Na CityTriathlonu o mistrovské tituly

Lenka Jandová, Martina Kabilová

O víkendu 21. a 22. 8. se do Karlových Varů sjedou všichni, pro koho je triatlon koníčkem anebo také povoláním. Amatérští závodníci bojovat o titul Mistra republiky a kraje ve věkových kategoriích, tzv. Age groups, a profesionálové budou závodit o cenné body kontinentálního poháru, jež jim zajišťují startovní pozici na olympiádě. Závodit se tento víkend ale bude v Karlových Varech na více frontách, viz kalendář zde na stránkách. Triatleti ale startují až v 18:00, takže je zde prostor pro improvizaci. Propozice zde.

Sobota 21. 8. bude patřit jen amatérskému sportování. Dopoledne si dvě disciplíny triatlonu vyzkouší děti od 3 do 14 let v závodě WITTE Automotive BABY Duathlon. Děti budou rozděleny do třech věkových kategorií a jejich věku bude přizpůsobena délka tratí. „Vloni jsme společně s WITTE Automotive tento závod připravili poprvé a dětem včetně jejich rodičů se klání moc líbilo“, řekl ředitel závodu Vladimír Malý.

Jaroslav Pejsar

V podvečer už závodní dění vypukne naplno. V 18:00 se vydají na trať 500 m plavání – 20 km cyklistiky – 5 km běhu závodníci kategorií AGE groups a týmových štafet. Na závodníky čeká přesně polovina závodních vzdáleností, které o den později absolvují profesionálové v závodě Evropského poháru. Trať večerního závodu bude jako vždy uzavřená, takže centrem Karlových Varů jezdci prolétnou ničím nerušeni… až na zatáčky a Zámecký vrch.

V neděli 22. 8. 2010 se mohou diváci těšit na ty nejlepší závodníky z České republiky, kteří změří síly s elitou nejen Evropských zemí. Na startovní listině máme pět Australanů, dva Novozélanďany a jednoho Maročana. V 10:00 odstartují na ženy a v 15:00 muži.

Rozhovor s ředitelem závodu

Jaký program jste pro nás letos připravili?

Do rozsahu a formy celé akce jsme nezasahovali. Sobotu 21. 8. věnujeme tradičně sportující veřejnosti. Od 10:00 na Rolavě si děti od 3 do 14 let budou moci vyzkoušet dublon a v 18:00 odstartuje otevřený závod pro veřejnost, který je nositelem statutů MČR Age groups, Závod Českého poháru juniorů, Mistrovství Karlovarského kraje jednotlivců a týmů, závod 2-3 členných štafet. Neděle od 10:00 bude patřit profesionálkám při závodu seriálu EP a MČR na olympijských tratích a v 15:00 se v témže závodě utkají muži.

Čím bys přilákal závodníky do Karlových Varů?

Hlavně tradicí. Vážení závodníci, při závodech v Karlových Varech za léta, která nám jste věrni, víte, co od CITY TRIATHLONU můžete očekávat. Nádherné prostředí nejznámějšího lázeňského města u nás, spravedlivé a provozu uzavřené tratě, zázemí akce Evropského formátu, jinde nevídaná divácká kulisa.

Jakých změn se akce dočkala?

Zásadní a myslím, že jedinou změnou je čas startu závodu MČR Age Groups a WITTE Automotive Team Race. Posunuli jsme jej na 18:00. Hlavním cílem této změny je přilákat jak diváky tak potencionální závodníky na triatlon do města po dni stráveném u vody nebo na výletě. Bereme to jako nový večerní triatlon. A pokud se změna osvědčí, v příštích ročnících zahýbáme i s časy EP a vyjdeme vstříc divákům.

Jak obtížné je uspořádat EP? Jaký podmínky si klade ETU?

Jako organizátoři jsme si už s MČR v roce 2006 dali laťku hodně vysoko. Mám na mysli servis pro závodníky, zajištění bezpečnosti na tratích atd. K závodu EP přibyl ještě povinný brífink a jednání po svazu s ještě další institucí, jež má svá specifika. Ale zásadní skok byl jen ve financích. ETU musíme garantovat 6000 euro licenčního poplatku a 12000 euro odměn pro medailisty.

Kolik osobně věnuješ času přes rok organizaci závodu?

Přípravě CITY TRIATHLONU se věnuji celý rok. Od půli září do května se to dá považovat za 1/4hlavního pracovního poměru a ve zbylých měsících úvazek roste až k srpnu, kdy není 15 hodin práce denně výjimkou. Naštěstí mám velmi tolerantního zaměstnavatele a přítelkyni.

Jaké jsou tvé ambice se závodem do budoucna? Zopakujete ME?

Ambice a současná realita jsou dvě naprosto odlišné věci. Mojí současnou ambicí je závod nezmenšovat a zachovat si současné statuty jako minimum. Jsem si moc dobře vědom toho, že kdybychom o Evropský pohár přišli, budeme jej těžko získávat zpět. Dnes máme pozici velmi solventního partnera a nechceme ETU jakkoliv zklamat. Naším úkolem pro příští rok je nalézt skutečně silného generálního partnera. Pokud bude mít zájem o ME, SP či MS, my do toho půjdeme. Je ovšem potřeba zůstat nohama na zemi.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>