Bludičky na Blatné

Stručná zpověď z běžkařské Blatenské desetihodinovky 2012. Blatenskou jsem už jednou absolvoval a celkem hladce zvládl sto kiláků. Sto kiláků! A jak už to bývá, v hlavě zůstaly jen sladké vzpomínky. Romantické šoupání prkýnky podél starobylého technického zázraku, Blatenského kanálu, svezení se po vrstevnici přes Bludnou a sklouznutí se do zahřátého cíle s bohatým občerstvením. Jediné, co mi nahánělo strach, byli pořadatelé. Minule nás tam povzbuzovali tak šikovně, že jsem se jednou dvakrát, téměř před definitivním odhozením běžek do pole, překonal, vyjel, ale již za první zatáčkou se proklínal. Něco už jsem natrénováno měl (na kole a v tělocvičně, na běžkách výlety se psem), takže s cílem 70-100 km bych to mohl přežít… A že měly být mrazy? Po neutuchající trapné mediální masáži a vytrubování na poplach při teplotách pod bodem mrazu jsem měl chuť ukázat, že nějaké mínus nás nerozhodí.

Start v sedm hodin… a ta kosa… bez komentáře :-). Ale odstartovali jsme. Během dne teploměr ukázal i dvacet pod nulou. Vašek Sinkule na to šel po svém (na fotce vidíte i dobře známé rukavice Axon – mohu potvrdit, že posloužily dobře). Mráz nevadil letci Pavlu Fišerovi, který jako jediný dosáhl mety 140 km a konečně si dojel pro své premiérové vítězství v tomto tradičním vytrvalosntím závodě (17. ročník).

Vždy jsem si říkal: čím větší mráz, tím pro mazání běžek lépe – modrý vosk je sázka na jistotu. Ale ouha. V tomto mrazu to chtělo zelený. A zažehlit. Já korkem „zažehlil“ 2,5 poctivé vrstvy modrého a po 50 km jsem už jen bědoval a sháněl se po zeleném, který mi ovšem ze skluznice mizel raketovým tempem. Inu, kdo zanedbá přípravu, nemůže se pak divit…

Martin Krsek

Každý sice máme jinak natrénováno, ale na dno si na takovýchto závodech sáhneme asi všichni. Naštěstí v cíli čekají milí pořadatelé vždy ochotní podat čas, polévku, sušenky a dodat motivaci. Jinak za sebe ještě mohu říct, že po závodě jsem se cítil jako znovuzrozený. Mráz mi pleť vypálil pěkně do hladka, zhubl jsem, ruce/záda pěkně nakynuly, nohy také, čili jedna radost.

A pořadí? První tři místa: Fišer Pavel (140 km), Pachta Ladislav a Šilhan Jiří (130 km). Z cyklistů, co znám, tak Roman Gogor 7. místo za 110 km, Vašek Sinkule 8. místo za 100 km, Radovan Fišer 11. místo za 100 km, Jindra Volný 36. místo za 60 km, a Karel Rouča 43. místo za 60 km. Celkem účastníků: 56.

Výsledky a fotky na webových stránkách závodu.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>