David Zadák a další cyklisté oporou olympijské výpravy

Zahájení olympiády ve velkém stylu
Zahájení olympiády ve velkém stylu

Karlovarská cyklistika si přivezla z Letní olympiády dětí a mládeže (LODM nebo zkráceně LOM) opět velmi cenné kovy. Třetí místo cyklistů našeho kraje v olympijském hodnocení medailí krajských výprav cyklistů, za Středočeským a Moravskoslezským krajem (dvě zlaté, jedna stříbrná a jedna bronzová medaile). Polovina medailí Karlovarského kraje z LOM patří cyklistice (celkově krajská výprava – 3 zlaté, 4 stříbrné a 1 bronzová). Zasloužil se o to zejména člen Cykloteamu Ostrov David Zadák, který byl jedním z nejúspěšnějších olympioniků celé LOM.

Cyklisté za Karlovarský kraj
Cyklisté za Karlovarský kraj

David Zadák vítězí v závodu horských kol
David Zadák vítězí v závodu horských kol

David zvítězil v závodě horských kol, další zlato přidal ve sprintu horských kol a stříbro ze silničního kriteria. Tento borec se zapsal velkým písmem do historie této olympiády. Byla radost sledovat jeho bojovnost nasazení a to, jak si dokázal poradit nejen s náročným terénem, ale hlavně s velmi tvrdou cyklistickou žákovskou konkurencí.

V prvním závodě horských kol jel David přesně podle plánu. Pohlídal se první nebezpečný úsek, kterým je rovinka po startu, kde někdy dochází k nepříjemným kolizím a pádům. Na konci tohoto úseku se již propracovával do vedení a do terénu již najížděl z první pozice. David jel proti svým soupeřům opravdu „suprově“. Nenechával nic náhodě a využíval své zkušenosti z cyklokrosu, kdy nastupoval téměř za každou zatáčkou. Tím, že si ani na chvilku v první polovině závodu neoddechl, narůstal náskok nejen na skupinu pronásledovatelů, ale také na druhého závodníka, který byl stále několik desítek sekund na dohled. Ve třetím ze čtyř kol se náskok neměnil, ale v posledním kole Davča opět zabral a s přehledem si dojel pro zasloužené vítězství.

David na kritériu
David na kritériu

Stejně jednoznačně si David vedl v bajkovém sprintu, i když zde to byla při náročné trati trochu loterie.

Je pravda, že David je letos nejlepším bajkerem v Českém poháru, ale na silnici se mu letos nepodařilo prosadit na stupně vítězů. O to je jeho výkon, právě na silnici, pro většinu, velkým překvapením. David je a cítí se hlavně bajkerem. Bylo ovšem důležité se v tréninku právě v tomto věku zaměřit na rozvoj rychlostních schopností. Na to jsou nejvhodnější tréninkové prostředky právě v disciplině, kterou David zrovna nemiluje, a tou je dráhová cyklistika. David se ovšem již ve svém věku chová velice profesionálně a chápe nutnost nejen silniční, ale i dráhové přípravy. Strávil několik desítek hodin velice náročného tréninku v tom nepříjemném, mokrém a studeném období měsíců duben, květen na válcích, ale i venku. Úspěch se proto musel dostavit.

fdsd
David Zadák získal v kritériu stříbrnou medaili

Silniční cyklistika dost často není ve výsledcích spravedlivě hodnocena, protože vítězí ti, kteří se jen vozí. Toto silniční kriterium na LOM bylo ovšem technicky, ale i fyzicky velice náročné a na stupních vítězů ve všech kategoriích se prosadili ti, kteří hlavně závodili a jak se říká „udělali závod“. David neodstartoval v silničním kritériu dobře, když špatně našlápl a na okruh najížděl prakticky v zadní části celého startovního pole. Ovšem při nájezdu do druhého kola se dostal svojí typickou bojovností a výkonností na třetí místo.

Vyhlášení vítězů
Vyhlášení vítězů

První trojice závodníků, včetně Davida, určovala průběh závodu, když se postupně ostatním závodníkům každým kolem vzdalovala. Oba jeho kolegové v úniku jsou zkušení silničáři, kteří sbírají na silnici medaile pravidelně. Proto bylo důležité technicky zvládnout několik posledních zatáček. Cílová rovinka byla velice krátká, cca 100 m. David byl v předposlední zatáčce na nevýhodné třetí pozici, ale dokázal se do poslední zatáčky protáhnout na první místo. Bohužel se za ním vyvezl nejrychlejší žák v republice, a tak se David musel spokojit s krásným druhým místem.

Další medaile se očekávala od již zkušeného kadeta Miroslava Svatka z týmu PROFI SPORT Cheb. Míra se již prosazuje v celorepublikovém měřítku hlavně na silnici a dráze. V současné době je prvním náhradníkem na evropskou olympiádu mládeže (EYOF).

