Novinky v Poháru KVSC 2009

SkalkaPohár Karlovarského svazu cyklistiky horských kol prodělal do letošní sezóny dramatickou změnu. Má totiž namířeno k atraktivní soutěži, která naláká závodníky a přispěje k zajištění kvalitních podmínek na závodech. Jeho základní myšlenkou je „podpora výběru talentované mládeže a vytvoření podmínek pro závodní cyklistiku všech věkových skupin“. Podívejme se na návrh propozic Poháru KvSC 2009 (Word) a vytáhněme hlavní myšlenky návrhu.

Závody Poháru KvSC 2009

Tabulka: Závody Poháru KVSC 2009
Číslo Datum Závod
1. 18. 4. Kozí vrchy – čas. MTB
2. 25. 4. Ašský bláteník MTB
3. 3. 5. Májový adrenalin MTB XC K. Vary
4. 13. 6. Březovský bike = Mistrovství KvSC
5. 21. 6. Chodovský bike MTB
6. 27. 6. Pohár města Ostrova XC
7. 29. 8. Sokotrans MTB
8. 19. 9. Chodovský maratón MTB
9. 20. 9. Na Zelenou horu XC MTB
10. 26. 9. Říjnový bike Cheb

Závody

Pr srovnání, v roce 2008 bylo o 4 závody méně: Přebor kraje na trati Českého poháru v KV, Březovský bajk, XC Poohří, Sokotrans, Klínovecká časovka, Chodovský maraton. Čtyřikrát XC, jednou maraton a jednou do vrchu. Letos je to jednou do vrchu (Klínovec byl vystřídán Kozími vrchy, které jsou už v dubnu!), dvakrát maraton (přibyl Říjnový bike) a 7x XC. Úplnou novinkou je závod Pohár města Ostrova XC a dále méně známý Májový adrenalin Karlovy Vary. Do celkového pořadí se počítá 7 závodů a za každý bod z Březovského dpstane závodník 1,2 body. Tři závody jsou v červnu a září, dva v dubnu.

Kategorie starší žactvo, kadeti, kadetky, junioři a juniorky mají situaci o něco zajímavější, protože se od jejich celkového umístění počítá nejvyšší bodový zisk z jednoho závodu Českého poháru a úplný bodový zisk z MČR XC MTB vypočtený za umístění podle bodování ČP XC. Mistrovství se jede v Karlových Varech. Bodování v Poháru KvSC je startuje od 30 bodů za 1. místo v kategorii a dále jde po 27, 24, 22, 20 bodech a tak dále. V Českém poháru jsou ale body trochu vyšší (orientačně): 1. místo za 70 bodů, 10. místo za 42 bodů, 20. místo za 31 bodů, 30. za 21 b., 40. za 11 b. a 50. za 1 b.

Tabulka: Závody Českého Poháru MTB započítávané do Poháru KVSC 2009 pro mládež
Datum Závod
16. 5. ČP XC Pardubice
30. 5. ČP XC Teplice
6. 6. ČP XC Č. Kamenice
20. 6. ČP XC Boskovice
18. 7. MČR XC MTB K. Vary
22. 8. ČP XC Kutná hora

Organizace závodů

Autoři návrhu propozic nabízejí svůj zkušený pohled na několik záležitostí. Pro mladší kategorie existuje doporučené délka tratí. Dále doporučený časový harmonogram závodů. Například junioři, muži a veteráni mají start stanoven (doporučen) na polední hodinu. Společný start ale není úplně společný. Návrh doporučuje start ve vlnách dle kategorií, s odstupem 20 – 60 s. Největší novinkou pro závodníky je navrhované řazení na start dle aktuálního pořadí závodníka v Poháru.

Povinnosti pořadatelů

Organizátoři pohárových závodů mají několik povinností. Propozice svých závodů by měly zaslat správcům Poháru měsíc před konáním závodu a zpracované výsledky do 3 dnů po závodě poslat rovněž tam (a na web@bikeri.cz). Každý závod by měl mít zdravotní službu, jmenovaného ředitele závodu a rozhodčího. Vyhlašování výsledků se má konat co nejrychleji po dojezdu kategorie, případně ráno odjeté mladší kategorie první a později starší kategorie. Každopádně se bere jako špatně vyhlášovat všechny kategorie až po dojezdu všech závodníků. Na závodech by měli organizátoři vyvěsit i billboard KvSC.

Tolik stručný pohled na návrh na propozice Poháru KvSC 2009.


2 thoughts on “Novinky v Poháru KVSC 2009”

  • Já osobně preferuji, když jako muž startuji spolu, to jest najednou čili v jedné vlně s juniory a veterány I a II. Zvyšuej to konkurenci, závod je lepší pro závodníky i diváky. Nevýhoda je, že pak nevyniknou veteráni I a II tím, že si dojedou muže a juniory. A druhá připomínka je k návrhu, že „Pořadatelé jednotlivých závodů zajistí vyvěšení billboardu KvSC v prostoru vyhlášení vítězů – nutno vyžádat k zapůjčení před závodem u VV KvSC.“ nevím, jak se k otmu budou stavět pořadatelé – možná to vezmou jako zbytečnou zátěž na své práci. Potom by bylo vhodnější jim tu ceduli přivézt v den závodu.

  • Anonym napsal/a:

    Pohár KVSC XC MTB -K tomu billboardu. Bylo to v propozicích i minulých a bohužel nikdy na to nikdo nereagoval, tak konečně se po x letech první člověk ozval. Je to fajn vidět, že to někteří z Vás čtou a zajímají se o vlastní obsah pohárových pravidel a rozpisu tohoto souboru závodů. Zatím kromě připomínek z Plamenu Chodov se neozval ani jediný další pořadatel, závodník, trenér nebo rodič. Ten billboard se samozřejmě bude řešit, tak jako i několik dalších připomínek. Konečná verze by měla být schválená po nějaké veřejné diskusi na VV KVSC. Již moc času na připomínky nemáme, tak prosím všechny o pečlivé přečtení a případné názory a připomínky ihned adresujte předkladatelům nového návrhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>