Dopingové přiznání.

PřiznáníCyklista Erik Zabel se přiznal k dopingu. Při angažmá v týmu Telekom v devadesátých letech užíval zakázaný prostředek EPO, uvedl na tiskové konferenci. V současné době jezdí za tým Milram.

K dopování od roku 1995 se dnes zároveň přiznal i Rolf Aldag, bývalý Zabelův kolega a současný sportovní ředitel týmu T-Mobile, jenž je následovníkem Telekomu. Oba jezdci promluvili o dopingu na tiskové konferenci, kterou vysílala přímým přenosem televize. Oba se za svou minulost omluvili a elitní spurtér Zabel se během své zpovědi rozplakal.

„Jsem připraven nést následky, nevím, co budoucnost přinese,“ řekl šestatřicetiletý cyklista. EPO prý bral před Tour de France 1996 a v průběhu prvního týdne závodu. „Dopoval jsem, protože to šlo. Byl to jen test a nikdy se to už neopakovalo,“ uvedl rodák z Berlína, jenž vyhrál na „Staré dámě“ celkově 12 etap včetně dvou právě v roce 1996.

Na rozdíl od Zabela jeho o dva roky starší bývalý kolega Aldag uvedl, že poté, co začal brát EPO před Tour 1995, s dopováním nepřestal. Omluvil se, že celá léta o dopingu lhal. „To bylo vůbec to nejtěžší, co jsem kdy udělal, a určitě stejně špatné jako doping sám,“ uvedl osmatřicetiletý Aldag.

K dopingu se v pondělí jako první přiznal Bernd Dietz, v dalších dnech ho následovali Christian Henn a Udo Bölts. Všichni včetně Aldaga a Zabela byli členy týmu i v letech 1996 a 1997, kdy lídři Telekomu Bjarne Riis a Jan Ullrich vyhráli Tour de France.

Ullrich kvůli dopingovému skandálu ve Španělsku ukončil letos kariéru, ale k užívání zakázaných látek se nepřiznal.

V souvislosti s případem dnes universitní klinika ve Freiburgu propustila dva lékaře Andrease Schmida a Lothara Heinricha, kteří coby týmoví lékaři podle výpovědí cyklistů k systematickému dopingu v Telekomu napomáhali.


6 thoughts on “Dopingové přiznání.”

  • Renda napsal/a:

    Tak a je to jasný, konečně promluvilo víc cyklistů najdnou, jen ještě to vedení týmu, to se k tomu ale nikdy napřizná!

  • BikerM napsal/a:

    Myslíte, že je tolik dopingu i v bikách?Podle mého názoru jsou biky čistší než silniční cyklistika..Tedy aspoň v Čechách snad.

  • A nevíte, jak je to s Bassem? Přiznal se? K čemu? (nesluduju to)

    biky: netroufám si odhadnout. hlavně bych to rád pořádně prošetřil = dopingové kontroly v ČP (a samozřejmě na brilláka a podhaje taky! :))

  • BikerM napsal/a:

    Basso se přiznal k tomu, že chtěl doping brát, ale těsně před předáním dopingu se rozhodl o tom, že bude závodit čistě..

    ..jj Podhaj by potřeboval kontrolu také.. :-D Seženem dopingovou kontrolu na ChP a to se teprv budou dít věci.. :-DD

  • Podhaj napsal/a:

    Tak to ne. 5 let chci na ChP dopingovou kontrolu, aby to konečně zatrhli Brabčákovi a spol., a nic. A teď, když už v tom jedu s Vámi všemi, tak chcete kontroly??? Vy už nezobete. To je ale od Vás podraz!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>