Rýsuje se Tour of California

Divačka...Start prvního ročníku osmidenního etapového závodu Tour of California je plánován na období února 2006. Jen pro jistotu dodáváme, že v únoru je v Kalifirnii letní počasí.

Timothy Leiweke, prezident společnosti AEG z Los Angeles, která bude celou událost organizačně zajišťovat, řekl, že závod bude mít kolem 700 mil (1150 km) a že se pojede se v osmi dnech za sebou. Očekává se účast nejméně 18 profesionálních týmů. Peníze investované do zajištění závodu se pohybují kolem 35 milionů dolarů na pět let.

„Už dlouho je tady v Kalifornii cítit obrovská chuť na závod, jako je tento – třeba kvůli zdejšímu životnímu stylu a krajině,“ řekl Bob Colarossi, jeden z hlavních šéfů závodu.

Timothy Leiweke: „Víme, že půjde o první ročník a že můžeme očekávat nemalé problémy. Ale nepochybujte o tom, že AEG a její partneři jsou odhodláni dovést tento závod mezi nejlepší cyklistické události roku.“

Kdo se zúčastní?

Zatím není žádná důvěryhodná indicie k tomu, abychom mohli tvrdit, že závod bude příští rok zařazen do oficiálního kalendáře ProTour; přestože do představ šéfa UCI Verbruggena o novém systému závodů by se Tour of California dokonale hodila. Zařadit by se mohla k Tour Down Under konané v Austrálii v polovině dubna.

Co se účasti závodníků týče, organizátoři chtějí pozvat všechny nejlepší týmy. Závod navrhují s velikým zřetelem na závodníky – přesně tak, aby se pro ně stal velkou výzvou.

Největší hvězdou závodu by samozřejmě byl domorodý Lance Armstrong. Účast nepotvrdil ani nevyvrátil.

Trasa

Celý závod odstartuje buď ze San Francisca anebo ze Sacramenta (oblast borovic, sekvojí a vína v severní Kaliforni), dál povede podél divácky atraktivního pobřeží Pacifiku přes města jako Monterey či Santa Barbara směrem k cíli, tedy doLos Angeles. Lze očekávat “odbočky“ do vnitrozemí kvůli kopcovitým úsekům. Trasa bude stejně jako u Tour de France každý rok jiná. Podél trati je očekáván více než 1 milion diváků.

Co na to Arnie?

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger jmenoval ministra (state’s Secretary) pro vzdělávání Richarda Riordana svým zmocněncem ve vztahu k budoucí Tour of California. Ten k tomu dodal: „Není zde vhodnější sportovní akce, která by zviditelnila region, přitáhla mezinárodní, početné a aktivně založené publikum. Tour of California bude mít skvělý efekt na ekonomiku a přispěje k rozvoji oblasti nejen v oblasti turistiky.“

Zdroje: Major backing for California tour, Tour of California cycles ahead with race details, Tour of California dreaming….


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>