Divák na „mistráku“ ve Varech

Mapa trati
Mapa trati

Trať letošního mistrovství ČR v cross-country horských kol jsem si projel už zhruba šestkrát, z toho třikrát s eliťákem Vaškem Hlaváčem, a rád bych ji čtenářům přiblížil. Pokusím se navrhnout dobrá místa na koukání a focení a využiju k tomu mapu od pořadatelů (obrázek), tj. sdružení BikeVary. Článek ale číst vůbec nemusíte. Stačí se podívat na mapu a jednoduše se z cíle/startu vydat po zeleně tečkované trase: od Letního kina po rovině, od Galerie do kopce. A pak podle chuti.

Milí diváci, fandíme!
Milí diváci, fandíme!

Popis trasy

Ve Varech potkáte samé hvězdy: Petru, Luboše i Milana, tajného favorita na vítězství.
Ve Varech potkáte samé hvězdy: Petru, Luboše i Milana, tajného favorita na vítězství.

Startuje se po široké asfaltové rovině, která vede zhruba 300 metrů podél řeky a galerie. Pak se zatáčí o více než 90 stupňů doleva a hned do kilometrového kopce s převýšením zhruba 120 metrů. Jeho začátek je nejprudší a jmenuje se Noční můra. Jednou dvakrát to jde, ale potřetí už tento kopec skutečně potvrdí svou pověst… Já osobně tento celý úsek nazývám dálnicí. Povrch většinou pískový, místy hliněný, široký pro dva cyklisty, bez prudkých zatáček. Cyklistům nezbývá než zařadit stoupavý převod a makat strojovým tempem. Během tohoto kopce se projede depem (rovinatý úsek) a za ním se trasa napojí na trať Artamona a závodníky dovede k Vyhlídce Karla IV., což je nejvyšší bod trati. Na celém tomto úseku si diváci mohou vychutnat funící a sípající bajkery, ale nic moc zajímavého neuvidí. Každopádně hlasitý šťouchanec zde jezdcům pomůže, o tom žádná.

Ten Škárny to ale valí...
Ten Škárny to ale valí...

Následující část se jmenuje Karlův sjezd. Je prudká, s kořeny, stromy a polštářem z listí. Tady už bude na co koukat. Bajkeři se zde budou snažit jet tak rychle, aby pouze přežili. Čeká je drncání po kořenech, klouzání v zatáčkách, listnatý skok. Tato část má jen pár zatáček s velkým poloměrem, a tak se jede docela rychle. Doporučuji zaujmout místo v polovině sjezdu.

Poté závodníky čeká přesun na sjezd s poetickým názvem Ave Maria. Píšu přesun, protože se jede dlouho po široké cestě z kopce. Na pohárové poměry je to myslím nezvyklé. Avšak je tu Ave Maria, divácky i jezdecky velice atraktivní část. Divácky asi určitě. Je to slalomový sjezd lesem zakončený velice prudkým hupem. Tento hup loni vedl po lávce, nyní je lávka pryč. Vašek Hlaváč tuto část prolétl. Fajnšmekrům doporučuji nekoukat zezdola na hup, ale popojít si nahoru a obdivovat jezdecký um v klopených zatáčkách na kořenech.

Pořadatelé závodu: Michal Prokop, Jiří Blažek
Pořadatelé závodu: Michal Prokop, Jiří Blažek

Dále závodníky čeká druhé z celkem tří stoupání v závodě. Je to pěkný utahovák, řeknu vám. Vede po loňské trase, ale v půlce odbočuje doprava směrem k serpentinám tolik typickým po závody v lázeňských lesích. Smykem nebo bez, bikeři se jimi musí nějak proplést a dojet pod poslední poměrně dlouhý a dost prudký kopec, jímž je natažen technicky náročný výjezd. Jmenuje se Skalka básníků. Povrch je klouzavý a hlavně zatáčky prudké s vyčnívajícími kameny. Kdekdo bude mít problém se do nich vejít.

Nebojte se horolezectví, vždyť i štáb ČT to dokázal.
Nebojte se horolezectví, vždyť i štáb ČT to dokázal.

