Milan-San Remo: Petacchi to dokázal…konečně!

Petacchi v cíli -  foto: Tim de WaeleZimní shazování kilogramů hmotnosti a tvrdý trénink se v sobotu 19. března odměnily Alessandro Petacchimu: potvrdil pozici favorita a vyhrál 96. ročník jarní klasiky Milan-San Remo. Díky vítězství – v kategorii klasik svému vůbec prvnímu – v tomto závodě se 31-letý usadil v čele žebříčku ProTour.

Vítězství v Milan-San Remo je Petachiho největším dosavadním úspěchem. Po spurtu do cíle, jenž zakončil 294 km dlouhý a poměrně nervózní závod (více než sedm hodin jízdy), za sebou nechal Danila Honda z Gerolsteineru a Thora Hushovda z Credit Agricole.

„Je to druhý nejkrásnější den mého života. Ten první byl, když jsem se v kostele ženil s Chiarou,“ řekl Petachi plný dojetí poté, co objal všechny své kolegy z týmu Fassa Bartolo.

Spása

Petachi sesadil Maria Cippoliniho jako neoddiskutovatelného italského krále sprinterů, když v roce 2003 na Tour de France vyhrál 4 etapy a na Giru dokonce šest.

Ale jeho odstoupení z Tour po nájezdu do prvních kopců mu přisoudilo nálepku pouze jednostranně zaměřeného jezdce, který si navíc pokazil pověst předčasným zahájením spurtu do cíle Paris-Tours, dy dojel nakonec druhý – v závodě, který měl vyhrát.

Tentokrát bez chyb

Dojezd do cíel: Poté, co Paolo Bettini nešikovným manévrem způsobil, že se jeho týmový kolega z Quick Stepu Tom Boonen objevil na čele balíku příliš brzy, Petachi se do pedálů opřel 200 metrů před cílem, odjel Němci Danilo Hondovi a vzhledem k slabému sprintu pětinásobného vítěze tohoto závodu Erika Zabela (T-Mobile) a 37-letého Maria Cipppoliniho (Liquigas) do cíle dojel s dostatečným náskokem.

Primavera (jaro), jak se tomuto závodu také říká, skončila závěrečným spurtem osmkrát za posledních deset let. Tentokrát závod ostřil únik pětičlenné skupiny – Jimmy Casper (Cofidis), Isasi Flores (Euskaltel), Daniele Righi (Lampre-Caffita), Mauro Santambrogio (Lpr) a Fillipo Simeoni (Naturino).

V průběhu závodu se do úniku dostal i Paolo Bettini – proč neprověřit fyzičku největších konkurentů (Oscar Freire – Rabobank a Petacchi – Fassa Bartolo), že ano?

Paolo Bettini v úniku - foto:  Tim de WaeleBettini, vítěz z roku 2003, byl spolu s Kazachem Andreyem Kschechkinem (Crédit Agricole) dostižen poměrě ěrychle a zejména zásluhou Kima Kirchena, který pro Fassa Bartolo tvrdě a úspěšně pracoval v kopcích, stejěn jako při dojezdu k cíli, kdy si jednotliví sprinteři budovali pozice pro závěrečný útok (dotáhl jezdce jako Alejandro Valverde, Mirko Celestino, Davide Rebellin, Franco Pellizzotti, a Axel Merckx).

V cíli

„Petacchi se vždy snažil jet do kopců o něco rychleji. A letos se mu to podařilo,“ řekl Giancarlo Ferretti , sportovní ředitel týmu.

První šel Petacchimu pogratulovat světový šampion Oscar Freire, předávaje mu svůj bílý trikot vedoucího jezdce ProTour. Petacchi nyní vede žebříček ProTour s 93 body, Freire (Španěl) je druhý s 88 a Hondo třetí s 70. Dalším podnikem seriálu proTour je klasika Kolem Flander, 3. dubna.

Cipo říká Primaveře ‚ciao‘

Velký Cipo už sem příště nepřijede - foto:  Tim de Waele
„Je to naposledy, co vidím Via Roma v oblečení závodníka,“ řekl charizmatický Toskánec tři dny před svými 38. narozeninami.

Konec jedné éry

Čeká nás změna trati - foto:  Tim de WaelePošesté za sebou skončil závod hromadným spurtem. Organizátoři plánují změnu trati na příští rok: v posledních 40 kilometrech by se mohl objevit třetí veliký kopec (první dva jsou Cipressa a Poggio).

Fotogalerie

Zdroje: Eurosport.com o Milan-San Remo.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>