Honička na okruhu mě baví víc, říká Luboš Oubrecht

Chebské kašny 2007

Chebské kašny

Jednoho bajkera netřeba představovat. Zdejší tratě brázdí už pěkně dlouho: „Specialized Rockhopper byl první bike, na kterém jsem se svezl. Bylo to v roce 1991.“ Já sám jsem Luboše Oubrechta poprvé viděl na Podhradské padesátce. Připadal mi jako můj vrstevník, a tak jsem si na něj dělal naděje. Marně. Nejenže byl ve skutečnosti o několik let starší, ale také o mnoho rychlejší. Tak to bylo po řadu dlouhých let a až loni jsem si na něj mohl dělat pravidelně nároky. „Hodně času jsem věnoval RC autům a chyběla mi motivace závodit. Ale po jednom ze závodů OTV série ve Weidenu v půli června jsem ze sebe byl hodně nešťastnej, fakt mi to tam nejelo a cpal se přede mě každej. To byl impulz k tomu, abych začal zase víc trénovat,“ dodává Luboš. Uvidíme již v sobotu 25. dubna, jak svědomitě Luboš zvládl jarní část přípravy. V tomto příjemném rozhovoru se dozvíte mnoho zajímavého, takže neváhejte a čtěte dále.

Vzpomínk ana Zlínsko

Vzpomínka na Zlínsko

Nuže, ahoj Luboši, jak se cítíš po zimě, co nového u tebe doma? Auto jezdí? Co v práci?
Ahoj Radku, díky za optání. Fakt mě to potěšilo, že si se mnou chceš povídat. Jsi jeden z mála :-) No u mě doma je novej křeček, jmenuje se Kulička. Asi se ve mě zhlídnul a pořád se láduje, takže bude zachvíli vyžranej jako já. Co se auta velkýho týče, tak to jezdí fakt dobře, myslim že skoro denně. Brzo to bude olítaná šunka, ale zatím tak naštěstí nevypadá. No a s RC autama jsem už skončil. Jsem se do toho loňskou zimu ponořil nějak hodně a na kolo nebyl čas. Pak to taky tak na jaře vypadalo :-) A práce? Tý je řekl bych také dost, nestěžuju si. Zakázky mám na na pár měsíců dopředu, takže pokud to takhle půjde dál, bude to fajn.

Záběr na louce

KHS & Manitou Mars

Tematicky budu asi přeskakovat. Proč jsi přešel od značky KHS ke Specialized? Díval jsem se na nabídku KHS na rok 2008 a myslím, že bych si nevybral.

Jo to s tebou souhlasím. KHS, mám pocit, pár let stagnuje a je to na těch kolech znát. Levný kola mají docela hezký, tam se to v tom vývoji zase tak dopředu nežene. Ale u těch top modelů by si to nějakou inovaci zasloužilo. Specialized je značka, která mě zajímá od samého začatku mojeho bikování, tj. od 16ti let. Specialized Rockhopper byl taký první bike, na kterém jsem se svezl. Bylo to v roce 1991. To pro mě byla tehdy obrovská událost, která to ve mě všechno nastartovala.

V lese

… a pak už Spešl

Pak jsem si někdy na jaře 1992 koupil prvího bika, nějakýho obrovskýho Olprana, ale v německých bike magazínech jsem už tehdy obdivoval testy a reklamy na S-Works s Ned Overendem. Tehdy Spešly dovážel do republiky Mystic, to byla firmička zaměřená spíš na skate sortiment a tyhle mašinky pro mě tehdy byly nedostupný zboží. Pak přišlo období, kdy Specialized neměl na našem trhu zastoupení a v tý době mě začal materiálně podporovat Dušan Martinec BISHOP (web). Byl to rok 1997 a kluci se snažili prosadit s kolama KHS, tak mi nabídli Team rám za super cenu a od tý doby jsem na 9 let zakotvil u KHS. S kolama téhle značky jsem byl opravdu spokojenej a dojel jsem si na nich pro svoje nejcennější výsledky. Ale je pravda, že jakmile jsem zjistil, že 69tka dostala zastoupení na Spešla, tak mi bylo jasný, že jednou si ho pořídím.

Loketské kostky

Loketské kostky

Specialized se ti zřejmě zaryl pod kůži.

Ta značka je mi hodně sympatická celkovým přístupem k cyklistice. Nemyslím tím jenom kola a veškerý doplňky, který fakt fungujou, ale i potřebu pořad něco vylepšovat, a ne jen kopírovat. Podporují různé projekty na podporu cyklistiky. Taky mají výborné zastoupení v profi pelotonu na silnici i v MTB. Jezdí na nich spousta špičkových zavodníků. Jezdím už taky dlouho do Německa na Eurobike, a tam si čkověk uvědomí, ža ta značka je skutečný lídr na trhu. Což není samozřejmě jen můj názor.