Míra Svatek v cíli bajkového závodu
Míra Svatek v cíli bajkového závodu
Martin Čechman
Martin Čechman

Oba dva bajkové závody tak byly pro Míru vlastně první zkouškou v celorepublikovém srovnání v této disciplíně. Míra je fyzicky i takticky dobře připraven, ale bahnitá a místy technická trať dělala problémy řadě zkušených závodníků a Míra logicky nemohl být výjimkou. V pondělním závodě horských kol se Míra držel, čtyři kola ze šesti, v silné pětičlenné skupině, což vypadalo velice nadějně. Potom ovšem začal ztrácet stále více v technických pasážích a ke konci posledního kola se propadl na šesté místo, což znamenalo pro naši výpravu jeden olympijský bod. V bajkovém sprintu se trápila také řada závodníků. Noční vytrvalý déšť znamenal úpravu tratě, protože škvárové hřiště bylo pod vodou a trať byla promáčená, což se projevilo na velkém množství pádů, které vyřadily z dalších bojů také oba naše kadety Míru a Martina Čechmana. V této disciplině byla proto nejlepší naší závodnicí nejmladší členka výpravy, žákyně Anežka Nováková na pěkném sedmém místě.

Anežka Nováková
Anežka Nováková

Boj o další medaili jsme proto očekávali ve čtvrtek. Dvě umístění 8. a 7. místo Anežky Novákové a její přístup k tréninku v posledním období dávaly předpoklad dalšího možného zlepšení na rovinaté trati kritéria. Anežka opět překvapila, když se držela důležitých taktických rad a byla v celém průběhu závodu několikrát na čele a jinak stále do pátého, většinou do třetího místa. Do posledních zatáček najížděla ze třetího místa a zdálo se, že si medailovou pozici udrží. Verdikt rozhodčích byl ovšem neúprosný, čtvrté místo (dle čipu) o pět tisícin sekundy. Kontrolou převodů se nejprve Anežka dostala na třetí místo, když byla vyloučena druhá v pořadí. Bohužel ani Anežka neprošla na převodech o cca deset centimetrů, převod na kole nevycházel, což bylo bohužel způsobeno výměnou většího pláště. Tato chyba mě opravdu moc mrzí už proto, že Anežka předvedla svůj doposud nejlepší výkon po technické, taktické a fyzické stránce.

Tomáš Chvostek
Tomáš Chvostek

Další v kritériu se na start postavil David a opět nezklamal, viz výše. Druhým závodníkem v žákovské kategorii byl Tomáš Chvostek z oddílu CK TEAM BIKE Březová, který se letošními výkony, jako nováček, dokázal prosadit mezi silnou skupinou žáků do olympijské výpravy. Tomáš na olympiádě ve všech disciplinách prokázal schopnost bojovat o umístění těsně za první desítkou. Jde o perspektivního žáka.

Aneta Klauková
Aneta Klauková
Tereza Hošmanová
Tereza Hošmanová

Obě naše kadetky Aneta Klauková (Cykloteam Ostrov) a Tereza Hošmanová (PROFI SPORT Cheb) se letos průběžně zlepšují. Jejich vrchol by měl přijít až na MČR, proto je jejich umístění za první desítkou vyjádřením současné výkonnosti.

Zejména Aneta mohla v kriteriu bojovat o umístění v první desítce, pokud by neměla problém hned po startu při kolizi jedné ze soupeřek a potom při zaváhání v prvním kole, kde došlo k oddělení vedoucí devítičlenné skupiny, která se tak Anetě každým kolem jen mírně vzdalovala.

svatek kriterium

Poslední na start nastupovali s nadějí na medaili kadeti. Bylo se opět na co dívat. Závodilo se od prvních metrů. Bohužel, po druhém až čtvrtém kole, z vedoucí, více než desetičlenné skupiny, začínal odpadávat Martin Čechman. Závod byl opravdu rychlý i přes velký počet zatáček na okruhu, s rychlostním průměrem pro kadety více než 40 km/h. Proto v boji o medaili zůstal Míra bohužel osamocen. Ten se ovšem v celém průběhu závodu pohyboval do pátého místa a byl iniciátorem řadu úniků. Takto se čelní startovní pole stále zužovalo a v posledních kolech bylo v boji o medaili jen devět závodníků, když téměř polovina soupeřů již byla odvolána pro ztrátu jednoho kola. Rozhodující moment pro závěr závodu byl v polovině posledního kola na nejdelší rovince, kde se prosadilo trojice nejaktivnějších závodníků. Míra bohužel nepřekvapil své soupeře, kteří jsou lepší ve spurtu, nedokázal je porazit, přesto dojel na vynikajícím třetím místě a vybojoval poslední cyklistickou medaili.

Více informací a výsledky

Fotografie M. Šverdíka

Martin Čechman, Míra Svatek

Foto v článku: M. Šverdík


2 thoughts on “David Zadák a další cyklisté oporou olympijské výpravy”

  • Petr napsal/a:

    Mrkněte na fotky Davida Zadáka, u něj je pěkně vidět jak správně dýchá. Většina z vás dýchá hodně povrchně. Stále vám to připomínám správně dýchat. Při závodě se to již nenaučíte ale myslete na to hlavně při každém tréninku !!!
    Dlouhý výdech, otevřená ústa a tím docílíte optimálního správného vdechu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>