Pohárový víkend v Karlových Varech 2009

Karlovým Varům se dostává dalšího přívlastku. Kromě „triatlonové“ je to pomalu, ale jistě i město „cyklistické“. Lví podíl na tom mají dvě provázaná sdružení: A.M.bike a BikeVary. Díky nim se ve Varech jezdí každoročně jarní cross-country seriál XC Bahno, v létě se již podruhé jel Český pohár XC, pravidelně se koná maraton Artamon a pak ještě podzimní Bahno. A letos se ve Varech jelo dokonce Mistrovství ČR v cross-country.

Bikerka

Filip Eberl mává na štafetového kolegu
Filip Eberl mává na štafetového kolegu

Tomáš Makoň přemluvil Evu Roudnickou a Pavla Kodla nikdo přemlouvat nemusel, aby jako junior doplnil ženu a zkušeného muže do páteční štafety. Do té vyslali svá družstva všechny týmy, které měly potřebný lidský kapitál (či spíše materiál v tomto kontextu?), a to zejména kolínští Skoťáci, jablonecká Kooperativa a vimperská Česká spořitelna. Byly tu ale i týmy z Moravy. U žen z TJ Baník Ostrava jsme si nebyli jisti tím, zda-jim máme fandit, jak jsou ostravští zvyklí zejména z fotbalu. Favoritem štafet byl namixovaný tým ve složení Nesvadba, Havlíková a Kulhavý. Posledně jmenovaný ale přijel pozdě, a tak si nestihl trať projet a ani se pořádně rozjet. A asi byl i načatý ze zdravotních důvodů (druhý den ze svého závodu odstoupil po prvním kole).

Jeden pád, druhý pád a rám je hned zajímavější (Tomáš Makoň)
Jeden pád, druhý pád a rám je hned zajímavější (Tomáš Makoň)
Kancelář závodu
Kancelář závodu

On, stejně jako družstvo amatérů z našeho kraje, udělal tu chybu, že četl propozice a časový rozpis. Ty totiž nejasně určovaly začátek závodu a chybně uváděly trať dlouhou pouze 1,5 km; ve skutečnosti se jel plný okruh. S bohorovným klidem se nám v kanceláři závodu vysmál po přednesení tohoto problému holohlavý pán, který nám při prezentaci ukazoval okázale krátké nohavičky svých džínových kraťásků a i to, co želbůh nedokázaly skrýt. Když už jsem u těch problémů, tak druhý den se posunuly starty mladších kategorií na dřívější dobu, takže někteří jezdci nestihli start. Na poháru je totiž zvykem mít předstartovní porady (den předem), kde se určují věci jako čas startu. Kdo ví, jak to všechno bylo, každopádně zkušenost pro příště.

Video: Štafety

Sobotní závod: zleva Filipova přítelkyně, ?, Robert Vokáč, Pavel Kodl, Ondra Vataščin, Irena Klingorová, Franta Klingora
Sobotní závod: zleva Filipova přítelkyně, ?, Robert Vokáč, Pavel Kodl, Ondra Vataščin, Irena Klingorová, Franta Klingora

Na štafetách jsem hlavně fotil. Viděl jsem raketový start. Vypálit a jet a mačkat se… snad se nám to podaří druhý den, říkal jsem si. Moc zajímavé byly předávky. Přijet, rychle na asfaltu zabrzdit, svléknout pásku a navléct ji na ruku kolegovi v týmu. Náš tým byl zůstal na roštu po první předávce dlouho osamocen. Tomáš přijel s obličejem od hlíny: prý zblízka zkoumal kvalitu setlelého listoví a prachobyčejné hlíny na úseku, který nazývám „padáček“ (zkratka přes serpentiny, dva prudké hupy). Evě se na plnohodnotnou trať nechtělo, ale nakonec odjela a dokonce i přijela. To už ale byli v cíli spořínci: Jana Svoradu nedohnal Jarda Kulhavý. Pavel si jel trať objet jen tak a já se jal udobřovat svou polovičku. Pomáhali mi kluci Vokáčovi.

Filip Eberl v posledním kole s usychající bahnitou maskou
Filip Eberl v posledním kole s usychající bahnitou maskou

V sobotu bylo na lehce se měnícím programu vše ostatní. Nevím, jak Vary, ale Kostelní Bříza se probudila do deště, se kterým ostatně i usínala. Déšť ale ustal a byli i tací závodníci, kteří do Varů jeli kolmo. Mezi tyto zkušené borce patří Tomkin. Já osobně jsem se nechal dovézt a rozjížděl jsem se na místě (že jsem na to měl málo času, to rozepíšu v jiném článku). Přítomnost doprovodu, suchých věcí a auta byla přínosná, protože počasí se během dne jen zhoršovalo.

