Cyklistika obsazuje v žebříčcích popularity první místa

Za prací našich oddílů a Sportovního centra mládeže v Chebu jsou stovky hodin dobrovolné práce řady trenérů a organizačních pracovníků, které přináší ovoce ve výsledkových listinách.

Ale nejde jen o medaile.

Základem je výchova dětí a mládeže, kterou v našich oddílech a SCM tvoří široká skupina ve věku 7 – 18 let, která musí být rozdělována do několika výkonnostních skupin. Připravujeme tak děti a mládež do života systematickou, tréninkovou a výchovnou činností dva až sedm krát v týdnu téměř po celý rok. Díky všestranné přípravě patří naši mladí cyklisté mezi základ reprezentací škol například v atletice, míčových hrách, plavání a dalších sportech. Podporujeme také přestup podle zájmu do dalších sportovních oddílů, jako jsou atletika, fotbal, basketbal a jiné sporty.

Anežka Nováková na čele závodu (Březovsjý etapák 2013). Foto: Iva Rousová
Anežka Nováková na čele závodu (Březovsjý etapák 2013). Foto: Iva Rousová

Základem pro naši práci je mládež, která má o cyklistiku velký zájem a my se jim v našich oddílech snažíme vytvořit optimální podmínky pro tuto náročnou, ale významnou zájmovou činnost.

Důležitým předpokladem je podpora rodičů. Z naší strany patří poděkování zejména rodičům naší mládeže, bez jejichž pochopení, přístupu a finančního zajištění by to prostě nešlo.

Výprava Cykloteamu Ostrov na Vyhlášení Poháru KVSC 2013 v Chebu. Foto: M. Šverdík
Výprava Cykloteamu Ostrov na Vyhlášení Poháru KVSC 2013 v Chebu. Foto: M. Šverdík

Radnice jednotlivých měst podporují sportovní oddíly ze svého rozpočtu.

Pro naši práci je dále důležitá podpora, kterou máme zásluhou dotačních titulů jednotlivých měst, které naše oddíly reprezentují. Tato města ze svých rozpočtů přispívají jednotlivým oddílům řádově v desítkách tisíc korun.

Jsou to Aš – Ašští bajkeři, Cheb – PROFI SPORT Cheb, Březová – Team bike Březová, Chodov – TJ Plamen Chodov, K Vary – TJ Slávia K. Vary, Ostrov – Cykloteam Ostrov.

Karlovarský kraj podpořil činnost SCM Cheb částkou 30 tisíc Kč.

Cyklisté byli opět nejúspěšnějším sportem KK na LOM 2013 ve Zlínské kraji.

Ziskem 4 medailí z celkového počtu 8 mi medailí byla cyklistika v medailovém hodnocení krajů na třetím místě. Výpravu tvořilo 156 sportovců z toho bylo 7 cyklistů.

Hry VI. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2013 - cyklisté KV kraje (foto: M. Šverdík)
Hry VI. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2013 – cyklisté KV kraje (foto: M. Šverdík)

Zatím na všech olympiádách byla cyklistika nejúspěšnějším sportem a ve většině měst patří oddíly cyklistiky k nejúspěšnějším. Přesto je cyklistika stále podceňována. Máme zejména problém se zajištěním přípravy v zimním období. Tělocvičny jsou plné a naše oddíly mají možnost tréninku většinou jednou týdně a další dny jsme odkázáni na přízeň počasí.

Přitom například v Chebu mají svá optimální, často moderní sportoviště nebo zázemí většina sportovních odvětví – atletika, basketbal, florbal, fotbal, jachting, házená, kanoistika, kuželky, lukostřelba, minigolf, tenis, volejbal, vzpírání

ČSC nám umožňuje využívat bezplatně zimní dráhu v Motole – Praha. Pro svoji krátkou existenci bylo SCM Cheb jedním z adeptů na vyřazení, kdy se tak v loňském roce stalo dvěma SCM – Vrbno a Lanškroun, před tím to bylo SCM Vimperk, a proto jsme ČSC požádali o nezrušení a vedení bez finanční dotace.

Podpořili jsme přestupem u nás vychovaných závodníků v žácích a kadetech řadu dalších oddílů a SCM, jsou to již výkonnostně vychovaní závodníci, které naše SCM podporovalo vždy několik let – zejména junioři a kadeti druhým rokem:

Dukla Praha – Fialová; ZČE Plzeň – Strnad, Šplíchal, Fialová; Team Česká spořitelna – Svoboda, Kuzma, Johánek; Louny – Fiala, Kubík, Blažek; Prostějov – Fiala; Jablonec – Lacinová; a nyní je na přestupu Hošmanová. Většina těchto závodníků byla úspěšná v ČP a na MČR.

David zadák, suverén letošní sezóny, projel cílem jako vítěz i na Letní olympiádě mládeže
David zadák, suverén letošní sezóny, projel cílem jako vítěz i na Letní olympiádě mládeže

Bez finanční podpory, kterou mají SCM a velké oddíly ze státního rozpočtu na svoji činnost prostřednictvím ČSC, nejsme schopni juniorům takové podmínky zajistit, proto ten odchod našich nejlepších závodníků.

Cheb by se mohl stát významným sportovním centrem. Vedení města Chebu podpořilo projekt Sportovních tříd na základních školách a na Gymnáziu v Chebu od nového školního roku 2014 ve sportech – atletika, cyklistika a fotbal. My jsme tento projekt podpořili vznikem oddílu – USK Akademik – cyklistika.

Bohužel tomuto projektu chybí zejména potřebná sportoviště.

Atletika se dočkala nového moderního venkovního stadionu s drahou 400m – 8 drah v Poohří v Chebu a k dispozici mají atleti další čtyř dráhu 250 m při 1. ZŠ Cheb. Fotbal má k dispozici nová, moderní fotbalová hřiště – FC Cheb na Zlatém vrchu, nový kvalitní trávník byl vybudován na Stadionu v Poohří a další fotbalová hřiště travnatá jsou u Stadionu Lokomotivy Cheb – FK Cheb, kde ja plánovaná rekonstrukce areálu včetně dvou fotbalových hřišť, travnaté a s umělým trávníkem.

Oběma sportům ovšem chybí sportoviště pro kvalitní zimní přípravu. Cyklistika je úplně bez sportovišť a cyklisté musí využívat zejména veřejná prostranství a veřejné komunikace, které jsou pro mládež i trenéry velkým rizikovým faktorem.

TJ Olympionik s oddílem cyklistiky a Sportovním centrem mládeže pro Karlovarský kraj předložilo vedení města Chebu a vedení karlovarského kraje projekt na výstavbu moderního, dostupného a celoročního sportoviště Sportovní halu mládeže (SHM).

Hala by řešila problém nejen zimní přípravy všech těchto tří sportů ale i řady dalších a umožnila by kvalitní, perspektivní přípravu mládeže již od předškolního věku. S projektem SHM předložilo vedení TJ Olympionik Cheb také koncepci využití sportoviště SHM ve formě Sportovní akademie mládeže (SAM).

Ilustrační obrázek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>