Cíle Karlovarského svazu cyklistiky

Zajímá Vás, co je naším cílem v práci KVSC? Představím čtyři opěrné body, jak je vidím já.

Atraktivní závody

Připravit atraktivní závody, které přilákají nejen velké množství závodníků ale minimálně jednou takové množství diváků. To ovšem docílíme jen

  • řádnou a včasnou propagací,
  • dostupnou tratí, atraktivní a přehlednou, řádně vyznačenou a s jasným plánkem,
  • zázemím pro závodníky, diváky a pořadatele,
  • občerstvením za rozumnou cenu pro všechny účastníky,
  • programem, kde bude následovat jeden závod za druhým s celkovou dobou konání max. 2-3 hodiny a závod bude mít svého moderátora, který to nudné divadlo oživí řadou přesných a odborných informací z vlastního průběhu závodu, včetně zajímavých vložek z cyklistického dění, nesmí to být nudné ani únavné pro závodníky, diváky ani pořadatele,
  • vyhlášení musí být rychlé a přesné, první tři závodníci mohou být často vyhlášeni ihned po dojezdu, ne po dojetí posledního závodníka v kategorii nebo dokonce po několika hodinách.

To je několik základních důležitých postřehů. Určitě řada z Vás přidá další. To nejdůležitější v současné době máme. Většina kategorií nemá problém s dostatečnou konkurencí a spojení některých kategoriích přináší opravdu atraktivní boje po celé trati. Ano jsou to závodníci, hlavní aktéři divadla na které se řada diváků přijde ráda podívat.

Pokud navíc dáme poutavé letáčky do škol, tak se přijde podívat řada spolužáků, dále těch, kteří by si to někdy rádi vyzkoušeli a možná i ti, kteří se těm bláznům na kole jen posmívají. Je to podívaná, která nic nestojí a přitom nabízí mládeži vzrušení a určitou společenskou zábavu. To je třeba využít. Je jen na nás, jak budeme v tomto směru schopní. Zde je ta důležitá práce pořadatelů, v návaznosti na naše oddíly, s využitím zkušeností ale i chyb z již pořádaných minulých ročníků.

Oddíly pro mládež

Dalším bodem je zajistit mládeži oddíly s odbornou péčí trenérů, s atraktivním tréninkovým a závodním programem. To je cíl dlouhodobý a jeho řešení je otázkou práce s oddíly, trenéry a řadou rodičů včetně dětí, které mají různě nastavené podmínky, zázemí, finanční podporu a samozřejmě výkonnostní úroveň. Zde to hlavně stojí na aktivitě vlastních členů výboru a trenérů, včetně pomocníků v oddílu.

Podmínky pro trenéry

Koncepční prací připravit podmínky pro trenéry, jejich pomocníky, využít v tomto směru zkušenosti v rámci odborných školení ale zejména vzájemnou výměnou názorů a učením od těch zkušenějších.

Výkonný výbor KvSC

Vytvořit řádně fungující výkonný výbor KVSC, který bude stále dotvářet určitou koncepci naší práce a dohlížet na řešení úkolů, které si dáme. Přímý kontakt s oddíly a členskou základnou musí být samozřejmostí.

Na těchto čtyřech základních bodech by měla stát naše spolupráce v rámci rozvoje cyklistiky našeho kraje.

Propagace a cesta dál

Většinou se každý zeptá „Proč diváci?“ Ty jsou totiž naší vstupenkou na cestu další propagace cyklistiky. Tak jako se lidé baví o zážitcích z víkendové kulturní akce, výletu, pohodě na chatě, mladí „z dobré pařby“, tak je třeba využít to naše divadlo v zajímavou „atrakci“, kde bylo více závodníků a diváků než na jiné sportovní nebo kulturní akci. Abychom pak slyšeli:

  • „Bylo to nejen zajímavé, ale díky té spoustě lidí a známých to bylo super, víš koho jsem tam potkal? … Příště to musíš taky vidět.“
  • „Možná by na tom kole, s tou dobrou partou dětí, v tom pěkném dresu, mohl jezdit i náš malej.“
  • „Viděls to ty …., jak to ten prcek na tom kole rval?“

Zážitky ze závodů jsou tou nejlepší propagací.

