52,195 km za jeden den? A ještě s úsměvem?

V neděli se v Sokolově uskuteční atletický závod Velká cena Sokolova. Pořádá jej oddíl AK Sokolov (tam najdete podrobné informace). Jestli znáte z televize velké atletické mítinky, tak tahle akce je něco podobného, jen v menším. Závod je otevřený všem účastníkům a zdaleka nejde o akci pro atletické profesionály. Pro děti jsou připraveny závody: 100 m, dálka, míček, 500 m (čtyřboj), pro velké (ročník 1995 a starší) 100 m, dálka, koule, 500 m, 10 km.

VCS

Pro cyklistickou a vůbec širokou veřejnost je zajímavý hlavně závod v běhu na 10 kilometrů, tedy 25 okruhů na 400 metrovém oválu s umělým povrchem. Kroužení na oválu má své výhody:

  • Dívkám a ženám se nestane, že by zabloudily. Rovněž tak se jim nestane, že by jim utekly jejich mužské polovičky a nechaly napospas čarodějnici z perníkové chaloupky.
  • Na stadionu bude hudba a občerstvení.
  • Diváci budou mít běžce jako na dlani a závodníci budou mít přehled o sobě navzájem.
  • V závodě vám soupeř neuteče o více než pár set metrů, a bude tak pořád na dostřel.
  • Za zatáčkou na vás nikdo nikdy nevybafne a ani si nezvrtnete kotník v terénní nerovnosti.
  • Nikdy nepoběžíte jako poslední. Naopak, po většinu závodu budete v jeho čele.

Tolik ve stručnosti k desítce. Nyní přichází na řadu to důležité: Pivní maraton. Vzhledem k tomu, že cyklisté pití piva berou často vážněji než samotné ježdění, mohlo by je to zajímat. Protože mají fyzičku a žízeň.

Pivní maraton

Jak takový pivní maraton probíhá? Jednoduše. Na zahřátí si dáte kilometr běhu. Pak si hned sednete ke stolu a dáte si 40 km pití, tj. čtyři vychlazené točené desítky Gambrinusu. A hned potom se vydáte na závěrečných 1195 metrů, což dohromady hodí 42,195 km, tedy maraton. Oproti loňskému ročníku se nepoběží v atletickém tunelu, ale venku na oválu. (Což je možná škoda pro diváky i pijcoběžce, protože běh v padesátimetrovém tunelu je divácky velmi atraktivní.) Existuje i trať pro ženy: přesně poloviční (půlmaraton). Popíši ještě další pravidlo: během pití se musí pít, nesmí se zvracet; při běhu si už ublinknout můžete, ale musíte si to po sobě uklidit.

Já sám mám s pivním maratonem výborné zkušenosti, protože jsem loni vyhrál závod v Sokolově i Kladně. Vidíte tedy, že cyklisté mají na vítězství skutečně zaděláno. Během tréninku do sebe klopí … někdo jonťák, někdo pivo a na běh mají natrénovaváno z kola. Atmosféra během závodu je pochopitelně velice příjemná. Natož po závodě… Takže přijďte, a pokud ne běhat a pít, tak zafandit.

Prezentace na Sokolovský pivní maraton startuje v zhruba v 19:00 v neděli 26. 4. 2009, závod zhruba půl hodiny poté. Kategorie jsou: ženy, muži do 90 kg, muží nad 90 kg.

Fotky: Sokolov a Kladno (2008).

Poznámka: pití piva škodí zdraví, takže bacha na to.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>