12. etapa — Boonen silnější než Zabel

Tom Boonen

Přestože byl na trase dnešní etapy z Montpellier do Castres kopec druhé kategorie, proběhla etapa přesně podle scénáře klasické rovinaté etapy. Měli jsme muže v úniku, ti byli kilometr před cílem dojeti a před cílem si to rozdali sprinteři.

Včerejší etapu nedokončil v časovém limitu David Zabriskie a z Tour byl vyřazen. Důvod jeho špatného výkonu — týmový sponzor nutil závodníky CSC používat určitý druh bot, ze kterého tohoto Američana bolela noha. A ve včerejším vražedném etmpu nestihl dojet včas.

Ve dvojici, která prchala před pelotonem, byli Pierrick Fedrigo a Amets Txurruka. Posléze se je ještě snažil dojet Marcus Burghardt (to je ten chlapík, jemuž nedávno labrador přelomil přední kolo).

Na onom vrchu druhé kategorie brali závodníci dvojnásobné body, protože to byl poslední kopec před cílem. Toto pravidlo se nevztahuje na kopce 3. a 4. kategorie. Michael Rasmussen se o žádné body nesnažil, a tak se nám soutěž vrchařů začíná vyrovnávat. Do hry se dostal kromě druhého Solera i nyní třetí Popovyč.

Michael Rasmussen

Kolem Rasmussena dneska bylo přece jenom rušno. Dánský cyklistický svaz vydal prohlášení, že t. č. vedoucího závodníka Tour de France vylučuje z reprezentace, protože opakovaně nenahlásil místo pobytu, a tak jej nenalezla antidopingová konotrola. Závodník připustil svoji chybu. Otázkou však zůstává, proč se tato kauza, o které sám Rasmussen ví už tři týdny, vynořila právě v době, kdy jede ve žlutém trikotu na TdF.

V cílové rovince dnešní etapy se pěkně seřadil tým Quickstep a vytvořil sprinterský vláček pro Toma Boonena. Za ním se v závěsu vezl Erik Zabel a za ním Robert Hunter, vítěz včerejší etapy. Perfektně rozjetý sprint dotáhl Belgičan do vítězného konce. Člověk se musí divit, proč má Boonen podporu několika kolegů, ale sportovní ředitelé Milramu nebo Barloworldu nedopřejí svým hvězdám to samé. Quickstep už má letos na svém kontě čtyři vyhrané etapy, nejvíc ze všech týmů.

Fabian Cancellara dojel do cíle se šestiminutovým zpožděním. Šetřil se na zítřejší časovku.

Peloton, 12. etapa

Dnešní etapa

1 Tom Boonen (Bel) Quickstep – Innergetic
2 Erik Zabel (Ger) Team Milram
3 Robert Hunter (RSA) Barloworld
4 Daniele Bennati (Ita) Lampre – Fondital
5 Thor Hushovd (Nor) Crédit Agricole
6 Bernhard Eisel (Aut) T-Mobile Team
7 Sébastien Chavanel (Fra) Française des Jeux
8 Nicolas Jalabert (Fra) Agritubel
9 Robert Förster (Ger) Gerolsteiner
10 Andrey Kashechkin (Kaz) Astana

Zelený trikot

1 Tom Boonen 195 pts
2 Robert Hunter 175
3 Erik Zabel 174
4 Thor Hushovd 132
5 Sébastien Chavanel 127

Puntíkovaný trikot

1 Michael Rasmussen 98 pts
2 Mauricio Soler 89
3 Yaroslav Popovych 86
4 Mikel Astarloza Chaurreau 51
5 Laurent Lefevre 50
6 Cadel Evans 46
7 David De La Fuente Rasilla 44

Americký fanoušek


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>