Těch atraktivních, divácky zajímavých, dostupných, bez vstupného sportovních akcí moc není. Navíc jsou zde všechny věkové kategorie. Je to z mého pohledu pro větší diváckou skupinu zajímavější než reálný pohled na fotbal nebo hokej, pokud to nesrovnáme s nejvyšší soutěží, tam to někdy ale stojí také za …
Pokud na takovouto akci ne přilákáme vlivnou osobu z radnice, tak si můžeme o nějaké finanční podpoře oddílu nechat jen zdát. Proto návštěva vlivných osob města musí být prvořadý úkol. Jen tak máme šanci alespoň trochu ulevit rodinným rozpočtům.

Je to běh na dlouhou trať. Někdy maličkosti, drobnosti rozhodují ne jen o výsledku naší práce, ale i možné lepší budoucnosti a podmínkách našeho sportu. Jeden aktivní člověk dokáže hodně, větší a sehraná skupina určitě víc.

Je nejvyšší čas na přípravy všech sportovních akcí v této sezoně. Budou kvalitnější ….? Pokud se poučíme a zapojí více pomocníků, tak určitě ano.


9 thoughts on “Cíle Karlovarského svazu cyklistiky”

  • Petr Fiala napsal/a:

    Osobně bych také rád viděl Stanovy ČSC.
    Jak jinak bude možné dát nějaký návrh na změnu, pokud tyto stanovy nebudou například na těchto stránkách k dispozici pro všechny členy.

  • Petr F. napsal/a:

    Díky, už jsem z toho udělal alespoň krátký výcuc pro členy ČSC, který se týká jejich práv a povinností, možná to dá Radek na web.

  • Petr F. napsal/a:

    Nebaví mě angažovat se v něčem, kde nejsou výsledky práce na prvním místě. Rád jednám na rovinu a nerad se plácám na místě. Proto se odpíchnu dál a budu vděčný pokud další cyklisté pochopí, že bez práce ty koláče nebudou. Tak jako se museli najít lidé se zájmem o změnu stávajícího stavu Poháru KVSC, tak je třeba aktivně se zapojit do další tvůrčí aktivity. Námětů jsem zde předložil celou řadu. Zatím bez jediné odezvy. Protože nějaká ironie bez proti návrhu, nebo jiné připomínky nic neřeší. Samozřejmě je také čestné napsat zde na bikeri například – náš oddíl nemá o společné fungování v rámci KVSC zájem, řeště si co chcete a jak chcete.

  • Hummel napsal/a:

    TBB není proti žádné variantě, ale nejprve je potřeba udělat pořádek u povolaných osob. Proto doufáme v brzkou VH KVSC, aby se podařilo veřejně některé nejasnosti vyřešit a doplnit „změnit“ VV KVSC, který se podle posledních zpráv téměř rozpadl.

  • miloš d napsal/a:

    Souhlas s Honzou. To že si tady bude pár lidí plácat játra na netu, ještě nezajistí, že cyklistika v kraji půjde vůbec nějakým, natož správným směrem. Je třeba nejprve zajistit funkční VV, kterej bude mít důvěru a podporu oddílů a bude schopen dělat rozhodnutí a tyto následně realizovat.

  • Petr Fiala napsal/a:

    MČR mládeže na silnici
    v Chebu 28.,30. července a 1. srpna 2009. Pokud to schválí Prezidium na svém jednání 18.2. budeme mít oba mistráky silnice i MTB za humny.

  • Petr F. napsal/a:

    Určitě mám velkou radost, a další vrásky, šedivé vlasy mi dělají tu menší starost. Větší totiž bude to všechno připravit a postarat se o zdárný průběh.
    Ušetříme hodně na dopravě a hlavně nám to umožní zapojit maximální počet žactva a dorostu, na tratích trénovat a lépe se připravit. Naší mladí dostali velkou šanci a my jim v tom můžeme být hodně nápomocni.
    První přípravné akce začímán dnes. Pro další zájemce pomoci to začne již po schválení prezidiem, to je po dvacátem únoru. Díky všem, kteří mají rádi naši cyklistiku a zejména těm, kteří budou ochotni přiložit ruku k dílu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>