Víkend ve znamení Českého poháru ve Varech

Fába

Láďa Fába na trati Letního kina
Foto: T. Tesař

Karlovy Vary jsou město sportu. (A podle mnohých i Rusů). Letos se ve Varech pojede Český pohár cross country, Medica maraton, Český pohár v triatlonu, Artamonovův memoriál alias karlovarské Kolo (pr)o život a další akce. Ale nejsou to jen pořadatelé, nýbrž i závodníci a kluby, které Varům dávají sportovní esprit. A během nejbližšího víkendu se v městských lesích protkaných spletitými cestičkami, které bajkery dovádí k extázi, utkají o vítězství nejlepší bajkeři z ČR a z Karlovarského kraje. Ti první v sobotu na Českém poháru, ti druzí v neděli na Mistrovství Karlovarského kraje. Víkend je v režii režii občanského sdružení Bikevary (web). Podtrhnout je ale (zřejmě) třeba zejména roli sdružení A.M.bike. To v karlovarských lesích každoročně pořádá jarní a podzimní sérii 4 cross-country závodů XC Bahno. A na jedné z těchto tratí se nyní pojede víkendový dvojzávod.

Skála
Skalnatý sjezd s dírou uprostřed. Foto: Zdenda

Trať Letního kina je ale dost pozměněná. Dnes jsem si ji spolu s Viktorinovými a Pavlem Kodlem projížděl, pravda, ne celou, ale většinu. A řeknu vám, hned na dvou místech jsem měl mokro v kalhotech. Trať je to pestrá, zábavná a hlavně hezká. Jezdí se často na místech, kde je pod vámi sráz, výhled na město, vedle vás skála, pod vámi skála… Zatáčku střídá zatáčka (180ti stupňových zatáček je na trati skutečně požehnaně!), tu jsou schody, tu prudký výjezd, tu skalnatý sjezd, tu kořenovitý. Hlavním znaky trati jsou tyto: tvrdý písek, zatáčky, několik těžkých úseků, jinak ale rychlá trať, město.

Zatáčky
Zatáčky a srázy vás neminou. Foto: Tomáš Tesař

Nejatraktivnějším místem je asi inovace oproti standardní trati. Na jednom místě se uhne do lesa, kde je od bicyklů vyjetá stopa. jede se z prudkého kopce asi 20 m, pak se na témž prudkém kopci odbočí kolmo doleva, přejíždí se kluzké kořeny, zatáčí se táhle o 180 stupňů, jede se opět po kořenech, v rigolu a najednou je třeba zatočit o devadesát stupňů opět na srázu a vrhnout se po hlavě dolů po dřevěné lávce… Kdo tady zaváhá, tak jednak zašpuntuje celý balík, jednak to asi bude muset seběhnout, což bude horší než to sjet… no jsem zvědav. V sobotu se pojede jistě atraktivní závod.

Dřevěný sjezd
Nejhustší místo. Foto: Tomáš Viktorin

A již tehdy pojedou někteří naší závodníci, zejména stálí pohároví účastníci z Team Biku Březová a Cykloteamu Ostrov. Ti si zhorší situaci na neděli, kdy budou možná unaveni a nastoupí proti čerstvým soupeřům.

A komu budeme v sobotu nejvíce fandit? FILIPOVI!

Filip Eberl
Filip Eberl. Foto: Tomáš Tesař

Propozice sobotního závodu a nedělního.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>