Lubošovo oblíbená Špitálka

Na pevném Spešlu na Špitálce

Kdyby se tě teď juniorský závodník z Chebu se 40 tisíci v kapse zeptal, jaké kolo mu mají rodiče koupit, co bys doporučil?
Myslím si, že za 40 tisíc se dá pro juniora, a nejen pro něj, vybrat více než dobré kolo. Vím, že jsou na trhu dobrá XC kola už i kolem 30 tisíc. Z našich značek je mi,z letos sympatickej Amulet, Superior, ale vím že se dá za třicet postavit i hezký RB. Zrovna jedno takový mají teď v Bishopu postavený a je to fakt hezký a lehký kolo. Za dobrý peníze je teď nováček na trhu, italskej Full Dynamics, který nabízí za necelých 50 tisíc celokarbonového hardtaila na XT, navíc v moc hezkém designu.

Zkus to vzít z pohledu jendotlivých komponent.
Doporučil byc asi standardní věci: hliníkovej rám, tam bych koukal hlavně na vhodnou geometrii (osobně mám raději delší rámy), komponenty preferuju od Sramu, ale proti Shimanu nic nemám :-), vidlici raději vzduchovou, brzdy kotoučové, to už je dnes myslím standard, a hlavně nějaká pevná a pokud možno lehká kola. To je pro pocit lehký jízdy a ovládaní hodně důležitý prvek, ale taky dost drahý, pokud mají být opravdu lehká.

S kolegou cyklistou

Netradičně v civilu

Minulou sezónu jsi kolu moc nedával, co to? Ostatně, já se tomu moc nedivím, stabilně patříš k MTB špičce širokého okolí a člověk si možná chce dáchnout a nabrat, poté co ho porazí i takový jezdec jako Karel Brabec, motivaci na další rok.
Máš pravdu, důvod jsem uvedl už výše, hodně času jsem investoval do RC aut, nějak jsem neměl motivaci do závodění na kole. Ale po jednom ze závodů OTV série ve Weidenu, byla to půlka června, jsem byl ze sebe hodně nešťastnej, fakt mi to tam nejelo a cpal se přede mě každej. To byl impulz k tomu, abych začal zase více trénovat. Uvědomil jsem si, že mě to ježdění a zavodění naplňuje a baví jako žádný jiný hobby. Během krátký doby jsem všechno, co se RC aut týkalo, prodal.

Luboš není pouze cklista, zde na Ašském triatlonu

Plavat luboš umí

Jak jsi na tom nyní? Zajímá mě tvůj trénink a fyzička. Jak jsi trénoval, kolik máš najeto.
To, jak na tom jsem, se uvidí už brzo, tuhle sobotu na Bláteníku. Jsem už starší čkověk, takže od sebe zas tak moc nečekám, ale těším se na to. Před dvěma týdny jsme jeli s Karlosem na první OTV do Neukirchenu a tam jsem mu poodjel o 5 minut. To mi sice udělalo velikou radost, ale v sobotu to může být přesně naopak.

Trénoval jsem rozhodně víc než vloni, ale nic mimořádného to nebylo. Snažil jsem se co nejvíc jezdit na kole, zima tomu nahrávala. Pak pravidelný plavání, tělocvična a nějaký běhaní. Najeto mám od ledna necelých 2500 km.

Prozraď i nějaké kompromitující informace na své kolegy z Františkovek a Chebu. Dopuje Karel. B.?
Mě nikdo nechce nic říct, takže toho moc neprozradim. Jenom vím, že Karlos dopuje tolik, že z toho má střevní problémy :-).

Indiánské léto

Indiánské léto Old Oubrechta

Čemu dáš přednost: nahá Angelina Jolie na jednu noc v tvé posteli, nebo karbonový S-Works v garáži napořád?
Pokud mám na výběr z těhle možností, tak určitě tu druhou. Z amerických hollywoodských koček mě fakt žádná moc nebere, moc jich ani neznám. Co se filmu týká, mám raději evropsku produkci.

Jaká je tvá oblíbená bajková tréninková trasa?
Nemám asi žádnou vyloženě oblíbenou trasu, ale jezdím rád směrem na Aš. Z Frantovek jsem tímhle směrem brzo v terénu. Jinak se rád svezu přes Dyleň někam do Slavkovskýho lesa. Moje oblíbený trasy vedou také po německé straně někde od Bad Elster až po Bublavu.

Jaká je tvá oblíbená silniční tréninková trasa?
Poslední dva roky silničku nemám, takže jsem z toho trouchu mimo, ale po silnici se svezu rád směrem na Sokolov, taky přes Svatý Křiž někam do Německa. Jsou tam pěkný okresky s malym provozem, ale to neříkám nic nového.

