Jak zmenšit fotky?

ZmenšováníNa závodě jste nafotili plnou kartu fotek a rádi byste je nahráli někam na web nebo poslali mailem…. a k tomu je často třeba fotky zmenšit, protože a) pro prohlížení na internetu stačí menší rozlišení, b) protože posílat velké fotky je náročné na internetové připojení, c) prootže do mailu se vejde jen pár fotek. Takže jak na to? Popíšu několik postupů, jak zmenšit fotky. Začněme ale obecným úvodem.

Velikost, rozlišení, zmenšení

Když vyfotíte fotku s foťákem, který má rozlišení 5 megapixelů, tak ona fotka bude mít rozměr například 2560 pixelů (px) na šířku a 1920 px na výšku. Když tato čísla vynásobíte, dostanete číslo 4 915 200, tj. skoro 5 milionů neboli 5 megapixelů. Váš monitor u počítače má nastavené určité rozlišení, to jest kolik pixelů dokáže vykreslit na šířku a na výšku. Typický je rozměr 1024 px * 768 px. Tato webová stránka má šířku kousek přes 900 px, a tak má většina lidí ještě kousek místa okolo jejích okrajů. Zde vidíme důvod, proč je dobré na internet dávat zmenšneé fotky. Ty velké se totiž roztáhnou přes dvě obrazovky, což je pro lidi nepohodlné. Zmenšit fotky umí každý grafický editor a 90 % grafických prohlížečů.

Zmenšení z rychlíku

Pokud fotky posíláte například na server Bikeri.cz do galerie, ideálním rozměrem je 1024 px. V galerii se ukáže obrázek o šířce 800 px, ale návštěvník si může nechat zobrazit i větší rozměr. Ve svém prohlížeči obrázků najděte příkaz pro zmenšení obrázků (Resize), nastavte šířku např. 800 nebo 1024 px, zaškrtněte volbu zachovat proporce (aby se obrázek nepokřivil). Zmenšený obrázek pak uložte s kvalitou JPG 80.

Nebylo to těžké, že? Jak ale zmenšit 100 obrázků najednou? Já sám využívám prohlížeč IrfanView [irfan vjů], který doporučuji k užívání. Zde si ho můžete stáhnout (položka Kompletní český balík IrfanView) a zde je k němu návod. Možná jej ale nebudete ani potřebovat.

Nejjednodušší zmenšení obrázků

Stáhněte a nainstalujte si Image Resizer. (Vše odklikejte.)

Obrázky, které chcete zmenšit, si zkopírujte do nějaké složky. Tu nyní otevřte, vyberte všechny obrázky (Ctrl+A) a klikněte na nějaký pravým tlačítkem a vyberte položku Resize picture. Nyní si vyberte žádnaou velikost,dále klikněte na Advanced a zaškrtněte Resize the original pictures (tzn. zmenšit původní obrázky – proto jste je kopírovali do nové složky). Ťukněte na OK. Když se vše změnší, znovu všechny vyberte, klikněte na jeden pravým tlačítkem a v položce Odeslat vyberte Komprimovaná složka. Vzniklý soubor (s příponou zip) ak můžete odeslat mailem třeba mně a já fotky dám do galerie na Bikeri.cz.

ZmenšováníZměnšováníZmenšování


One thought on “Jak zmenšit fotky?”

  • Monča napsal/a:

    Děkuji ó veliký admine :) , ten můj biker pořád říkal “ máš nějakej blbej počítač “ nebo co. pokusím se to uvést do praxe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>