Koncepce rozvoje cyklistiky v KV kraji (II.)

Druhá část koncepce rozvoje cyklistiky v Karlovarském kraji – vlastní realizace a průběžné informace (zde je první část).

Cyklistika, to je celoroční práce. V současné době máme přípravné období. To je pro většinu cyklistů závodníků z větší části pohoda a klid. Jinak jsou na tom trenéři a funkcionáři, kteří aktivně pracují v oddílech a pořádají soutěže. To jsem si uvědomil ve chvíli, kdy jsem si prošel vše, co se v posledním měsíci udělalo a co je dále třeba zajistit a připravit.

mladici.jpg

Chtěl bych všechny příznivce cyklistiky informovat: co se v našem kraji v současné době děje.

SCM při TJ OLYMPIONIK CHEB nemá ve svém dalším trvání vůbec žádnou jistotu. Přesto mohu potvrdit, že v nové začínající sezoně bude centrum dále fungovat. První společnou akcí bylo soustředění, týden v Podbořanech s účastí dvaceti členů. Důležitá dobrá zpráva je, že tým SCM bude podporovat firma Schindler s.r.o., dovozce kol GHOST. Měsíc trvající jednání s několika zástupci významných značek na trhu vyšlo nejlépe pro dovozce kvalitních kol GHOST. Tato vynikající závodní kola bude mít v příštím roce deset až dvanáct členů centra. Tyto závodní stroje jsou zárukou té nejvyšší kvality na trhu, považujeme firmu GHOST za nového velkého hráče na české cyklistické závodní scéně. Tým mládeže bude reprezentovat kraj a tuto značku na závodech XC MTB. Tým žen bude zaměřen na silniční závody.

ghost-deti.jpg
Nejen kola Ghost ale i stan a doplňky budou významnou podporou našeho SCM – našich závodníků. Včetně žen.

Další společnou akcí SCM mělo být plánované soustředění mezi vánočními svátky v Praze na dráze Motole. Bohužel musíme zajistit náhradní řešení. Svaz bude mezi svátky uzavřen. Naopak termín soustředění SCM začátkem března o jarních prázdninách byl potvrzen.

3.10. projednává vedoucí SCM spolupráci s 1. ZŠ Cheb s rozšířenou výukou TV, panem ředitelem Miroslavem Janouškem. V této fázi byla dohodnuta spolupráce v oblasti přípravy talentované mládeže, kde bude možné využívat novou tělocvičnu, posilovnu a atletický areál u školy. S ohledem na stop stav zřizování Sportovních tříd bylo dohodnuto uzavření budoucí smlouvy na základě nové legislativy, kterou připravuje MŠMTV. Bude dále vhodné vyvolat tato jednání v dalších městech – Aš, Sokolov, Chodov, K. Vary a Ostrov, toto bylo sděleno zástupcům oddílů na jednání rady SCM 10. října.

Příprava na Letní olympiádu mládeže. Na společném jednání rady SCM 10. 10. jsme si upřesnili některé kroky v této přípravě. V první části šlo o seznámení členů SCM, pro ně, s novou disciplinou cyklokrosem. To byl také důvod uspořádání soustředění v Podbořanech, v době konání ČP v cyklokrosu. První vlastní výběr účastníků na LOM bude proveden v měsících březen a duben. Discipliny LOM – ve třech dnech časovka, cyklokros a silniční závod – Tábor 24. – 26. 6.

Dne 10. 10. podepisují zástupci TJ OLYMPIONIK Cheb smlouvu s německým partnerem, Teamkral e.V. Dohlau. Společná spolupráce na úseku práce s mládeží a pořádaní společných závodů, kempů, vybudování zimního tréninkového centra v Chebu, včetně podpory z německé strany na výstavbu velodromu s víceúčelovým sportovním areálem v Chebu.

Vznikají další dva cyklistické oddíly pod vedením Radka Krummera ml. v K. Varech a druhá pod vedením Miloše Dvořáka, kterým se rozdělil tým Ostrova.