Specialized Tramac CompPopiš své nové silniční kolo.
Na svojí novou silnici zatim čekám. Do republiky ještě nedorazily od Specialized všechna kola, tak doufám, že bude alespoň v tom posledním kontejneru. Měl by to být karbonový Tarmac Comp (na webu). Loni na podzim jsem měl na měsíc půjčeného Tarmaca Pro, jako test bika (na webu). Krasný svezení, takže se svého kola už nemůžu dočkat :-).

Špagetka: Co se ti líbí na jízdě na kole, když opomenu sedlo masírující kulky?
No dlouho mě na tom nic jinýho nebavilo, ale teď mám sedlo s dírou pod kulkama, takže si budu hledat jinej důvod, proč jezdit. Ale asi se vrátím ke starýmu sedlu :-).

Eva: Stojí tě víc roční údržba kola nebo roční údržba partnerky?
Záleží na tom, jestli si ten rok kupuju nový kolo nebo ne. Letos mě asi bude stát to kolo víc :-).

Jaké máš plány na tuto sezónu? Prvenství v Chebském poháru ti uzmul plzeňský filosof Bc. Podhajský…
Letos bych rád objel celý OTV Cup v Bavorsku a náš Chebský pohár. Rád bych při závodech ještě potrápil pár svých kamarádů, ale bude to těžký. Mám pocit, že letošní zimu tomu všichni věnovali opravdu hodně. Navíc jsou tady i takový, co berou zakázaný látky, např. zmiňovaný Karel B. :-).

S mmainkou a bráškou (?) na dodovlené…

Foto z dětství

Zkusíš si už nějaký kratší maraton? Co si pamatuji, tak jsi jezdil jen Podhradksou 50ku, kde jsem tě mimochodem viděl snad úplně poprvé. Byl jsi už tehdy „hvězda“ … a taky jsi mi a asi všem docela rychle ujel.
No těch 50 km je maximum, co jsem schopen při závodě objet. Nejsem maratonský typ, ani na maratony netrénuju. Mám rád XC a atmosféru XC závodů. Prostě honička na okruhu mě baví víc. Maratony jsou určitě fajn, možná si zase někdy nějaký zkusim, ale zatim mě to neláká.

Jinak si nemyslim, že bych byl někdy nějaká hvězda, ani regionální. Na to jsou tady lepší závodníci, kteří se těchto stránkách ještě určite dostanou ke slovu. Je ale pravda, že se tady motám už dost dlouho :-). Rozhovor s Filipem Eberlem by byl zajímavej. To je člověk, kterýmu moc fandim. Sleduju ho už od jeho juniorských let a udělalo mi radost, kdž mi nedávno řekl, že sem v tý době býval jeho vzor.

Ašský bláteník

Bláteník

Pamatuješ si ze své závodnické historie něco, co už teď není, ale je hodno zmínky?
Měl jsem hodně rád závody Kolem Bohušova vrchu v Planý u M. L. Pořádal je pan Růžička a měly opravdu slušnou úroveň, nejen na tehdejší dobu. Myslim, že poslední ročník se jel někdy v roce 1997. Poprvé jsem je jel v třiadevadesátém a na startu jsem stál vedle Radka Šimůnka, Luďka Štykse a dalších známých jmen z naší bikový a cyklokrosový scény. Skončilo to myslim kvůli nedostatku sponzorů, jako spousta jiných závodů. Špitálku jsem měl taky rád, ale to není zase taková historie.

A to je konec. Máte-li na Luboše další dotazy, můžete je napsat do komentářů. A na úplný konec jedno vtipné foto:

Co dodat…
„Než si člověk rohy koupí, měl by si je v obchodě vyzkoušet…“


2 thoughts on “Honička na okruhu mě baví víc, říká Luboš Oubrecht”

  • Podhaj napsal/a:

    Děkujeme všem, kteří se na článku s jedním z nejsympatičtějších lidí, které díky kolu znám, podíleli. Jen malá připomínka, aby bylo vše v nejlepším pořádku. Samozřejmě nemám žádný vysokoškolský titul, dokonce ani toho Bc. To pro určitost. Ale kamarádi mě titulují (amorální, dále kulturní, …) hovado, tupče a všelijak jinak. Začínám už na to skoro slyšet.

  • Jaff napsal/a:

    Jsem rád, že jsem si po dlouhé době připomenul, kdo pro mě byl a stále je Luboš. I když už je to dávno, stále nemůžu zapoenout na „Jahodáře“ a společnost okolo nich. Na kolo jsem nezanevřel a brzy se přijedu podívat i na nějaké závody Chebského poháru – už jenom proto abych viděl Luboše na živo ;)

    Ondra – Jaff

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>