Závodní horské kolo 09/2008

Pro cyklisty, kteří nejsou tak úplně spokojeni s tím, co mají zaparkované v garáži vedle svého plechového miláčka, nastal čas slev, a tedy vhodného období k vylepšení miláčka hliníkového či karbonového. Výrobci se již nyní chlubí tím, jaké krasavce začnou prodávat pro příští sezónu. V tomto článku chci ukázat několik zajímavých pevných horských kol, se kterými se dá vyrazit na jakýkoliv závod a ještě být středem pozornosti. Kola by měla stát do 60 tisíc Kč.

Vidle

Otázkou je, za kolik korun se již dá pořídit kolo, se kterým se dá například absolvovat Chebský pohár několik let po sobě, aniž by se musela měnit nějaká významná součástka (to jest vše kromě řetězu, kazety, bowdenů, někdy i převodníku/ů). Myslím, že ta hranice je překvapivě nízko. Kola s hliníkovým rámem, vidlicí RockShox Reba, součástkami Shimano XT (či ekvivalenty od Sramu) a kvalitními komponenty jako jsou řidítka, představec, sedlo, sedlovka a slušnými koly se dají sehnat již od 25 tisíc Kč, a to v Německu. Dobrým příkladem budiž Radon ZR Race 7.0 s výbornou výbavou za výbornou cenu €1079; bohužel jsem tento bajk nenašel v žádném obchodě ke koupi. Stále dobrou variantou je Radon ZR Team Only 7.0 za €900. Ošem pozor, již i čeští obchodníci začínají nabízet levná kola s dobrými komponenty, např. Bikez.cz. Dražší kousky rychle následují, za €1400 (34 tisíc Kč) již plně závodní stroje s dobrým hliníkovým rámem Dynamics Lightning XT Disc a Marin Indian Fire Trail Limited, a tak dál, včetně českých obchodů.

Trochu dražší hračky

No Saint MaxAri R

No Saint MaxAri

Karbonový rám, Shimano XT, Reba, Crossride za 1600 euro, tj. 39 tisíc Kč.

Specialized Stumpjumper HT Comp

Specialized Stumpjumper Comp

Stumpjumper v závodní výbavě s hliníkovým rámem je v zahraničí k dispozici za 39 tisíc Kč (Anglie), cenu v ČR neznám.

Radon MCS Carbon 9.0

Radon MCS 9.0

Radon MCS Carbon 9.0 je s karbonovým rámem a luxusní výbavou XT, X.0, Syntace, Thomson, Avid Ultimate a DT za 53 tisíc Kč. Bohužel jsem nenašel obchod, kde by se prodával.

Pokud máte v německých kolech zalíbení, pak vás možná zaujme značka Canyon. Její kola jdou kupovat přes Internet přímo z firemních stránek, které jsou dostupné v mnoha jazycích. V právě probíhajícím podzimním výprodeji je v nabídce např. výborné kolo Canyon ULTIMATE CF 8.0 LADENRAD za 2 tisíce euro, tj. 48 tisíc Kč.

Kupkolo Sputnik 1

Kupkolo Sputnik

Karbonový rám, komplet XTR a Ritchey WCS k tomu… ve slevě za 56 tisíc Kč.

Scott Scale 30

Scott Scale 35

Skotík s karbonovým rámem, výbavou Fox, LX, XT, Crossride je za 56 300 Kč, což je stejně jako předchozí kolo z nabídky obchodu Kupkolo.cz. Výbava Scotta je však o řád méně kvalitní (avšak stále dostačující).

[poll=59]

Úvodní foto: Kolokrám.cz


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>