Koncepce rozvoje cyklistiky v KV kraji (IV.)

Spolupráce

Spolupráce oddílů, týmů, pořadatelů a jedinců v Karlovarském svazu cyklistiky má svou šanci.

Práce v otázce disciplin MTB, zejména XC, se ujala skupina, která vznikla z trenérů SCM. Do práce ve VV KVSC by se měl zapojit a již tak učinil Honza Vokáč, který se ujal otázky sportovně technické části, kterou by měla spravovat Sportovně technická komise. Dalšími aktivními účastníky jsou pánové Michal Ficenec a Zdeněk Kubík.

Jsme před dokončením poháru KVSC MTB pro sezonu 2009. Zde ovšem ta práce nekončí schválením nového dokumentu. Bude třeba dále pracovat na průběžném hodnocení jednotlivých závodníků ale i závodů. Bude stále co zlepšovat a domýšlet.

Pro většinu z nás to nekončí ani pohárem, je pro nás důležitá účast na ČP a MČR. V přípravě počítáme, že se naváže na již uskutečněná soustředění – Podbořany a několik soustředění na dráze. Kadeti a zejména junioři již musí využít přechod do závodního období účastí na soustředění v teple. To je jediná šance jak se vyrovnat s konkurencí v ČP. Osvědčila se společná příprava několika oddílu v Sokolově, kde pro nás připravil závodní středy Honza Vokáč. Letos bychom to chtěli podle možností doplnit tréninky a o některé tréninkové závody v Chebu. Na novou sezonu MTB jsme připraveni i v otázce určitého zázemí při vlastním konání závodu. Máme k dispozici dva skládací altány 3×3 m včetně bočnic.

Je stále co zlepšovat. Každý vhodný nápad všech, na zlepšení podmínek v našem sportu, je vítán.

Platí to i pro další sportovní discipliny, které tvoří celou naší cyklistiku. U nás je to zejména silnice, která zaznamenala díky nástupu horský kol velice těžký pád. Práci na zlepšení v otázce silničních disciplin by si měli vzít na starost pánové např. Tomáš Viktorin. Vašek Vajc, Miloš Dvořák, Pavel Santo nebo již mladíci jako Tomáš Strnad, Vašek Viktorin. Spolupráce v silniční cyklistice je nejen možná ale dost důležitá a prospěšná. Zde se může spojit zájem účastníků závodů ČSC a ŠUAC. Společné tréninky v určitých oblastech se osvědčily již v loňském roce. Spolupráce v zajištění dopravy na závody zejména ŠUAC by mohla být určitým ekonomickým ulehčením. Možná jsou víkendová soustředění v období nedostatku závodů nebo účast na závodech v Německu, Rakousku nebo dokonce v Itálii.

Již zde padlo několik návrhů na soustředění v teple. To je další bod, na kterém by bylo dobré do budoucna pracovat. A takto bychom se měli začít věnovat otázce silniční cyklistiky. Jde o individuální sport, který se bohužel bez spolupráce týmu nebo několika skupin neobejde. V loňském roce byly velice prospěšné tréninky pro mládež, kdy se spojili zejména Tomáš Viktorin a Pavel Santo s několika zkušenými cyklisty.

Určitě bude opět třeba využít Giant ligu, pravidelné středeční závody v Plzni. Jednou do měsíce jsou zde závody pro mládež.

Pokud spojíme své síly, tak máme šanci uspět jako tým, a řada talentovaných jedinců má šanci dokázat, že zde na západě není jen prázdné místo na mapě cyklistiky. Do reprezentace je od nás daleko, ale není to nemožné. Samozřejmě to není cíl většiny z nás. Pro nás je nejdůležitější dobrý pocit z vykonané práce, kondička, zdraví a uspokojení z koníčku, kterému se věnujeme. Nenechme si to nikým a ničím znechutit.

Naučme se být v životě více aktivní.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>