Do Španělska a zpět bez tréninku

Takovou cestu si naplánoval chebský fotograf Jiří Dytrych, který se vydal na poutní místo Santiago de Compostela a pak na mys Finistera. Za tři měsíce ujel 6 tisíc kilometrů. Článek o něm napsal Michal Houdek v MF DNES. Přečtete si jej i zde, v pokračování článku.

Aktualizace: Pan Dytrych je tátou nám bajkerům známého Jirky Dytrycha. Brzy se zde na Bikerech objeví další článek o cestě přímo od zdroje.

Santiago

Z téměř tříměsíční cesty na jízdním kole se včera vrátil chebský fotograf Jiří Dytrych, který absolvoval bezmála šest tisíc kilometrů. Cílem jeho cesty bylo původně španělské poutní místo Santiago de Compostela, čtyřiašedesátiletý cyklista se však rozhodl, že si trasu prodlouží až na nejzápadnější výběžek Španělska, mys Finistera.

Obrázky z příjezdu do Chebu

Hejtman a starosta

Starosta

Starosta

Pan Dytrych

Tatík

Slavnostní dojezd na náměstí Krále Jiřího v historickém centru Chebu si nenechali ujít Dytrychovi přátelé, příbuzní ani starosta města Jan Svoboda, kteří ho uvítali chlebem se solí i věncem vuřtů.

„Nejsem žádný velký cyklista, takže jsem do kopců většinou kolo tlačil,“ přiznal značně pohublý Dytrych, který při své pouti ztratil šestnáct kilo. Najeté tisíce kilometrů zanechaly stopy i na bicyklu. „Nejdřív jsem přišel o stojánek, plášť na předním kole je už druhý, na zadním dokonce třetí,“ podotkl.

Z Chebu na svou pouť vyjížděl Jiří Dytrych 25. dubna, do Santiaga de Compostela dorazil 7. června. Trasa vedla přes Německo, Švýcarsko, kolem Bodamského jezera a Francie, poslední část cesty absolvoval v náročném terénu Pyrenejí.

Dytrychův výkon je o to úctyhodnější, že celou trasu absolvoval bez předchozího tréninku a také bez doprovodu. „Naložil stan, nějaké osobní věci a samozřejmě fotoaparát,“ prozradil Dytrychův syn, který byl ve spojení s otcem hlavně prostřednictvím SMS zpráv. Kromě několika dní odpočinku ujel Dytrych denně průměrně sedmdesát kilometrů.

„Nejdelší etapa měřila 120 kilometrů,“ pochlubil se. Podle původního plánu měla cesta trvat sto dní, nakonec ale fotograf přijel do Chebu o deset dní dříve.

Nejhorší krize přišla během prvních tří dnů. „Říkal jsem si, že jsem si asi ukrojil příliš velký krajíc a dokonce jsem přemýšlel, jak to zaonačit, abych se mohl vrátit domů. Nic mě ale nenapadlo, tak jsem jel dál,“ zažertoval Dytrych. Nejhorším okamžikem poutě bylo, když mu ve Francii rychlé sportovní auto urazilo zpětné zrcátko. „Uhnul jsem sice co nejvíce doprava, ale řidič mě zřejmě vůbec neviděl,“ zavzpomínal.

A po čem se Dytrychovi nejvíc stýskalo? „Hodně jsem se těšil na vanu plnou horké vody. Občas jsem se sice mohl vysprchovat, ale často jsem spal ve stanu třeba v lese, kde voda nebyla.“

Při cestě pořídil Jiří Dytrych asi pět tisíc fotografií. „Už se těším, až je budu zpracovávat, bude to, jako bych jel znovu,“ řekl. Se svým maskotem, medvídkem Hugem s českou vlajkou, vyfotil také všechny lidi, kteří mu nějak pomohli. „Potkal jsem spoustu dobrých lidí, bez jejich pomoci bych buď vůbec nedojel, nebo bych měl velké potíže,“ připustil Dytrych.

Santiago de Compostela je hlavní město španělské autonomní oblasti Galicie. V 9. století tu byly nalezeny údajné ostatky jednoho z dvanácti apoštolů, svatého Jakuba Staršího. Město s velkou katedrálou je jedním z nejdůležitějších katolických poutních míst, už ve středověku tam mířilo na 200 tisíc poutníků ročně.

Autor: Michal Houdek – Regionální mutace – Mladá fronta DNES – Karlovarský kraj


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>