Cykloteam Ostrov nejlepším týmem na MČR v dráhových disciplínách 2014 v Plzni

Mistrovství ČR mládeže na velodromu se letos konalo od 14. do 18. 7. 2014 v Plzni. Závodníci Cykloteamu Ostrov Martin Čechman, Jiří Luxík a Aneta Klauková přivezli celkem 13 cenných kovů!

Účastníci mistrovství. Foto: Jan Škarpa
Účastníci mistrovství. Foto: Jan Škarpa
Aneta Klauková. Foto: Jan Škarpa
Aneta Klauková. Foto: Jan Škarpa

Již první den 14. 8. vyhráli naši závodníci Jiří Luxík (kat. žáci 13-14 let) a Martin Čechman (kategorie kadet 15-16 let) v olympijské disciplíně – sprintu. Zatímco od Martina se titul očekával, Jirka měl již tuto roli těžší a především jeho bitva ve finále proti závodníkovi Dukly Brno byla strhující! První finálovou jízdu vybojoval skvělým taktickým manévrem, když vyprovokoval soupeře ke dlouhému finiši a ten byl tak nedočkavý, že šel přes našeho závodníka již 250 m před cílem, což se mu nevyplatilo, protože bojovník Jirka se nechal „nasát“ a na cílové čáře soka udolal! Ve druhé jízdě však zaváhal a podlehl. Musela se tedy jet ještě třetí, rozhodující finálová jízda. V ní potom Jirka soupeře oslabil čtyřmi za sebou opakovanými nástupy a i když byl opět velmi těsný cílový dojezd, uhájil první pozici! Martin v této disciplíně neprohrál již 3 roky a roli favorita potvrdil i letos. Na podzim přestupuje do sprinterského týmu Dukla Brno, kde pod odborným dohledem bude mít výrazně lepší podmínky k výkonnostnímu růstu.

Jiří Luxík. Foto: Jan Škarpa
Jiří Luxík. Foto: Jan Škarpa

Druhý den oba naši zástupci shodně vyhráli 500 m pevný start a také v týmovém olympijském sprintu pomohli kluci týmům Plzně (žáci) a Favoritu Brno (kadeti) ke stříbrným medailím!

Ve středu se jela disciplína stíhací závod jednotlivců a i zde vydřel Jirka opět těsné vítězství. Aneta Klauková, vracející se po zdravotních potížích skvělým výkonem dosáhla ve své oblíbené disciplíně na bronzovou medaili! V odpoledním až večerním programu si pro zlatou medaili ve scratchi (hladký závod) došpurtoval Martin, když ujetého závodníka, který měl ještě 400 m před cílem náskok 100 m, „přeletěl“ až na cílové čáře. Jirka si v této disciplíně vybojoval do sbírky dosud chybějící bronzovou medaili.

Ve čtvrtek byl na programu bodovací závod. Zde rozhoduje již kolektivní pojetí. Týmy mající ve startovním poli početnější zastoupení rozehrávají hru, na kterou jednotlivci ve vyrovnané konkurenci nemohou stačit. Osamocený jezdec nemá šanci neustále hlídat a dojíždět nástupy soupeřů, kteří se na vás „vystřídají“. I přesto se Martin dokázal prosadit na stupně vítězů, tentokrát to stačilo na bronz.

Martin Čechman. Foto: Jan Škarpa
Martin Čechman. Foto: Jan Škarpa

V pátek závodil již pouze Martin, a to v týmu Dukly Praha ve stíhacím závodě družstev, a byl jejich hnacím motorem. V boji o třetí místo porazili Favorit Brno a jejich čas byl nakonec rychlejší než stříbrný tým SKP Prostějov.

Trenéři, tátové: p. Klauko, Luxík a Čechman. Foto: Jan Škarpa
Trenéři, tátové: p. Klauko, Luxík a Čechman. Foto: Jan Škarpa

Bilance našich závodníků je obdivuhodná: Martin ze sedmi mistrovských disciplín získal 4x titul Mistra ČR, 1x stříbro a 2x bronz, Jirka Luxík 3x titul Mistr ČR, 1x stříbro a 1x bronz. Ani si netroufám pomyslet, kdyby Aneta Klauková neměla v průběhu sezony zdravotní komplikace, kam jsme se ještě mohli dostat. I tak dokázala vybojovat 1x bronz. Tyto výsledky jsou dosaženy díky pracovitosti, houževnatosti ale i trpělivosti a celé řadě dalších vlastností závodníků. Bez podpory rodiny, trenérů a sponzorů by však toto nikdy nebylo možné dosáhnout! Proto bych rád poděkoval nejen závodníkům Cykloteamu Ostrov, ale i jejich rodičům, trenérům, masérům, fyzioterapeutům a sponzorům, kteří mají zásadní podíl na těchto úspěších!

Fotografie: Honza Škarpa


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>