Elektrika na kolech

Campa šaltrBěhem druhé etapy TdF se na kolech jezdců Gerolsteineru a Rabobanku objevily karbonové kliky Shimano a na kolech Cofidisu nejnovější verzi sady poháněné zčásti elektřinou. Zatím nevím, zda ji nazývat elektrická, či elektronická. Zajímavé jsou fotky na Cyclingnews:

KlikyKe klikám. Karbon je již na nových XTR 2007 klikách a nyní se konečně objevuje i na Dura Ace, ale v mnohem větší míře. Shimano říká, že se k tomuto kroku odhodlalo, až když se karbon ukázal jako lepší než hliník, a dosud tomu nebylo. Nyní tedy v Japonsku dokázali vyrobit kliky, které jsou buď lehčí nebo pevnější, a ne méně pevné či více těžké nebo přehnaně dražší.

Elektrické Campagnolo. Celá věc je ve vývinu, ale již plně funkční, přinejmenším jako prototyp pro jezdce na TdF. Vtip je v tom, že neřadí jezdcova ruka prostřednictvím drátu, ale lehkým dotykem řadící páčky a dále uvolněním elektrické energie z baterie umístěné pod košíkem směrem k přehazovačce nebo přesmykači.

Fotky jsou ze serveru Cyclingnews.com.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>