Rozhovor s Johanem Bruyneelem na Dauphine Liberree

Lance a Johan Bruyneel; foto CYCLINGNEWS.COMLance Armstrong drží rekord v počtu celkových vítězství na Tour de France. Johan Bruyneel, sportovní ředitel stáje Discovery Channel (dříve US Postal Service), má také svůj rekord: nikdo jiný v historii nedokázal být u kormidla vítězného týmu TdF šestkrát za sebou. Kariéru ředitele stáje zahájil Bruyneel v roce 1999 a od té doby přidával rok co rok titul na Tour de France.

41-letý Belgičan byl první, kdo věřil, že Armstrong může Tour vyhrát, a od té doby je tento pár ve svém nadšení, zacílení a, jak někteří říkají, obsesi nad TdF neodělitelný.

Andrew Hood, evropský korespondent magazín Velonews.com, s Bruyneelem hovořil. Následují úryvky z rozhovoru během závodu Dauphiné Libéré.

VeloNews: Jak se zatím Lancovi daří zde na Dauphiné?

Johan Bruyneel: Chtěli jsme vykonat dva velké testy a oba vyšly poměrně dobře – časovka a stoupání na Ventoux. Ventoux bylo ideálním vrchařským testem, protože na úpatí se sešli všichni jezdci. Pro Lance to bylo obtížné stoupání, ve své kariéře s ním měl mnoho problémů. Teď to zvládl dobře, ale ještě nikdy tam však nepodal vynikající výkon.

VN: Proběhlo mnoho spekulací na téma Armstrongovy kondice. Jak na tom je?

JB: Ano, to je dost důležité téma. Lance opravdu nevěděl, jak na tom v závodě bude. Člověk může říct, že se v tréninku cítí výborně, ale dokud nezávodíte a neporovnáte se s konkurencí, nevíte o sobě nic. Jsem rád, že se Lancovi poslední dva dny vydařily. Lance také hodně dlouhou dobu nejel žádnou dlouhou časovku.

VN: Říkalo se, že Lance na tom není tak dobře, jak by měl být. Co je na tom pravdy?

JB: Trvalo nám dlouho navrhnout plán tréninku a závodění. Obvykle známe kalendář závodů do 1. prosince, letos jsme čekali až do konce ledna. Na začátku byl Lance jednoznačně pozadu. Nedařilo se mu na Paříž-Nice. na to se však může nyní s klidem zapomenout. Nyní se zdá, že je na tom tak jako v minulých letech.

VN: Chtěl byste, aby Lance závodil ještě jeden rok, anebo je na letošek plánovaný odchod z profi-cyklistiky dobrým krokem?

JB: Jsem s jeho rozhodnutím úplně spokojen. Pokud by Lance cítil, že se na Tour nemůže připravit, nejel by tam. Uvidíme, jaký bude výsledek, ale ať už vyhraje, nebo prohraje, bude to v pohodě. Nemůžeme žádat víc.

VN: Cítíte vůbec nostalgii? Armstrongovy dny závodění jsou téměř sečteny…

JB: Není to jen tak, ano. Ale již před oficiálním oznámením tušíte, že něco takového přijde, a připravujete se na to. Věci netrvají věčně. Nastává pro mě dost specifické období. Prošli jsme spolu hodně událostmi a běhěm posledních sedmi let se z Lance stal jeden z největších cyklsitických šampionů v historii, a já byl schopen být s ním, pracovat s ním, být mu nablízku a přispívat k jeho vývoji.

VN: Co nového v týmových akvizicích? Hledáte nějaké nové jméno, jež by nahradilo Armstronga?

JB: Kadý rok do týmu přibíráme nové jezdce, letos to však bude spíše komorní záležitost. Máme vynikající tým a i bez Lance děláme svou práci velmi dobře. Nebudu za každou cenu shánět někoho dalšího. Je to něco, co se prostě jednou stane. A od zájemců o náš tým očekávám velký zájem.

VN: letos jste vyhráli Giro, Armstrong je favoritem na Tour. Co Vuelta?

JB: Nemyslím na to, Vuelta je daleko. Budeme mít silný tým. Ne jednoho skutečného lídra; v plánu jsou jezdci jako Azevedo, Beltran, Rubiera, Noval a Danielson. To je naše silná pětka a uvidíme, kým je doplníme.

Článek vyšel na Velonews.com 24. června 2005, autorem je Andrew Hood. The man behind the wheel: A VeloNews Q&A with Johan Bruyneel.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>