Chebská čtyřicítka se loučila

Foto: Barbora Rybová

Při vyhlášení Chebské čtyřicítky její organizátor Tomáš Kubát odhodlaně a s úsměvem prohlásil (zhruba): „Se závodem končím, i kdybyste mě tisíckrát přemlouvali. Ochranná známka ‚Chebská čtyřicítka‘ i know-how jsou ode dneška na prodej za 1 Kč.“ Chvilku předtím Tomáš na památku od Romana Gogora a Standy Cabala dostal památný kořen vyzdobený cyklistickými komponenty. A tak tedy skončila – alespoň prozatím… – desetiletá historie závodu, který se do pamětí závodníků zapsal zejména v pojmech jako: kořeny, hranice s Německem, příroda, posezení po závodě, větve, bláto. Prostě poctivých 40 km, na které se nezapomene. Připomeňme si video z roku 2008, jež lákalo závodníky na další ročník (1 120 zhlédnutí):

Ještě je vhodné zmínit, že CH40 v kalendáři zaplnila místo po Chebské signálce.

Chebská 40 měla historicky i takovou věc, jako itinerář pro diváky s časy průjezdů závodníků. Další perly z historie závodu si můžete přečíst na webu závodu.

Mapa pro diváky. Zdroj: Chebská čtyřicítka

A jak se závod odvíjel dne 8. května 2017?

Vedoucí skupina: Vojta Marvan, Jiří Svoboda, Pavel Kodl, Jiří Podhajský, Ladislav Fabišovský, Petr Jícha. Foto: Barbora Rybová

Necelá padesátka závodníků a závodnic se vydala do příhraničí v mírně chladném počasí pod mrakem. Trasa závodu poskytla dostatek prostoru pro oddělení výkonnostně odlišných skupinek závodníků ještě před nájezdem do terénu. Favorit závodu, Ladislav Fabišovský (Sweep Cycling), si čelo pelotonu musel dojet, neboť náhlý start jej zastihl oblékajícího se. Jistě nebyl sám. Z vyprávění autor článku poznal, že čelní skupinka ve složení L. Fabišovský, Pavel Kodl, Jiří Svoboda, Vojta Marvan a Jiří Podhajský se postupně omezila jen na první tři jmenované. Další spolupráce probíhala tak, že Jirka se urputně snažil udržet Pavla, který se zubynehty držel Ládi. Hypnotizujíce jeho zadní kolo si kluci ani nevšimli, že na chvíli celá trojice zabloudila, což však nemělo na pořadí vliv. Láďa jel údajně pekelné tempo. Výsledné pořadí se pak vykrystalizovalo v kopcích před cílem (Fába, Kodl, Svoboda).

Celkově nejrychlejší ženou byla Radka Slaninová (USK Akademik Cheb).

Celoodpružené kolo závodníkům vskutku pomohlo, neboť značná část trati byla poseta kořeny a vyjetými kolejemi. Bohužel však občas i maliním, křovisky a větvemi, které umí potrápit nezávisle na cyklistických dovednostech. Na druhou stranu, taková CH40 prostě je – drsná trasa, pravá příroda.

V cíli byl připraven výborný guláš a vyhrazena dostatečně dlouhá doba pro konverzaci před vyhlášením.

Závod byl mistrovstvím Chebského poháru a příslušná hmotná ocenění (medaile, diplom) budou předána na podzim na vyhlášení poháru.

Výsledky: celkově, kategorie

Fotogalerie: Barbora Rybová

Foto: Barbora Rybová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>