Průvodce dresy na Giru

Maglia RosaTakže jaký je tanec dresů na Giru? Proč nenosí vítěz žlutou? Co je „Intergiro“? Může být zelená skutečně pro vrchaře? Zde vám server Sporťáci.cz nabízí nápovědní seznam technických detailů šatníku Gira.

Lídrův dres

Růžový dres, též maglia rosa, nosí celkový lídr závodu a má stejnou barvu jako papír používaný k tisku italského sportovního deníku Gazzetta dello Sport. Růžový dres byl poprvé představen v roce 1931.

Tento dres následuje precedens nastavený na Tour de France, jejíž lídr obléká legendární žlutý trikot, jakožto projev úcty ke žlutým stránkám listu Auto-Velo, jenž závod založil.

První jezdec, který nosil žlutou byl Learco Guerra, který vyhrál úvodní etapu 19. Gira z Milána do Montovy.

Dresy vrchařů a sprinterů

Jakkoliv je zelená barvou pro nejlepšího sprintera (též lídra bodovací soutěže) na Tour de France, Giro do zelené odívá nejlepšího vrchaře pelotonu.

CampeonPoprvé byla soutěž vrchařů představena v roce 1933, kdy se o vítězi rozhodlo na čtyřech kopcích, kterým se stal Alfredo Binda, jenž soutěži dominoval, když přijel první na vrcholek každého kopce.

Bodovací soutěž byla zavedena roku 1966. V letech 1967-69 nosil lídr červený dres, ale od roku 1970 byla barva změněna na lilu.

Dres Intergira

V roce 1989 byla zavedena soutěž Intergiro v necílových sprintech, které se počítají do celkové a bodovací soutěže.

Intergiro a jeho nebesky modrý dres je druhou nejdůležitější soutěží v závodě a na Giru je naprosto unikátní

Právě to, že Intergiro neexistuje v jiných cyklistických závodech, jej dělá tak těžké na vysvětlení. Jdeme na to…

Každý den je na trase předem určený bod, na kterém je letmý „konec etapy“, který je na rovině, v polovině kopce, nebo ve sjezdu.

CampeonSoutěž je přídavná namáhává výzva pro jezdce, kteří spotřebovávají svoji energii v kritickém místě, když by si raději mohli schovat energii pro nadcházející kopec nebo závěrečný spurt.

Docela komplikovaný systém bodů závisí na čase, ve kterém se jezdec přes bod každý den dostane a nashromážděné časy jsou sečteny, čímž je stanoven lídr.

Každé projetí Intergira znamená šest, čtyři a dvě sekundy bonusu pro první tři jezdce. První tři jezdci v cíli každé ploché etapy dostanou 20, 12 a 8 sekund k dobru.
Během celého závodu je na trati 20 určených Intergiro sprintů, každý den jeden, s výjimkou časovek.

Celkový lídr – Růžová, aneb maglia rosa
Lídr bodovací soutěže (nejlepší sprinter) – Lila, aneb ciclamino
Nejlepší vrchař – Zelená
Lídr Intergira – Nebesky modrá
Výherní peníze: Celkový obnos, o který se soutěží během celého závodu je 1 150 000 eur.

Tento článek autora Felixe Lowea vyšel na serveru Eurosport.com v článku Giro jersey guide. Čtete překlad článku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>