Z Chebu do Waldsassenu na kole či po svých

Loreta ve Starém Hrozňatově. Foto: www.hrady.cz
Loreta ve Starém Hrozňatově. Foto: www.hrady.cz

Klub atletiky SKP Unionu Cheb se rozhodl po dohodě s organizátory 9. ročníku Městského běhu ve Waldsassenu a organizátory běhů v Františkových Lázních, p. Zdeňkem Dančem a p. Milošem Škorpilem, běžeckým PIM klubem Františkovy Lázně a Běžeckou školou p. Miloše Škorpila uspořádat společnou sportovní akci při příležitosti oslav 20 let pádu železné opony.

Akce se uskuteční dne 3. října 2009 v den státního svátku Sjednocení Německa. Termín závodu byl ponechán tradiční na přání německého spolupořadatele – již běhy v minulých osmi ročnících byly pořádány částečně po území ČR. Například v roce 2008 byl běh organizován i po trase cyklostezky do Šlapan, Starého Hroznatova a zpět do Waldsassenu.

Miloš Škorpil. Foto: www.ceskenoviny.cz
Miloš Škorpil. Foto: www.ceskenoviny.cz

Náplní sportovního dne bude množství sportovních akcí ve Waldsassenu (běhy mládeže, cyklistické závody, štafetové závody). Hlavním závodem dne bude přeshraniční půlmaraton zařazený do Poháru běhů bez hranic (jedná se o trojdílný seriál závodů na česko-německé a česko-rakouské hranici – Nové Hrady, Stožec a Cheb) a závod cyklistů z Chebu do Waldsassenu po stejné trase.

Ideou Poháru běhů bez hranic je myšlenka sjednocené Evropy a pádu železné opony. Předpokládáme, že tímto během by mohlo být odstartováno období akcí k oslavě 20. výročí pádu železné opony, pro hraniční zadrátované Chebsko jednoznačně velmi významnou událost.

Loreta pohledem z nebe
Loreta pohledem z nebe

Trasa začíná u vlakového nadraží v Chebu (vzhledem k budování péší zony nelze odstartovat na Náměstí Krále Jiří z Poděbrad), po cyklostezce Riegrovou ulicí a sady před lavku do Hájů. Pokračuje Háji, ul. Blanickou a Zemědělskou, a poté zamíří do Starého Hrozňatova k Loretě, významnému mezníku česko-německé vzájemnosti a stezkou Ing. Antona Harta po dřívejší signálce zamíří k Waldsassenu. Běh také volně navazuje na běhy Cheb-Marktredwitz. Letos se nepodařilo v podzimním termínu tento běh zajistit; poslední ročník maratonu Cheb-Marktredwitz se konal 9. 9. 2007.

Za organizátory akce, MUDr. Karel Tyrpekl (SKP Union Cheb)


One thought on “Z Chebu do Waldsassenu na kole či po svých”

  • Michal H. napsal/a:

    půlmaraton 3.10. přes hranice není šťastný termín,ale s tím asi nejde nic dělat.v tentýž den se běží tradiční a krásný Ašský půlmaraton hned vedle a zde budou téměř všichni běžci regionu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>