5. etapa — Pozzato vítězí; Vino ztrácí; Zabel do zeleného; Chavanel do puntíkovaného

Pozzato před Freirem

Už podle titulku jde vidět, že 5. etapa letošní Tour rozhodně nebyla chudá na události. Zajímavý den sliboval především profil, ale nakonec bylo všechno jinak.

Sice došlo k očekávanému úniku, který si skoro okamžitě vypracoval čtrnáctiminutový náskok, ale od té doby ztrácel tak dlouho, až byl na posledním kopci spolknut pelotonem. To ale dnes rozhodně nebylo to nejzajímavější. V kopcovitém terénu trpěli především sprinteři jako Hushovd, McEwen nebo Boonen — což se čekalo — a za favority na vítězství byli dopředu označováni např. Erik Zabel nebo Oscar Freire.

Několik jezdců mělo problémy. Sastre, Klöden a Zabel se ještě poměrně snadno zařadili zpátky do balíku. Ve sjezdu z posledního kopce se vydal na únik Jaroslav Popovyč a na čele pelotonu ho stíhal žlutý Cancellara. Oba pak nevybrali jednu zatáčku a dostali se na trávu. Ale nejhorší incident potkal jednoho z největších favoritů na vítězství celé Tour, totiž Alexandra Vinokurova. Jisté je, že spadl na silnici, vypadalo to dokonce, že se srazil s jedním z motocyklů. Vino z toho byl řádně rozčilen. Prý si dělal čáku na vítězství v dnešní etapě. Tým Astana povolal všech sedm domestiků, aby pomohli Vinokurovovi eliminovat ztrátu a v pelotonu nechal samotného Klödena na pospas osudu.

Michael Rasmussen

Vlak Astany se snažil dostat svého lídra co nejblíže hlavní skupině, ve vysilující stíhací jízdě postupně všichni domestici odpadli, až zůstal Vino osamocen, dojel skupinu, ve které jeli např. Wegmann nebo Boonen, a s tou dojel do cíle se ztrátou 1:26, což je pro Kazacha doslova katastrofa.

V úniku se dnes nacházel Sylvain Chavanel (FRA/Cofidis), který si na vrchařských prémiích nasbíral hodně bodů a nyní vede soutěž o krále hor. Na kopci druhé kategorie si pro šest bodů dojel Michael Rasmussen (DEN/Rabobank), vítěz vrchařské soutěž z posledních dvou ročníků. Tím dal jasný signál, pro jaký kus oblečení si i letos přijel do Francie.

Do cíle dojel jako první peloton obsahující všechny hlavní hvězdy kromě Vinokurova a část sprinterů. Stále tedy čekáme na první úspěšný únik letošní Tour. V závěrečném spurtu se nejlépe vyznal Filippo Pozzato (FRA/Liquigas), který si dokázal šikovně najít mezery mezi jezdci a o kousek porazil Oscara Freira (SPA/Rabobank). Erik Zabel (GER/Milram) dnes skončil pátý, což mu při neúčasti Toma Boonena, Thora Hushovda a Robbieho McEwena stačilo na to, aby si oblékl zelený trikot pro nejlepšího sprintera. Jakožto šestinásobný celkový vítěz soutěže je na to poměrně zvyklý, i když v posledních letech mohl poněkud odvyknout. Rychlost jezdců na cílové čáře dnes byla téměř 80 km/h. Na šestém místě je největší překvapení spurtu — George Hincapie.

Philippe Gilbert a Sylvain Chavanel

V celkovém pořadí nastaly tři změny. Hushovd se opět propadl, naopak Pozzato se vyšvihl dopředu na třetí místo. Smolný den zažil Alexandr Vinokurov, který klesl až na 81. místo a svou ztrátu bude horko těžko dohánět.

Dnešní etapa:

1 Filippo Pozzato (Ita) Liquigas
2 Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank
3 Daniele Bennati (Ita) Lampre – Fondital
4 Kim Kirchen (Lux) T-Mobile Team
5 Erik Zabel (Ger) Team Milram
6 George Hincapie (USA) Discovery Channel Pro Cycling Team
7 Cristian Moreni (Ita) Cofidis – Le Crédit par Téléphone
8 Stefan Schumacher (Ger) Gerolsteiner
9 Bram Tankink (Ned) Quickstep – Innergetic
10 Jérôme Pineau (Fra) Bouygues Telecom

Celkové pořadí:

1 Fabian Cancellara
2 Andreas Klöden +0.33
3 Filippo Pozzato +0.35
4 David Millar +0.41
5 George Hincapie +0.43
6 Vladimir Gusev +0.45
7 Vladimir Karpets +0.46
8 Mikel Astarloza Chaurreau +0.49
9 Thomas Dekker +0.51
10 Benoît Vaugrenard +0.52
81 Alexandr Vinokurov +2.10

Sprinteři:

1 Erik Zabel 102 pts
2 Tom Boonen 98
3 Robbie McEwen 84
4 Oscar Freire Gomez 84
5 Robert Hunter 83

Vrchaři:

1 Sylvain Chavanel 37 pts
2 Philippe Gilbert 23
3 William Bonnet 15
4 Giampaolo Cheula 10
5 Stéphane Augé 9
6 Michael Rasmussen 8

David de la Fuente


9 thoughts on “5. etapa — Pozzato vítězí; Vino ztrácí; Zabel do zeleného; Chavanel do puntíkovaného”

  • Fanda napsal/a:

    ¨Ten Vino má ale smůlu,takovej sympatickej chlapec.Nejvíc ale stejně fandím Cancellarovi,to je borec,co předvádí je na časovkáře neuvěřitelný.

  • uickey napsal/a:

    Ty si Rado poradne vypucuj kolo kdyz s nim pujdes mezi ziletky … oholeny nohy jsou podminkou. A dale vyzkousej jestli ti to dobre radi na 5a20-ku. Pojedes ji dlouho. Sam jsem zvedavej jak dlouho. 8-)

  • Uickey napsal/a:

    Ja bych to videl na Klodena. Je lehkej a casovku umi. Ale Astana mela patek 13-teho uz vcera a navic je jasny ze by chteli kazasky drahy videt vepredu nekoho z dvojice Vino&Kash. Uvidime.

  • Klöden má podle nejnovější zpráv frakturu kostrče, ale do dnešní etapy nastoupí. Jak se vyjádřil Vino pro Eurosport, Klöden musí pochopit, že je v týmu za nosiče vody a lídr je Vino. Takže pořád bych dal svoje peníze na Kazacha. Dneska je rovinka, ale zítra je Den dobytí Bastilly a na konci je kopec první kategorie. Zejtra se budou dít věci!

  • Tomáš Linhart napsal/a:

    No jo.Včera to pořádně schytala stáj Astana.A nejvíce dokonce jejich lídr Vino.Stejně mu pořád věřím.I Kašečkin se ukáže.Kloden se ze šoku probere a budou to 3 nej.lídři.Uvidíme co udělá černý kůn jménem Valverde:)Konečně zítra kopce.Tak 3krát hurá:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>