Jaký byl městský triatlon v Ambergu

Má účast na Citytriathlonu v Ambergu 2009 nezačala dobře. Nevzali mi moje silniční kolo do depa, protože bylo trochu upravené. Místo řidítek mělo speciální železnou konstrukci s řidítky, díky níž se stlačováním a oddalováním řídítek mohlo dosáhnout o 10% větší rychlosti. Ne, že bych to trochu nečekal. Tak jsem si musel rychle zajet pro horské kolo, které mi už vzali. Jak jsem se tak po depu rozhlížel, ještě jeden triatlet měl mountain bike. Fotky ze závodu.

Doběh do cíle
Doběh do cíle

Plavání se konalo trochu netradičně v bazénu. Z tohoto důvodu nestartovali všichni najednou, ale v několik vlnách a ještě rozděleni po šesti či sedmi do jedné dráhy. Já jsem startoval až v 11.55, ti první už v 11.00. Dráha číslo 5. Ostatním jsem řekl, že poplavu jako poslední, protože plavu dost pomalu. A rána z pistole a začínáme … Neplavu nijak rychle, spíš nechám udávat tempo toho přede mnou, nakonec přeplavu dva. Po 500m celkem vyčerpaný vylézám z vody a běžím do depa a cestou si pořád nadávám :). Chtělo to holt více hodin v bazénu. Plavání za 16:41 není nijak velký úspěch.

Plavání v bazénu
Plavání v bazénu

Rychle si obléknout dres a boty a hurá na 22 km po silnici na horském kole! První 3km se jely po rovince. Ať jsem šlapal, jak jsem šlapal, nemohl jsem dohonit jezdce kousek tak 200m přede mnou. Ale pak přišel kopec a tam už neměl šanci. Tam jsem ho dostal a na další rovince jsem mu už ujel. Blízko byla skupinka dvou jezdců. Další cíl. Snažil jsem se je pořád dostihnout, pořád jsem je měl na očích, v kopci už byli blízko mě, ale na rovince zase poujeli. Pak přišel jeden menší kopeček, zabral jsem a už jsem byl za jedním. Pak už jsem jel s ním. Vezl jsem se v závětří. A pak jsem se ho pokusil předjet, dal jsem ho, ale po pár stovkách metrů mě zase dohnal. Pustil jsem ho před sebe. Nechal trochu poujet, abych načerpal síly a vydal se znova za ním. Při jednom sjezdu jsem se zase dostal za něj. Pak jsem se dostal na jeho úroveň a chvilku jsme si i povídali. Upozornil mě na poslední kopeček na trase. Rozhodnul jsem se mu konečně ujet. Šlápnul jsem na to a za kopečkem už byl za mnou. Málem jsem přejel špatně označený vjezd do depa. Tak rychle přezout boty, napít se a vzhůru na poslední úsek. 22 km jsem ujel za 43:12.

Cyklistická část triatlonu
Cyklistická část triatlonu

Běh byl snad to jediné, co jsem pořádně trénoval, tak jsem se na něj i těšil. Na kole jsem trénoval jen čtyřikrát (jednou v únoru a ten zbytek připadá na dva týdny před triathlonem) a plavání jen dvakrát.

5 km ambergským parkem, a pak starým městem. Trať celkem jednoduchá a rovinatá. Snad jen jednou se běžel do kopce. Do půlky jsem předběhl tři běžce. 5 km jsem uběhnul za 19:00. Celkem slušný čas. A v cíli čekalo báječné občerstvení jako snad nikde – koláče a apfelschorle (minerálka s jablečným džusem).

Běh
Běh

Jedinou škodou na tomto triathlonu bylo, že se ho nezúčastnilo moc Čechů! Pouze jeden český tým – E.ON Triathlon Team Tábor. A to pouze v žákovských kategoriích. Je to trochu i škoda, neboť Amberg je od hranic vzdálený max. 1,5 h. A startovné 25 eur za Volkstriathlon a 40 eur za Kurztriathlon mi něpřijde vysoké. A navíc trasy jsou ideální. Musím se přiznat, že bazén je trochu nezvyk, ale běh centrem Amberga je nádhera. Příští rok se účastním pravděpodobně znovu a bylo by fajn, kdyby jel někdo příští rok z Karlovarského kraje se mnou! A je možnost vytvoření i 3-členného štafetového mužstva pro oba typy závodu. Každý vítěz kategorie a celkoví vítězové navíc dostali soudek piva. To už stojí za zvážení, ne?

Občerstvení v cíli
Občerstvení v cíli

Vítězové Volkstriathlonu (0,5/22/5)

  • Muži: Axel Zielke (GER)- SV Halle Triathlon (08:45/33:40/15:47) 0:58:13,7
  • Ženy: Sonja Arrington (GER) – Tristar Regensburg (11:02/39:05/18:54) 1:09:02,8
  • … Marcel Ladka (CZE) – HG SGS/TV Amberg (16:41/43:12/19:00) 1:18:54,9. 80. místo celkově ze 130, 73. místo muži, 6. místo junioři

Vítězové Kurztriathlonu (1,5/44/10)

  • Muži: Timo Bracht (GER)- Sopremateam MTG Mannheim (22:31/59:27/32:32) 1:54:30,7. Vítěz Iroman Germany 2007, 2. místo Ironman Germany 2008, Ironman Havaj 2008 – 5. místo, nejrychlejší Němec, následná diskvalifikace za nedodržený časový trest. V Ambergu uplaval dráhu navíc, tj. 50 m!
  • Ženy: Heike Funk (GER) – SG Katek Grassau (23:32/1:12:32/42:18) 2:18:22,9
  • Video ze závodu


    One thought on “Jaký byl městský triatlon v Ambergu”

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Můžete použít tyto HTML značky:

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>