Scottovy první cyklonovinky 2009 – Genius a spol.

GeniusJelikož je mezi čtenáři tohoto božského webu několik velkých fanoušků Scottu, sepsal jsem díky odkazům od Luboše a Karla malinký článeček o novinkách Scottu. Sice zatím nejde o Scaly ani o Sparky či Addicty, ale i tak jsou to hezké kousky.

[poll=47]

Scott Genius

Oproti systému zadního odpružení z roku 2008 není ten na novějším modelu v možném rozporu (soudní pře stále probíhá) s podobným systémem firmy Specialized (FSR), a tak se Scott Genius bude prodávat nejen v Evropě, ale i ve Spojených Státech. Poznámka: pokud mi někdo technicky zdatný vysvětlí, o co přesně jde v podobnosti mezi systémem FSR a Genius 2008 jde (či šlo), budu rád. Podle článku z Velonews udělal Scott díru do světa v roce 2004, kdy rozbalil širokou nabídku modelů. Časem k nim přibyly hvězdy jako silniční top-modely Addict, hardtaily Scale, freerideový model Ransom a časovkářská Plasma. Scott Genius patří do kategorie celopér, které vás dovezou kamkoliv, a to docela rychle. Má prostě odpružení 15 cm vpředu i vzadu, a přitom se moc nehoupe a je pevný. Říká se jim all-round, trail bike a tak podobně.

scott genius 2008
Scott Genius 2008

Na Geniovi Scott využil systém IMP4 (Integrated Molding Process), který je v patentovém řízení, takže o něm nejsou podrobné informace kromě toho, že pomocí něj jde vyrobit superpevný a dokonalý rám ;). Nový Genius exkluzivně využívá tlumič nazvaný Equalizer2, kterému lze z řidítek nastavit tři různé režimy, tak jako tomu je např. u tlumiče modelu Spark. Jak jsem z citovaného článku pochopil, Scott bude nabízet hliníkové a karbonové Geniuse, což je běžná praxe; novinkou ale je, že se zřejmě budou karbonové rámy dále dělit, což dosud nebývalo–například u Scalů člověk dostal u nejnižšího karbonového modelu rám stejný jako u nejvyššího (až na úplně nejvyšší – LTD). Genius Limited má nastavenu cenu na 11500 dolarů, což je 184 575 Kč (karbonem se to třpytí na ráfcích, nábojích, řízení, …). LTDčko váží 10 kg a má 15 cm vzadu i vpředu. Rám má 1840 g a tlumič 410 gramů. Tlumič Equalizer2 vypadá jako malá jaderná elektrárna s třemi reaktory.

detail pružení genia 2009
Scott Genius 2009, více obrázků

Uvidíme, jak takové reaktory budou reagovat na hroudy bahna. Ovladač tlumiče se jmenuje Tracloc:

Tracloc
Tracloc

Scott Genius 2009
Scott Genius 2009

Nejsou ale jen megadrahé karbonové ďáblovy stroječky, ale i dostupné hliníkové kousky:

genius aluminium
Hliníkový Genius

Další novinkou je zmiňovaná Plasma, kterou si ukážeme ve dvou provedeních.

scott plasma
Scott Plasma 2009, více fotek

scott plasma 2009
Scott Plasma 2009

Cyklokrosový Addict vypadá takto:

addict cc
Addict CC, více fotek

Jeho rám váží pod kilogram, větší velikosti těsně nad. Má integrovanou sedlovku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>