Frája... s příčinou
Frája... s příčinou

Místo startu rozhodně nebylo zahuštěné lidmi. Počasí zkrátka učinilo své, a tak své oblíbence povzbuzovali jen ti nejvěrnější. Pořádná posila fanouškům přišla na závod eliťáků, a to v podobě pojízdného randálu Zdeňka Štybara. Jeho fanoušci byli slyšet po celé trase a projíždět jejich tunýlkem muselo být doslova pekelné. Fandové se museli utkat s dlouhotrvajícím deštěm a větším a větším bahnem. Odměnou za to jim byli akrobatické výkony jezdců na exponovaných úsecích a adrenalin při povzbuzování. Nevýhodou bylo, že s postupem času bylo obtížné závodníky rozeznávat. Z našich hvězd se stávaly hvězdy čokoládové.

Vojta Marvan obklopen ženami
Vojta Marvan obklopen ženami

Jako první přišly na řadu závodníci z řad masters, mužů open a kadetů. Jelikož jsem tento závod jel, popíšu jej podrobně v jiném článku. Tito jezdci měli trať na sobotní poměry v pohodě, krápat začalo až v posledních kolech závodu na šest okruhů. Následující kategorie pak jely v podstatě jiný závod, protože trať se měnila k horšímu přímo před očima.

V masters vyhrál Tomáš Najser s velkým náskokem. Závod se konal o 2. až 5. Místo. Sedmý přijel Honza Jiříček z Team Bike Březová. Jedno kolo ztratil devátý Jiří Bartoš rovněž z TBB a dvě statečný slávista Karel Rouča v dresu EXE Jeans. Zajímavý osud měl Jaroslav Kobes (DNF), jenž závodu ukončil, aby kolo, na němž jel, mohl připravit pro syna juniora.

Video: muži open, junioři (KV kraj)

Junior Petr Ježek
Junior Petr Ježek

I v mužích open jel vítěz svůj závod a bojovalo se o 2. až 6. místo, kteréžto obsadil Radovan Fišer (Team Bike Březová) se ztrátou 3:35 min. na vítěze. 17. dojel Tomáš Makoň (MCB Sokolov), za ním Viktor Rybáček (4realshop.cz). Na pozici č. 22 byl klasifikován Martin Smolík a na č. 25 Michal Landiga. Jindra Lát nedojel.

V našlapané kategorii kadetů chyběl na startu Pavel Kuzma (Ašští bajkeři) a další místní jezdci. Někteří závod nedokončili. A tak jediným zástupcem ve výsledcích je na 11. místě se ztrátou 3:32 min. Jirka Svoboda (Ašští bajkeři).

Video: Pokec v cíli (Viki, Fiši, Tomkin, Hondzik, Péťa Fiala, ad.)

Junior Dan Aichingr
Junior Dan Aichingr

Junioři mají v nohách a hlavě pořádnou kubaturu, a tak už nám jako divákům nezbylo než uznale pokyvovat hlavou. První dva, Nesvadba a Paprstka, po trati lítali. Do posledního okruhu tito dva borci vjížděli spolu, bohužel mladší Paprstka udělal ve sjezdu chybu a jeho kolega mu odjel. V cíli se objali a oba byli šťastní. Silný závěr. Třetí měl ztrátu 2:20 min. Z našich luhů a hájů se ukázal na 16. místě Petr Ježek od Hnízdilů a na 26. jeho týmový kolega Dan Aichingr. Avšak už od 25. místa dále měli jezdci o kolo méně, protože je předjeli první dva. Pavel Kodl z Team Bike Březová nedojel, protože se mu zlomil přesmykač. Pavlovi se smůla doslova lepí na pláště. Tomáš Strnad (Wattsenglish.com) se ani nedostavil na start, údajně kvůli jeho posunutí na dřívější dobu.

Start žen (Hanka vpravo)
Start žen (Hanka vpravo)
Tereza Huříková a její fanoučci (spoluautorka fotografií s dětmi)
Tereza Huříková a její fanoučci (spoluautorka fotografií s dětmi)
Hanka Ježková toho má plné zuby (vč. bahna)
Hanka Ježková toho má plné zuby (vč. bahna)

V kategorii kadetek, juniorek a žen jsme viděli suverénní vítězství Terezy Huříkové, která jela velice pěkně i v technických pasážích a získávala si respekt v očích přihlížejících fanoušků, z nichž někteří si museli přiznat, že ty sjezdy jezdila snad lépe než oni sami! Za Terezou bylo k vidění zajímavější dění, protože se bojovalo. Obdivovali jsme mnoho pohledných závodnic, jimž ani kilogramy bahna neubraly na atraktivnosti.

