Jak jsme triatletili v Aši

aš

Dal jsem si za úkol podat referát o Ašském triatlonu, který ovšem smíchám i s osobními zážitky. Triatlon se mi velice líbil. Nijak extra zázemí neměl, navíc na něj neustále pršelo, ale cítil jsme z něj pohodu a tradici, a tak se mi velice líbil. Popravdě, nejvíc se mi líbila cílová konstrukce, která vypadala jako u profi závodů. Vážně, tenhle závod je fajn. [ fotky ]

mapaAsi jako nikoho, ani mě ranní bubnování deště na střechu z postele nevyhnalo. Na závod se vydali asi jen ti nejvíc hardcore sportovci, anebo ti, kdo doufali, že nepřijedou konkurenti. Ale já ze zkušeností vím, že když se váhá s odjezdem na závod, je třeba bez debat odjet, protože jinak člověk jen lituje. Mně se to stalo třeba předchozí den s jedním silničním závodem. A tak, nabit odhodláním, vyměnil jsem zadní kolo s uvolněnými dráty za jiné, nastříkal řetěz, kolo naložil do auta a se zpožděním vyjel směr Studánka. V Aši jsem si prožil nervy na objížďce, protože jsem jednak vjel omylem k hranici s Německem a jednak jsem nevěřil, že po takových uličkách objížďka skutečně vede. Start byl naštěstí odložen, a tak jsem se, stále v mírném dešti, stihl proběhnout i projet. Ráno jsem se mimochodem rozbahával doma po schodech. Snídal jsem jahodovou ovesnou kaši obohacenou o dvě lžíce malinové marmelády a sušené banány. Hodně jsem se napil.

Na startu známé tváře (závodit začal Václav Sobotka). Rozhodl jsem se pro dlouhou trať, jelikož jsem se chtěl unavit a kompenzovat tu dlouhou cestu. Přišel jsem tak o boj o titul Mistra KV kraje i o možnost zazávodit si, což mě mrzelo, ale popravdě, závodění, byť „sám se sebou“, mě naplnilo a byl jsem spokojen.

Voda v Novém u Studánky nebyla studená, a tak se do ní hromada nadržených naháčů v trenýrkách či černých mundúrech mohla spokojeně vrhnout, obeplavat bójku, doplavat zpět a pak buď do depa nebo ještě jednou to samé.

Jdeme na to.

Já jako triatlonový spíše neplavec jsem se držel zpět a zpočátku sledoval dění vepředu. Těšilo mě, že jsem držel směr, protože obvykle beru plavání jako vyhlídkovou plavbu po všech možných zákrutách. Pak mi natekla voda do brýlí a viděl jsem jen skulinkou, která se ovšem brzy zaplnila také. Proto jsem sem tam zařadil prsní způsob plavby, upravil brejličky, odpočinul si a jal se opět zmateně bouchat pažemi do vody. U bójky byla mělčina, a tak jsme si odpočali všici. Při druhém kole se ale bójka posunula, a tak kdo čekal na odpočinek, dočkal se jen nepříjemného zjištění, že místo pevné země šlape a polyká vodu. Navíc se mi provaz od bóje zamotal do prstů na noze :).

Otočka při plavání

Karel Rouča

(naháč) Karel Rouča

Břeh se blíží, výborně, přede mnou je jeden člověk, kousek za mnou další. O pořadí jsem s nebál, jelikož jsem tušil, že cyklisté to nejsou až tak dobří. Přesto jsem doufal, že vyjedu sám, protože jsem nechtěl podstupovat možné psychické martýrium z toho, že někoho musím někde odpárat – co kdyby ten někdo byl přecijen dobrý jezdec… Problém mi dělalo vylézt na břeh, jelikož jsem byl jednoduše zmatený. Depo proběhlo rychle, poprvé bez ponožek (příště ještě stahovák na tkaničky). První plavec se vdepu velice zdržel, a tak jsem vyrazil na silnici sám a první.

Řekl jsem si, že se pokusím sjet co nejvíce lidí, což jsem činil a sjížděl, ale první grupu jsem samozřejmě nesjel, ač, jak jsem slyšel, se mezi sebou její členové nemohli dohodnout, kdo bude na špici, a tak třeba jeli ve čtyřech pomalu vedle sebe. Byli tam, hádám, Pavel Vavruška, Vašek Sobotka, Ondra Vojtěchovský, … a další.

Dievčice

V běžeckém depu už čekali vítězové krátké trati. Běh vede po rovině, do kopce, zpět, a to samé ještě jednou. Mně velice vyhovoval, běžel jsem svižně a v novém traťovém rekordu jsem si i zavázal tkaničky.

Celý závod poprchávalo, pršelo a v cíli byla i zima – zda-li byla i během závodu, to nevím, jelikož já se spíš potil. Závodníci z dlouhé trati se trousili ještě dlouho. Závod dokončil i chudák, který píchl a tlačil snad od Hranic. Nejprve byla s pompou vyhlášena krátká trať a Mistrovství KV kraje a po doběhu účastníků i dlouhá trať.

Soutěž družstev

Rád bych pořadatelům (Alpin Club Aš ve spolupráci s LK Jasan Aš) poděkoval za závod, jsem s ním velice spokojen. Jen ty výsledky by mohli dát na web dříve.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>