Olympiáda očima „trenéra“

Tým ve složení Jirka Čechman, Vašek Viktorin, Jirka Svoboda, Pavel Kuzma, Martin Kubík, Petr Fiala, Pepa Blažek a Anička Radovnická odcestoval dne 23. 6. 2009 směr Tábor na Hry IV. Letní Olympiády dětí a mládeže reprezentovat Karlovarský kraj v cyklistice.

logo lom

Ubytovna
Ubytovna

Úterní přesun po vlastní ose a nabitý program: ubytování, jídlo, trenérské porady, trénink na časovku a nezbytné formality jsme zvládali i s příchodem na zimní stadion na slavnostní zahájení olympiády jen díky vlastním autům. Zahájení bylo velkolepé a bylo přehlídkou známých sportovních ikon. Vlajkonošem Karlovarského kraje byl brankář HC Energie Lukáš Mensator, který sklidil obrovský aplaus. Nemohu nezmínit ostatní vlajkonoše: Jirka Ježek, Filip Ospalý, Jiří Magál, Vladimír Martinec, Lída Formanová, za fair play Květa Jeriová-Pecková. Olympiádu zahájil předseda českého olympijského výboru pan Jirásek a zároveň přivítal nejen soutěžící a trenéry ale i několik osobností olympijských her včetně Dany Zátopkové.

Vašek Vikrorin na válcích
Vašek Vikrorin na válcích

Středeční časovku jsme zahájili podle losu z druhé pozice v každé vlně. Mimo Vaška Viktorína který píchnul na otočce, všichni dorazili do cíle. V žácích předvedli atak první desítky Petr Fiala (1 s) a Martin Kubík (5 s). V kadetech Jirka Čechman (6 s = ztráta na první desítku).

Jirka Svoboda na druhé pozici
Jirka Svoboda na druhé pozici

Bohužel středeční los byl použit i pro řazení na startu čtvrtečního cyklokrosu. Takže Martin startoval z poslední třetí řady a Jirka Svoboda byl dokonce čtený jako předposlední. Prostor startu byl rozšířen na vlny po 13 závodnících. Tento koridor se zůžil na běžnou trať po pár metrech a propracovávání ze zadních pozic stálo hodně sil.

Jirka Čechman
Jirka Čechman

Již zmiňovaný Martin s Jirkou předjeli více než polovinu startovního pole a s ohledem na „bajkové“ kolo to byl výborný výkon, který ocenili i „velitelé“ naší krajské výpravy, kteří přišli fandit. V kadetech předvedl parádní výkon i Jirka Čechman.

Petr Fiala na cyklokrosové trati. Úspěšný byl hlavně v hromadném silničním závodě.
Petr Fiala na cyklokrosové trati. Úspěšný byl hlavně v hromadném silničním závodě.

Jediný příznivý los (1) byl pro náš doprovodný vůz na páteční hromadný závod. V žácích se opět neztratili Petr s Martinem, kteří byli u všeho hlavního po celou dobu závodu. Při nájezdu do posledního kola se ozvalo ve vysílačce od hlavního rozhodčího: „pánové, začínáme závodit“. Už tak prořídlý balík se začal ještě trhat. Do závěrečného stoupání vydrželo 18 borců, kteří předvedli na uzavřené silnici spurt z kterého si Petr Fiala vydřel 2. místo a Martin Kubík 7. místo. V kadetech se po celou dobu pohybovali v hlavním balíku Jirka Čechman, Vašek Viktorin i Jirka Svoboda. Vašek se pokusil o únik ve třetím kole, ale byl zanedlouho dostižen. Smůlu si vybral i Jirka Svoboda, který při nájezdu do posledního kola měl kolizi s jiným závodníkem a spadl. Bohužel mimo odřenin to odneslo i kolo na kterém se už nedalo pokračovat. Hodnocení opět z vysílačky závěrečného spurtu kadetů znělo: „masakr motorovou pilou“. Naštěstí jen obrazně a žádná nehoda už nebyla. Jak Jirka i Vašek byli v hlavním balíku. Jediného, tedy jedinou, kterou jsem neviděl, byla „naše sběračka bodů“ Anička Radovnická. Klobouk dolů před lyžařkou která se v konkurenci cyklistek neztratila.

Při tomto závodě jsem jel jako doprovod žáků i kadetů (více než 70 km). Z pozice vozu č. 1 hned za rozhodčím jsem viděl vše podstatné a ve vysílačce slyšel vše podstatné. Pánové a dámo smekám před vašimi výkony.

Slavnostní vyhlášení
Slavnostní vyhlášení

Těsně před závěrem chci jen připomenout větu, kterou jsem už napsal v krátkém příspěvku pro SCM. Je třeba si uvědomit, že na LOM v Táboře byla kompletní špička silničářů, cyklokrosařů i bikerů, takže účast v první desítce nebo jen přiblížení k ní je obrovský úspěch.

Velkou zásluhu na celém průběhu i přípravě má Karel Svoboda, který byl spolu se mnou jako doprovod.

Na úplný závěr chci poděkovat všem závodníkům za výkony i přístup a Daliboru Blažkovi za pomoc při přepravě.


One thought on “Olympiáda očima „trenéra“”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>