Omezení převodů pro mládežnické kategorie na silnici

Omezení převodů pro mládežnické kategorie na silnici vychází z pravidel Českého svazu cyklistiky (ČSC) a krajský přebor se řídí pravidly ČSC. Za umístění v krajském přeboru jsou ostatně přidělovány body do Českého poháru mládeže.

Pravidla omezení podle mého názoru řeší hlavně z toho důvodu, že u dětí a mládeže dochází k vývoji a růstu kostí a kloubních spojení. Jejich nadměrné zatěžování a přetěžování, ke kterému dochází mimo jiné i při používání nevhodných (těžkých) převodů způsobuje jak vývojové poruchy a degenerativní změny, tak i předčasné opotřebení organizmu. Dalším důvodem je skutečnost, že pro svůj další vývoj závodníci potřebují získat švih – návyky týkající se frekvenčního šlapání apod. Předem se omlouvám lékařům a sportovním metodikům za laický pohled na problematiku omezení převodů, ale zcela jistě nejde o samoúčelnou a zbytečnou „buzeraci“.

Ale vraťme se zpět k omezení převodů na krajském přeboru. Rozhodně jsem názoru, že předepsané omezení převodů je nutné vyžadovat. Mimo výše uvedené důvody i z toho důvodu, že licencovaní závodníci takto upravená kola mají a běžně používají a licencovaných závodníků startujících u nás v mládežnických kategoriích je většina. Mluvil jsem o tom dnes s Petrem Fialou a ve vyžadování omezených převodů jsme za jedno.

To znamená, že omezené převody dle přiložené tabulky jsou v jednotlivých mládežnických kategoriích povinné.

Převody jsou omezeny takto:

KategorieSilnice (ujeté metry na 1 otáčku pedálů na nejtěžší převod)
Žáci a žákyně mladší5,84 m (převod 52 zubů vpředu X 19 zubů vzadu)
Žáci a žákyně starší6,17 m (52x18)
Kadeti a kadetky6,94 m (52x16)
Junioři a juniorky7,93 m (52x14)

6 thoughts on “Omezení převodů pro mládežnické kategorie na silnici”

  • Hummel napsal/a:

    Bude možné nastavení na štelovacím šroubku na přesmyku či přahazovačce? Někde to jde a někdo to nedovolí.

  • Petr napsal/a:

    Já osobně bych to toleroval u nelicencovaných závodníků kat. žactva a kadetů, tam většinou stači omezit přesmykač a několik malých pastorků.
    Jinak bych navrhoval jen účast mimo soutěž, pokud nebude možné kolo zajistit na omezené převody a mít dle pravidel pro závod.

  • Anonym napsal/a:

    Takže já jakožto Kadet. Stačí mi když si bloknu nepovolené převody a budu započítán do bodování kraje a ČP?

  • Pavel Mareš napsal/a:

    Pokud jsi kadet a máš platnou licenci ČSC, potom předpokládám, že na svém kole máš nastavenu sadu pastorků odpovídající předepsaným převodům. Potom Ti budou přiděleny body dle umístění do ČP mládeže. Pokud nejsi držitelem platné licence, je možné provést omezení rozsahu přehazovačky, případně přesmykače, na povolené převody. V tomto případě Tvé body do ČP započítány nebudou, neboť pro účast v ČP je podmínkou licence ČSC.

  • Anonym napsal/a:

    Jsem držitelem licence ČSC, ale pastorky tak upravené nemám. Žádných závodů ČP na silnici jsem se neúčastnil, pouze XCO. Jde mi o to, jestli když chci být započítán musím si nechat tu kazetu upravit, nebo stačí omezení přehazovačky či přesmykače, díky.

  • Pavel Mareš napsal/a:

    U závodníků, kteří běžně na silnici nezávodí (neúčastní se silničních závodů z celostátního kalendáře) bude stačit omezení rozsahu přehazovačky. Dostaví-li se tito závodníci v dostatečném předstihu před startem, bude možné úpravu provést s pomocí přítomného mechanika na místě. Nyní už nezbývá než si přát rozumné počasí, dobrou formu a kvalitní konkurenci. Těším se na hojnou účast na sobotním a nedělním startu. Pořadatel si určitě vaši účast zaslouží!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>