Dne 2. listopadu jsme měli první setkání účastníků a rodinných příslušníků našeho úspěšného družstva starších žáků na etapovém závodě v Holandsku. Videoprojekci cca 1,5 hodiny s diskusí připravili vedoucí a trenéři týmu Zdeněk Kubík a Michal Ficenec.

Další významnou akcí nejen pro naši oblast byl veletrh Sportlife v Brně 6. – 9. 11.

gary-fisher-a-dana-fialova.jpg

Legenda MTB cyklistiky Gary Fischer byl jedním z vzácných hostů této výstavy. Dále jsme potkali Jána Svoradu, Romana Kreuzigera, Frantu Raboně st., Jiřího Ženíška, Martina Havlenu, z našeho kraje např. Jirku Blažka z V.Hleďsebe, Panzerovi, Čechmanovi a řadu dalších.

Na této výstavě bylo možné shlédnout novinky připravované na novou sezonu 2009, kompletní kolekce nových kol většiny značek. Zejména zajímavá setkání s osobnostmi a odborníky cyklistiky, dále s přáteli z celé republiky jsou vždy přínosem pro každého z nás.

V průběhu výstavy jsem dostal potěšující zprávu od pana Mikšíka, že Dana Fialová bude i v další sezoně v profesionálním ženském týmu UNIQA Graz, tentokrát již s profesionální smlouvou, společně s další Češkou Martinou Růžičkovou.

V měsíci listopadu nás dále čekají – Vyhodnocení Chebského poháru MTB 15. 11. v Chebu, které připravuje pořadatel TRI CHEB, a Vyhodnocení Poháru KVSC 29. 11. v Hornickém domě v Sokolově, které připravuje předseda svazu Jiří Blažek. Z dalších významných akcí to budou závody v Praze Motole na dráze MČR žen a juniorek ve dnech 22. a 23. 11. společně s ČP mládeže. TJ OLYMPIONIK CHEB je spolupořadatelem cyklokrosového závodu UCI C2, Německý pohár dne 23. 11. neděle v Donau u Hofu, nedaleko státní hranice.

První koncepce rozvoje cyklistiky našeho kraje, se kterou jsem Vás cca před měsícem seznámil, se začíná naplňovat. Sportovně technická komise v čele s Janem Vokáčem a současnými členy Zdeňkem Kubíkem, Michalem Ficenecem a vedoucím centra se aktivně podílí na zpracování kalendáře na rok 2009, připravuje Pohár KVSC XC MTB pro talentovanou mládež, včetně kompletního rozpisu této soutěže. V současném výběru jsou tyto závody – XC – Ašský pláteník, Zelená hora, Chebské kašny, Březovský bike, Chodovský bike, XC Poohří, Ostrovské XC, XC Sokotrans, Chodovský maratón a Říjnový bike ZS Cheb. Návrh kalendáře 2009, včetně rozpisu, by měl být předložen na Vyhlášení Poháru KVSC 2008 dne 29. 11. 2008 v Sokolově. Tvrdým oříškem pro organizátory nového rozpisu jsou uspořádaní startů jednotlivých kategorií a důležité bodové hodnocení.

Zopakuji zodpovědné osoby za vedení KVSC – předseda Jiří Blažek (Šabina), místopředseda Pavel Mareš – rozhodčí 1.tř. a šéf našich rozhodčích, Petr Fiala vedoucí SCM – zodpovědný za práci s mládeží, Jan Vokáč šéf Sportovně technického úseku a Karel Rouča. Dále přislíbila pomoc v propagaci naší činnosti Monika Kubínová. Silniční cyklistika by se měla rozhýbat díky aktivní práci Tomáše Viktorina a zástupce nejsilnějšího cyklistického týmu Sport Blažek V. Hleďsebe.

O práci v našem kraji budeme pravidelně naše příznivce a členy informovat. Aktuální informace najdete vždy na stránkách www.bikeri.cz.

Zpracoval Fiala Petr vedoucí trenér SCM při TJ OLYMPIONIK CHEB


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>