XC horská kola Specialized 2009

Logo

Tento článek vznikl na podzim 2008. Snažil jsem se v něm odhadovat cenu nových modelů… Na aktuální ceny se můžete podívat na stránkách Spešlu. Mimochodem, v sezóně 2009 jezdí v Karlovarském kraji zatím dva zbrusu nové bajky Specialized (odkazy vedou do fotogalerie):

A nyní samotný článek…

Letos v létě jsem měl možnost se projet na kole Specialized Epic FSR Expert 2008 (obrázek), který je v nabídce Specialized za 80 tisíc Kč. Nejvíce mě zajímaly vlastnosti tlumiče s chytrou řídící jednotkou Brain (anglicky mozek). A skutečně… zkoušel jsem spurtovat po asfaltu po rovině i do kopce a zadek se nehnul. Naopak při jízdě v lese jsem se nemusel bát kořenů a vesele jsem mohl do kopce šplhat přes ně s minimálním odsedáváním, jelikož tlumič povolil, kdy měl. Pružení jsem vyzkoušel i z kopce. Závěr byl ten, že jsem jel o dost rychleji, čemuž ale pomohlo nejen zadní odpružení, ale i větší zdvih vidlice a kotoučové brzdy. Když jsem kolo odevzdával (mimochodem s řetězem o dva články kratším, jelikož jsem měl moc síly), tak jsem si říkal, že bych do takového kola hned šel. Tuplem, když jsou modely 2009 vyrobeny z karbonu a česká koruna je silnější než kdy dřív a americký dolar stojí 16,7 Kč. Podívejme se nyní, jaké bonbón(k)y pro bajkery Specialized přichystal.

Galerie: předsezónní fotky od Luboše

Sauser

Rozdělení modelů

Jako tvůrce webových stránek mě zaujal web Specializedu. Po kliknutí na položky menu Bikes a Mountain na mě nevyskočil seznam modelů, ale pět kategorií, z nichž je jednoduché vybrat to, co mě zajímá. Podobně a snad i intuitivněji to má například Scott.

Competitive XC: Epic, Era FSR, Stumpjumper HT. Ideální na závodění, výkonnostní ježdění.
XC Trail: Stumpjumper FSR, Safire FSR, FSRxc, Myka FSR. Jde o samá celopéra, která se už trochu více houpou, takže spíše pro pohodáře, co se nikam neženou.
All Mountain: Enduro, Pitch. Tyhle bajky se hodí do velkých, velkých terénů, kde se vám bude hodit velký rozsah odpružení a komforní posez.
Freeride/DH: Demo, BigHit, SX Trail. Pokud jezdíte hlavně směrem dolů a navíc cestami, kam se smrtelníci běžně nevydávají, volte tyto bicykly.
Progressive HT: P. Bikes, P. All Mountain. Skákání přes překážky, muldy, triky…
Recreational XC: Rockhopper, Myka HT, Hardrock. Pohodová kola pro běžné ježdění.

A jak je to s cenami? Specialized na svých stránkách píše doporučenou maloobchodní cenu (anglická zkratka MSRP). Údajně v ní není zahrnuta daň (DPH) a další menší poplatky. Aktuální maloobchodní cena se určuje pomocí smlouvy mezi firmou Specialized a dealerema může se změnit. Jako orientační vodítko ale MSRP slouží dobře. Bohužel se již nemohu dostat k doporučené ceně pro modely 2008, abych ji srovnal s aktuální nabídkou modelů 2008. K cenám modelů se ještě vrátím. Jen pro ukázku, nejnižší Epic, model Expert Carbon, má stanovenu MSRP $5500, což je aktuálně 92 tisíc Kč. Nejnižší závodní hardtail (to jest jen s předním odpružením), Stumpjumper Expert Carbon, má MSRP stanovenu na $3300, což aktuálně činí 55 tisíc Kč. Oba tyto modely jsou závodními stroji, které uspokojí 99,9% lidí. Všechny níže uváděné ceny vycházejí z MSRP, pokud není uvedeno jinak. Myslím, že je jisté, že až na podzimní výprodej nebudou maloobchodní ceny nižší než MSRP.

Závodní XC s předním i zadním odpružením

Začneme s modely Epic, jelikož to je na poli závodního XC volba těch nejlepších.

