6. etapa — Tak přece jenom Boonen… a vrací se do zeleného

Tom Boonen

V poslední rovinaté etapě před Alpami z Semur-en-Auxois do Bourg-en-Bresse se Tom Boonen přece jenom dočkal a přesprintoval Oscara Freira, Erika Zabela a ostatní sprintery.

Dnešní profil opět vyhovoval sprinterům a nedával moc velkou šanci únikům. Bradley Wiggins se utrhl od hlavního pole už na třetím kilometru, jeho náskok se vyšplhal až na 18 minut, ale poté vytrvale klesal až k nule.

K dnešní etapě nastoupily i obě hvězdy kazašského týmu Astana Alexandr Vinkourov, který si ve včerejší etapě poranil koleno a loket, a Andréas Klöden, který si přivodil frakturu kostrče. Nedokážu si ani představit, jak se s takovým zraněním jede na kole…

Bernhard Eisel

Zajímavou postavou letošní Tour je Robbie McEwen. V první etapě spadl, pak famózně a nečekaně přesprintoval všechny soupeře a od té doby se nemůže prosadit. Zřejmě ho ten pád nějak poznamenal. V komentářích pod minulým článkem se rozvinula diskuse o další zajímavé postavě letošního závodu, Fabianu Cancellarovi. Zítra pojede už svůj devátý den v řadě ve žlutém trikotu, což je pro vítěze prologu nevídaná záležitost. Od roku 2000 nosili vítězové prologů na zádech žlutý dres vždy dva nebo tři dny. (Eurosport opět neukázal tu statistiku dále do historie.) Bude zítřek poslední den Fabiana Cancellary ve žlutém? Dojezd je z kopce 1. kategorie. Záleží na ostatních favoritech, zda se bude na tom kopci závodit. Pro zítřek má Cancellara rozhodně ještě šanci.

Jezdci ani dnes moc nepospíchali, průměrná rychlost nedosáhla ani 38 km/h. V závěrečném sprintu se poměrně nečekaně prosadil po dvou neúspěšných letech Tom Boonen (BEL/QuickStep) s Oscarem Freirem a Erikem Zabelem za zády. Vítězstvím se znovu posunul na čelo bodovací soutěže, o 11 bodů před Zabela. V ostatních soutěžích se nic zajímavého neodehrálo.

Peloton, 6. etapa

Protože se letošní Tour jede po směru hodinových ručiček, čekají nás nejdříve Alpy. Pyreneje přijdou na řadu až poté. Zítra nás čeká jeden vrch 4. kategorie, dva kopce 3. kategorie a 15 km je vrchol 1. kategorie. Navíc zítra Francouzi slaví svůj nejdůležitější svátek, Den dobytí Bastilly. V tento den se vždy snaží předvést hlavně Francouzi, v minulosti např. Richard Virenque nebo Laurent Jalabert. Dočkáme se zítra prvního úspěšného úniku?

Dnešní etapa:

1 Tom Boonen (Bel) Quickstep – Innergetic
2 Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank
3 Erik Zabel (Ger) Team Milram
4 Sébastien Chavanel (Fra) Française des Jeux
5 Thor Hushovd (Nor) Crédit Agricole
6 Daniele Bennati (Ita) Lampre – Fondital
7 Robert Förster (Ger) Gerolsteiner
8 Robert Hunter (RSA) Barloworld
9 Romain Feillu (Fra) Agritubel
10 Murilo Fischer (Bra) Liquigas

Fabian Cancellara


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>