Armstrongovi rivalové

Vyhraje Lance posedmé?Od chvíle, kdy Lance Armstrong ukončil v únoru svým Ano informační šum okolo své účasti na TdF, se cyklistický svět zajímá právě o tohoto Texasana a jeho tým: hledá známky síly či slabosti, jež by naznačily, jak dopadne letošní Tour de France.

Loni Armstrong dosáhl rekordního počtu šesti vítězství na Tour, když překonal pětinásobné držitele Jacquese Anquetila, Eddyho Merckxe, Bernarda Hinaulta a Miguela Induraina. S pomocí svého disciplinovaného a také dominantního týmu Lance dokonce vyhrával jakoby nic, prostě jednoduše.

Šest vítězství v řadě je ohromujících; sedm vítězství by bylo nepředstavitelných. Učinilo by to Armstrongovu vláda nad Tour nesrovnatelnou s čímkoliv v cyklistické historii. Jediná řada po sobě jdoucích vítězství patři na konto Seana Kellyho na závodě Paris-Nice (1982-1988), který však trvá jen týden a s velkou Tour jej lze jen těžko srovnávat.

Armstrongova letošní forma je stále záhadou. Minulý rok dominoval v březnu na Tour of Georgia, letos tam vyhrál týmový kolega Tom Danielson. Na druhou stranu ani loni nepůsobil Armstrong na Dauphine Libere bůhvíjakým dojmem. Tour ho tehdy zastihla se stoupající výkonností, zatímco předtím silní jezdci začali upadat. S vjezdem do hor bylo jasné, kdo je favoritem.

Po etapě do Ventoux (časovka) na Dauphiné řekl Armstrong: Vím, co se stalo minulý rok a z toho jsem se poučil: za měsíc se změní mnoho věcí; takže nejlepší ze všeho je zůstat klidný a relaxovat a uvědomit si, že zbývá měsíc, vlastěn víc než měsíc. Cítím se dobře. Nejsem na svém vrcholu – pokud bych byl, byl by to důvod k nepokoji.

Trenér Chris Carmichael i sportovní ředitel Johan Bruyneel vyjádřili úplnou důvěru v to, že jejich želízko bude 2. července 100% nažhaveno. Jakkoliv se Armstrongova forma teprve pořádně zvedá a jakkoliv je pravdou, že třicátníci zažívají pokles výkonnosti, bylo by naivní nepovažovat Armstronga za velkého favorita závodu, už kvůli obrovské síle jeho týmu. Soupiska Dscovery Channel obsahuje jména, jež by byla favority na etapové i celkové vítězství v jakémkoliv jiném týmu: specialista na klasiky a etapový vítěz na závodě okolo Švýcarska, George Hincapie; vítěz Gira 2005, Paolo Savoldelli, na Giru 2003 na pódiu Jaroslav Popovič; a super-domestikové Jose Luis Rubiera, Manuel Beltran, Benjamin Noval, Pavel Padrnos a Jose Azevedo. Vjačeslav Ekimov stále chybí, přesto jde tým s výkonnými motory pro časovku a se schopnostmi podpořit Armstronga v horách.

Vyzyvatelé

T-Mobile – Jan Ullrich

Jan UllrichArmstrongův největší soupeř. Německý tým vyšle na Texasana tři esa, jež atří mezi nejlepší etapové závodníky světa: Jana Ullricha, Andrease Klödena a Alexandra Vinokurova.Přestože minulý rok dojel za Klödenem, oficiálním lídrem týmu je Ullrich. Jeho pohodová jízda bez viditelnho úsilí a energie v horách v etapách Okolo Švýcarska může znamenat, že není úplně připraven nebo že se počil od Armstronga a časuje formu přesně na Tour. Pokud ano, tak navíc se svými schopnostmi vjízdě proti chronometru bude Ullrich velmi silným soupeřem.

V případě Ullrichovy neschopnosti za něj do boje nastoupí Vinokurov (2003 třetí + dílčí úspěchy = závodník, co hrozí) a Klöden (minulý rok druhý = je to třída). Pokud T-Mobile pojede jako tým a ne jako sestava individualit, Lance se nudit nebude.

Euskaltel-Euskadi – Landaluze, Mayo

Inigo LandaluzeAitor Gonzales a Inigo Landaluze umí oba vyhrávat, Gonzales, vítěz Okolo Švýcarska, se však do sestavy pro Tour nevešel. Vítěz Dauphiné Libéré Landaluze bude na Tour samozřejmě více hlídán. Jak však ukázal Iban Mayo minulý rok, jiná věc je být ve formě na Dauphiné a jiná věc na Tour. Je však pravdou, že Mayo je etos celkem v klidu, takže třeba si jej oranžová ekipa Basků nechává právě pro Tour.