MSRP ceny Epic 2009
MSRP ceny Epic 2009

S-Works Epic Carbon Disc

Na tomto kole jezdí letošní mistr světa v cross-country a nejlepší český biker Jaroslav Kulhavý. Co dodat… Specialized si do nové sezóny vyrobil řadu vlastních dílů, čímž jistě dovedl tradiční výrobce k šílenství. Jde o kliky, které jsou nejlehčí na trhu, kola Roval, vidlici Future Shock, tlumič AFR remote mini a tradičně o komponenty jako sedlovka či sedlo. A všechny tyto produkty patří k tomu nejlepšímu, co na světě existuje. Brzdy Avid Ultimate jsou vyrobeny speciálně pro Specialized z kombinace hliník, hořčík, titan a karbon. Vidlice FutureShock pracuje na podobném principu jako zadní tlumič s chytrou jednotkou Brain. Více informací na stránkách výrobce.

epic s-works

S-Works Epic Carbon – rámová sada

Rámová sada s vidlicí, tlumičem, přesmykačem, sedlovkou, hlavovým a středovým složením. Narozdíl od nižších modelů má tento rám z karbonu nejen přední, ale i zadní trojúhelník. U Specializedu nazývají sovu technologii výroby karbonových rámů FACT.

epic s-works rám

Epic Marathon Carbon

Kolo s určením v názvu: maratony. Vyhrávat s ním ale můžete nejen maratony, zvládne všechno. Výbavu již tvoří to, co lze nalézt na jakémkoliv jiném kole, až na kola. Ta jsou postavena z dílů DT (ráfek DT Swiss XR 4.2D, zadní náboj DT Swiss 280S) a Specilized (přední náboj, Specialized Hi Lo). Ráfky ale mají hnědou barvu, jakou jinde nenajdete, a ta dokonale ladí s barvou třmenů kotoučovek a zřejmě i brzdových pák. Toto špičkové závodní kolo je vybaveno vidlicí FutureShock, komponenty X.0 (přehazovačka, řazení páčkami), XT (kliky), Thomson a samozřejmě Specialized.

epicc marathon

Epic Expert Carbon

Nejlevnější model… a odhadem nejméně 90 tisíc Kč, to není lákavá představa. Vzhled je téměř identický k nejvyššímu modelu. Oproti Marathonu je zde vidlice RockShox SID Race, kliky podobné Shimanu LX a brzdy Avid Elixir R Carbon SL a sedlovka Specialized. Stále však výborná závodní výbava.

epic expert

Závěr

Epiky jsou dokladem současné nadvlády firmy Specialized na poli horských kol. Na nejvyšším modelu je minimum komponent jiných výrobců a to zřejmě proto, že Specialized si umí vyrobit lepší. I nejnižší model je vybaven tak, že obstojí na jakémkoliv závodě i té nejvyšší úrovně. Ceny Epiků jsou vysoké.

Pokud vládnete alespoň trochu anglicky a nemáte líný internet, můžete se podívat na instruktážní videa: nastavení vidlice, tlumiče, vysvětlení Brainu.

Závodní XC s předním odpružením

Model Stumjumper existuje ve dvou verzích, HT (hardtail = pevný zadek) a FSR (celoodpružené). Zde popisuji Stumpjumper HT, což je příspěvek Specializedu do bitvy o nejrychlejší raketu na tratích cross-country. Pokud je trať bez větších nerovností, pak závodníci volí většinou kolo s předním odpružením.

ceny MSRP stumpjumper HT

Ceny jsou u rámu bez zadního odpružení příznivější. Uvidíme však, jaké ceny nabídne český dovozce. Ale není to jen český dovozce, kdo může kola do Česka odvážet. Jednak si lze kolo objednat z kteréhokoliv obchodu v Evropské unii bez dalších poplatků (clo, DPH), jednak lze využít nabídek různých webových obchodů, jejichž majitelé kola dováží sami.

Stumpjumper S-Works Carbon

Stumjumper Carbon S-works

Výbava je stejná jako u nejlepšího Epika až na rovná (zde) vs zahnutá (Epic) řidítka. S tímto kolem ostudu určitě neuděláte. Navíc má řadu bílých prvků a bílá, ta letí! Pro vidlici FutureShock používá Specialized slogan Chytřejší vidlici po cestě nepotkáte.