Dále se sklouzneme do Slunečních lázní do druhého depa, za nímž ještě v úterý byla na cestě kláda, přes niž v tréninku přejel sice živ, ale ne zdráv Pavel Kodl ml. Pozor na ni. Pak jezdce čeká velice rychlý sjezd směrem k cíli. Pozor, vede mezi stromy, po uježděné, ale stále hliněné cestě. Pokud jedete těsně za někým, tak bacha na větve šlehající do očí. Otočit o 180 a následuje rovina vedoucí do kopce, ve které se rozhodnou všechny skupinové dojezdy. Doufejme. Zan í je totiž už jen rychlý širokoasfaltový sjezd do cíle.

Pokoukání

  • Trápení jezdců ve výjezdu na Vyhlídku Karla IV.
  • První depo
  • Karlův sjezd za Vyhlídkou Karla IV.
  • Sjezd Ave Maria
  • Serpentiny mezi Ave Maria a Skalkou básníků
  • Zatáčkovité stoupání Skalka básníků
  • Druh depo (Sluneční lázně)
  • 180 st. zatáčka před stoupavou rovinkou do cíle
Lukáš a spol. sledují T. Huříkovou. Zadaří se jí ve Varech?
Lukáš a spol. sledují T. Huříkovou. Zadaří se jí ve Varech?

Jak vidíte, koukacích míst je dost. Vytiskněte si mapku a bez obav se vydejte po trati. Od startu si můžete vybrat buď kopcovitou variantu od galerie nebo rovinatou od Letního kina (zelené tečky na mapě).

Sobota bude našlapaná od 9:45 do odpoledne, protože obvykle dvoudenní program je vměstnán do dne jednoho. V závodě se ukáže spousta místních jezdců, tak je přijďte hlasitě a pěkně od srdce podpořit. A to už od 9:45! Nejméně dva ale budou startovat i v 15:15 (elita). Pokud vás nebaví fandění, tak můžete jezdcům říkat, jaké mají časové odstupy a (zhruba) náskoky. To jsou velice důležité a zajímavé informace.

Ve čtvrtek na trati určitě potkáte hodně trénujících profíků!


5 thoughts on “Divák na „mistráku“ ve Varech”

  • Dnes ve čtvrtek jsme trať opět brázdili. Nebyli jsme sami. Nejvíce bylo dresů jablonecké Kooperativy a Scoťáků z Kolína, pak mladíci ze Spořky, pak Axit Doldy, brněnské GT, Scott&Hagget. Ti všichni se zastavovali u lávky a dalších těžkých úseků.

    Robert i Tomkin překonali pud sebezáchovy a sjeli lávku, resp. nový úsek. Ten je natažen u serpentin vedoucích z kopce, který je za stoupáním, které je za lávkou (takže lávka – nahoru – dolů serpentinami). A několik zatáček je nyní nahrazeno rovným krátkým velice prudkým hliněným sešupem. Ze serpentin zbyly dvě – k nim se člověk dostane po sesunutí se po té stráňce. Ještě není na 100 % jisté, že tento nový úsek bude i v závodě (déšť, záchranná síť, …).

    Potkali jsme i Dana a Michala Prokopa.

  • polarka.sk napsal/a:

    Jediný co se pořadatelům nebo spíše Svazu nepovedlo byly posunuté starty jednotlivých kategorií,nebo spíše špatně vypsané i tady na Bikerech v propozicích..Spousta závodníků ani nedorazila a když už přece jo, byli naštvaní že nepřijeli včas.A když si někdo chtěl stěžovat,musel by kromě předem zaplaceného startovného které mu bylo k ničemu,zaplatit ještě 200,- a běhat po pořadatelích.Bylo by dobré si ujasnit kdo za to může. Byla to velká škoda, těšili se na to… Celkově mě proto mistrák zklamal, protože mohli mezi vítězi skončit i ti, kteří ovšem nestačili dorazit:(

  • Olda Dvořák napsal/a:

    Musím se zastat bikeů , RF. Myslím, že bikeri.cz nejsou office stránky závodu a tak než někam vyjedu vždy musím ověřit a tedy vědět vše na 100%. O.Dvořák

  • Olda Dvořák napsal/a:

    Asi jsem neporozuměl přesně problému a tedy tomu, že došlo k posunu startu či startů dopředu, tak je tedy totální průser, ale ředitel závodu je někdo??? OD

  • polarka.sk napsal/a:

    jj posun stertů- např. kadeti měli startovat mylím okolo jedenácté hodiny, snad až v 11:45… a startovali už někdy v devět :(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>