EPIC 2011 – První dojmy Honzy Kubíčka

Pátou sezónu jezdím na celoodpruženém biku S-Works Epic a každým rokem si říkám, že není možné krom váhy něco vylepšit, ale vždy se mi do rukou dostane nový model a takříkajíc mi spadne čelist. Letošní model ve stardardním vybavení váží neuvěřitelných 9,1 kg. Když se ohlédnu kapánek zpět, Miguel Indurain vyhrával Tour na 11 kg silničce :).

Honza & Epic

Zadní stavba

Nový Epic je oblečen do decentního barevného hávu matného karbonu a červené barvy. V té jsou provedena i karbonová kola Roval i pláště Fast Trak (m.j. 520 g bezdušovky). Geometrie je zachována, o pár gramů se šlo dolů, předělána je zadní stavba, která získala na tuhosti.

Inovovala se řídící jednotka Brain, ktará za vás pouští nebo zavírá pružící systém. S lehkou nadsázkou, pokud byste měli zavázané oči, nepoznáte, zda-li jedete na silničním kole nebo na biku. Při nájezdu do terénu začne Brain pracovat. Jde o přesné dávkování pro Čechy velice známou kadencí samopalu ráže… :). Není to žádné pohupovaní jako na downhillovém kole. Jde o přesné vedení stopy s příjemným komfortem.

Karbonové kliky, kde jsou díly Truvativ/Sram XX (hliník) a Specialized (karbon)
tretry S-Works, 335 g
Epic S-Works

Hnací jednotkou jsou karbonové kliky s dvojpřevodníkem a Sram XX s desetikolečkem. Řazení opět přesné s tichým chodem. O celkový dojem z jízdy přispívá super lehká Spešl vidle se 100 mm zdvihem s Brainem uvnitř. Žádný Lock-Out či něco podobného, vše dělá za vás mozek sám. Epic je závodní kolo, zbraň největšího kalibru. Ale všechny kola mají jeden problém, musí se šlapat…

Desetirychlostní přehazovačka Sram XX
tretry S-Works, 335 g

Letošek je ve znamení obrovského nástupu 29 palcových kol. I Conrad Stoltz si pro svůj titul na Havaji dojel na 29. Měl jsem možnost si kolo otestovat, ale zatím jsem věrný 26. Více info na osobních stránkách mistra světa Susi Sausera www.sauserwind.com (zápis ze dne 21. 1. 2011… na testovací trati zajel lepší časy na 29, ale na XC závody si přesto bude brát 26 – kvůli nižší váze, větší pevnosti), se kterým mám podobný názor. Můj osobní je ten, že malí lidé mají mít malá kola, tedy pokud nejste pořádně našlápnutí.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>