CSC – Ivan Basso

Ivan BassoBasso na Giru dostal střevní chřipku, a ve 13. etapě tak ztratil řůžový trikot, ale vrátil se a vyhrál 17. a 18. etapu. Možná díky tomu Ivan ušetři síly na Tour. Bassův útok na titul budou krýt silné pušky – Bobby Julich (vítěz Paříž-Nice), Jens Voigt, Dave Zabriskie a Carlos Sastre.

Vítězové z Gira

Jak na tom jsou esa z Gira? Řdě z nich bychom i věřili, že zazářit v obou závodech není nemožné. Paolo Savoldelli bude super-doemstikem pro Lance. Venezuelský objev Jose‘ Rujano Guillen se neúčastní, jelikož jeho tým Selle Italia-Colombia nebyl na Tour přizván. Danilo Di Luca (Liquigas-Bianchi) si bere v červenci oddech, aby v druhé půlce roku bránil vedoucí pozici na žebříčku ProTour. Z první pětice na Giru je tu ještě Manuel Garate (Saunier Duval-Prodir) a Gilberto Simoni (o kousek druhý). První pojede svou první Tour a druhý se ve Francii cítí zřejmě nesvůj, jakkoliv vynikající je v Itálii. A navíc, stejně jako Damiano Cunego, se na startu Tour ve fromentien neobjeví kvůli mononukleóze.

Liberty Seguros – Roberto Heras

Roberto HerasRoberto Heras byl dlouhá léta nejbližším domestikem Lance Armstronga, letos je již jako člen týmu Liberty Seguros-Würth vyzve v boji o celkové vítězství. Papírově Heras své vrchařské schopnosti prokazuje úspěšně a s jistotou v zádech (Alberto Contador, Igor Gonzalez de Galdeano, Jörg Jaksche a Joseba Beloki) může pomýšlet naumístění na pódiu. Tím spíše, pokud beloki ukáže i jen kousek ze svých schopnsotí, jimiž ohromoval až do své nehody, při níž si na Tour 2003 zlomil kyčel. Přesto… Beloki neměl výraznou sezónu a Heras se nezdál jako muž, jenž má ohrozit Armstronga, když na okolo Švýcarska ztratil v předposlední etapě 17 minut a druhý den vzdal.

Gerolsteiner – Levi Leipheimer; Phonak – Botero, Landis

Levi LeipheimerZcela bez sentimentu: jen málo dalších jezdců může doufat ve žlutý trikot. Levi Leipheimer (Gerolsteiner) zajel třetí místo na Dauphine a výborně si počínal v časovce, ale jeho tým není to, co Discovery Channel anebo T-Mobile.

Phonak je na tom o něco lépe, ve formě je jak Santiago Botero, tak Floyd Landis. Ale mohou se přiblížit Armstrongovi a spol. v horách?

Quick.Step-Innergetic – Michael Rogers

Michale RogersAustralské trio Cadel Evans (Davitamon – Lotto), Bradley McGee (Francaise des Jeux) a Michael Rogers (Quick Step) jsou lídři svých týmů a etapoví kandidáti, ale jejich týmy je nedokážou podporovat v horách. Nejlepší z nich může být Michael Rogers. Na Okolo Švýcarska druhý za Aitorem Gonzalesem (který není nasoupisce Euskatelu, možná šetřen na Vueltu) o 20 sekund, umí se koncentrovatna zničující útok. Umí v časovce.

Tým Illes Balears-Casse d’Epargne má talentovaného Alejandra Valverdeho, ale tento mladý Španěl má zlaté časy na Tour teprve před sebou. Ale nebuďtepřekvapeni, když vyhraje jednu či dvě etapy. Kolega Francesco Mancebo je také možným etapovým vítězem.

Pozdvižení můž způsobit tým Liquigas-Bianchi. Stefano Garzelli a Dario David Cioni jsou schopní v kopcích a Franco Pellizotti umí, vzácný tojev, v kopci i spurtu. Liquigas-Bianchi hledá v Tour kompenzaci po zklamání na Giru.

Ať už bude na pódiu v Paříži stát kdokoliv, tato Tour bude do paměti vryta jako poslední závod Lance Armstronga. Uvidíme ji jako tu, při které se střídají stráže – ze starší na mladou generaci, anebo lance skončí na svém vrcholu ukazujíce, že jediná cesta, jak nevyhrát Tour, je pro něj nestartovat na ní? Uvidíme během příštích tří týdnů.

Autorem článku je By John Stevenson & the Cyclingnews team.


One thought on “Armstrongovi rivalové”

  • Tomáš Nohejl, MF Dnes 01.07.05: „A co se bude psát za tři týdny na Champs-Elysées v Paříži? Sedmý triumf v řadě a velkolepé loučení císaře z Texasu. Anebo: Boss odchází ponížen, Herr Ullrich ho srazil z trůnu.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>