Bikerka z Kooperativy
Bikerka z Kooperativy
Klouže to...
Klouže to...

Dvě kola jsme jako diváci zůstali s Hondzikem na úseku padáček (zkratka přes serpentiny, dva hupy), kde děvčata běhala a padala všemožnými způsoby. Celkově šestá v kategorii žen přijela výborná Hanka Ježková (Hnízdil Team). Třináctá byla Tereza Jansová (Factor Bike Team), jež se dle mých informací ještě vzpamatovává z drsného zážitku na Adrenalin Cupu, kde si pěkně natloukla. V kadetkách místní bikerky dosáhly ještě výše, protože slávistka Petra Nováková přijela pátá.

Video: Ženy (zmáčkněte si tlačítko HQ)

Vysoké ponožky, dlouhé rukávy a klopí zatáčky
Vysoké ponožky, dlouhé rukávy a klopí zatáčky

Po třetí hodině se na start vydali hoši pod 23 let a eliťáci. Smůlu měl Míra Brill. Po pečlivé přípravě na tento konkrétní závod jej skolilo nachlazení. Nastoupivšího Vojtu Marvana pro změnu skolil defekt hned po prvním kole. Vojta má na pohárech obrovskou smůlu. Jako první se od Vyhlídky spustil Jiří Friedl. Za ním letěli Honza Škarnitzl, Filip Eberl, Tomáš Doležal, Milan Spěšný, Jirka Novák, Zdeněk Štybar, Tomáš Vokrouhlík, Matouš Ulman, Tomáš Trunschka a konečně i Pavel Boudný. Ve druhém kole měl Friedl větší náskok, za ním pořadí stejné, jen trochu větší rozestupy. Jen Štyby se dostal před Ňumiho (Jiří Novák). Za touto skupinou byla díra. A ta tam zůstala.

Lukáš Sáblík vítězem U23
Lukáš Sáblík vítězem U23

Jirkovi na čele došlo, táhl to Škarnitzl, což navnadilo Štybara, který nakonec klukům poodjel a mezi fanoušky to vřelo: Vyhraje cyklokrosař! Zdeňkovi ale došly síly, což vlilo krev do žil spolupracující dvojici Novák – Boudný z Odlo Specialized. Silnější Boudný šel přes Zdeňka, poté i Jirka Novák. Zdeněk byl tak K.O., že ho dal ještě v cíli bronzový Milan Spěšný se svou typickou závěrečnou forsáží. 18 jezdců dokončilo, 11 nedokončilo.

Na startu se ukázali i silničáři Pavel Zitta (PSK Whirlpool) a Martin Fučík. Poznat to šlo třeba podle toho, jak jezdili z kopce.

Video: elita

Radost Boudného a Nováka
Radost Boudného a Nováka

Dvakrát jsme koukali na sjezd od Vyhlídky a poznatky: celopéra jezdila rychleji; mně osobně se líbili Jarda Kulhavý a Ondřej Bambula. Na padáčku se nám do paměti vryl Štybar. Aby také ne, když jsme viděli jeho trenéra pana Červínka. Chtěl po nás, abychom mu řekli, jestli se od vyhlídky dá jet přes borůvčí a takhle okolo stromu, že by tam Zdeňka poslal… ne, nešlo to. Je to velký pohodář a sympaťák.

A závod skončil. Model organizace „vše v jednom dni“ je pro diváky velmi příjemný, protože na trati je pořád rušno.

Výsledky, fotky; video chystám.

Fotili: Michal Blažek, Kačka, Pavel Csipka.


3 thoughts on “Pohárový víkend v Karlových Varech 2009”

  • Štafle napsal/a:

    Za turisty musím říct, že trať byla jako vždy suprová /teda mě by tam nikdo nedostal / snad jen příští rok by měl na Dana někdo dohlédnout,protože jestli takhle bude pokračovat nevím kdo to bude jezdit :)).Fanoušků bylo málo,jejich škoda, bylo opravdu na co koukat.Jen Nebojsa měl raději pořád zavřený. Posunuté starty jsou ostudou za kterou by rozhodně někdo měl nést zodpovědnost!. Ale jinak děkujeme za prima divácký zážitek :)

  • Petr Fiala napsal/a:

    Radek opět odvedl super kus práce a jeho stránky jsou zdaleka nejlepší cyklistickou reklamou. Kam se hrabou ostatní, včetně MTBS.cz

  • Silniční závody 25.-26.7.
    Info k závodům : parkoviště pro účastníky pod a nad radnicí. Kancelář pro všechny 3 závody poblíž budovy CUP VITALU (u kruhového objezdu)od 8.00 25.7. Ceny vítězům kriteria do 40 let 1000,-500,- 300,- 200,- nad 40 let 1000,- 500,- 300,- 200,-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>