Střed
Mohutná středová část na Stumpjumperu

Stumpjumper Expert Carbon

Stumjumper Expert

Z mého pohledu ideální závodní kolo s (pouze) předním odpružením. Doporučená cena od Specializedu (MSRP) je v přepočtu nyní okolo 55 tisíc Kč (3300 USD). Skutečná cena je ale vyšší. V nabídkách anglických e-shopů (zde, zde či zde) je Stumjumper Expert za 2200 liber, což je nyní 67 tisíc Kč.

Doporučená MSRP cena pro loňský model byla dle Bikepedia 2900 USD, což je nyní 49 tisíc Kč. Model 2008 lze nyní sehnat v ČR od oficiálního dovozce za 90 tisíc Kč. V Anglii v e-shopech je tento model nyní k dostání za 1999 liber (61 tisíc Kč; a to je mimochodem MSRP, doporučená cena od Specializedu) a ve slevách za 1800 liber (55 tisíc Kč).

Při porovnávání cen je třeba myslet na posilování koruny za poslední rok, které způsobilo, že jsou pro nás nyní zahraniční ceny tak nízké. Uvidíme, jaké ceny se v blízké době objeví na stránkách specialized.cz. Abych shrnul ta čísla, tak anglické e-shopy nabízí nového Stumpa Expert za cenu o 22 % vyšší, než je MSRP (cena uváděná na webu Speicalized.com). Co se modelu 2008 týče, tak cena v anglických e-shopech je vyšší než MSRP o 24 %, zatímco cena v Česku je vyšší o 83 %, a to u firmy 69 COMPANY s.r.o.; v českých webových obchdoech model 2009 ještě není, model 2008 je tam k dostání za 72 tisíc Kč, což je o 46 % vyšší než MSRP. Takže co z toho plyne? Že si musíme počkat.

Hlavu mi zamotal fakt, že jsem našel v nabídce několika e-shopů model Stumpjumper HT Marathon Carbon, který ale není uveden na stránkách Specializedu…

Stumpjumper Marathon 29

Stumjumper Marathon

Devětadvacet palců, hliník, slušná výbava… proč to nezkusit, že?

Stumpjumper Comp

Stumjumper Comp

Dostáváme se k modelu, na jehož rámu jezdí v probíhající sezóně Luboš Oubrecht (fotky jeho bajku a jeho rám v archivu Specialized), čili k rámu, který by vám na závodění bohatě stačil, co se technických parametrů týče. Výbava na úrovni vyšší střední třídy vystačí na všechny závody. Kandidát na titul ideální hliníkové závodní kolo.

Stumpjumper

Stumjumper

Fajn kus.

Závěr

V konkurenčním boji to má Specialized v oblasti hardtailů těžší, protože zde nemá jednoznačný technologický náskok v podobě zadního odpružení jako u Epiků. Má však dobrý zvuk (image) a samozřejmě vynikající technologie, zejména u vyšších modelů jde o vidlici FutureShock. U nižších jde pak již jen o rám, který jediný je rozlišovacím znamením mezi různými značkami kol.

Závodní stroje pro ženy, to je Era FSR

Ženské modely se liší od mužských tím, že jsou kratší mají výš řidítka, jiné sedlo a jinak nastavený tlumič a vidlici. Modely pro ženy josu dva, jeden za cenu jako nejlepší mužský Epic a druhý za cenu jako „nejhorší“ Epic pro muže. Oba mi přijdou velice pěkné a osoběn mi podobné barevné ladění chybí i u mužských modelů.

S-Works Era FSR Carbon

Era S-Works

Totální závodní kolo pro ženy.

Era FSR Expert Carbon

FSR Expert Carbon

Toto kolo, stejně jako předchozí model, je jednak závodní stroj a jednak módní doplněk.

Další modely

Další modely vezmu již jen stručně a namátkově.

Enduro S-works

Enduro

Stumpjumper FSR elite

Stumpjumper FSR

SX Trail I

SX Trail

Hardcrock

Hardrock

Pár fotek z Eurobiku od Luboše

Takhle to vypadá naživo.


2 thoughts on “XC horská kola Specialized 2009”

  • monča napsal/a:

    ty jo Radku, ty se hodně nudíš, totálně vyčerpávající informace. Pěkný ,kola i článek.

  • Díky :). Koukal jsem se na nabídku doplňků od Spešlu a nejvíc mě zarazila cena helem decibel, který tady stojí okolo 4 tisíc a ve Státech jsou za 160 dolarů!

    A jinak, líbí se vám nové spešly?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>