Otevřený dopis chebské radnici ohledně rekonstrukce sportoviště pro 2. ZŠ v Chebu

Areál TJ Olympionik Cheb dne 18.2.2014. Foto: J. Mühlberger
Areál TJ Olympionik Cheb dne 18.2.2014. Foto: J. Mühlberger

Bohužel stále jen slyšíme, že radnici města zajímá jen hřiště pro 2. ZŠ Cheb.

My všichni dospělí ve vedení TJ Olympionik Cheb máme zodpovědnost za naši mládež, musíme respektovat zájmy našich členů, kteří si zvolili sport cyklistiku, atletiku, triatlon nebo florbal jako svoji volnočasovou aktivitu a chtějí mít pro tuto činnost také odpovídající podmínky.

Právo je na naší straně. Nikdo neví a nechápe, kdo takto z vedení města rozhoduje. Řadu našich připomínek neprojednával sportovní výbor, rada ani zastupitelstvo. TJ Olympionik nebyla ani účastníkem stavebního řízení, jako majitel pozemku. Vypadá to na zneužívání pravomoci některých úředníků města a politiků. Jak je zde vidět žádný kontrolní mechanizmus ve vedení města není. Stále se ukazuje, že o podmínkách pro mládež se jen mluví, ale „skutek utek“.

Chtěli bychom, jako má kultura Lidovou školu umění pro mládež, mít pro mladé sportovce Sportovní akademii mládeže. To ovšem bez podmínek pro celoroční činnost nejde. Také proto bojujeme za odpovídající sportoviště a máme snahu prosadit Sportovní halu mládeže. Jde nám o všechny sporty, které mohou v Chebu mít podmínky na vrcholové úrovni. Potom máme šanci zapojit do sportu maximální počet dětí a mládeže.

Otevřený dopis

Dobrý den pane starosto,

byla zahájena stavba rekonstrukce areálu TJ OLYMPIONIK Cheb a 2. ZŠ Cheb. První schůzka se uskutečnila 20. 1. 2014 s panem Kaškou firma Vysspa Plzeň a za město Cheb pan Illinger, který 21. 1. 2014 zaslal na základě našeho požadavku vedení TJ Olympionik Cheb materiály ke stavbě. Na tomto prvním jednání jsem připomněl naše požadavky.

Za majitele pozemku areálu TJ OLYMPIONIK Cheb nebyl nikdo pozván ke stavebnímu řízení.

Areál TJ Olympionik Cheb dne 18.2.2014. Foto: J. Mühlberger
Areál TJ Olympionik Cheb dne 18.2.2014. Foto: J. Mühlberger

Další kontrolní schůzka se konala v úterý 11. 2. 2014, kde mi pan Šturc sdělil, že požadavky vedení TJ Olympionik Cheb nebudou akceptovány. Bude provedena jen změna v klopení zatáček pro inline a změna je v realizaci oplocení areálu.

Zajímalo by nás, kdo o tom rozhodl za vedení města neakceptovat naše požadavky, připomínky – rada, zastupitelstvo, sportovní výbor nebo některý ze sportovních odborníků?

V příloze předkládáme další otevřený dopis, včetně připomenutí závěru z posledního společného jednání téměř před rokem 27. 2. 2013, a naše připomínky ke stavebnímu řízení z 18. 8. 2013, kdy jsme se o realizaci stavby dozvěděli náhodou z Radničních listů. Všechna fakta ukazuji na snahu znemožnit nám práci s mládeží, zejména úspěšného oddílu cyklistiky. Protože předložený projekt se týká jen sportoviště pro žáky 2. ZŠ Cheb. Nemáme žádný písemný příslib výstavby velodromu a ten není ani v projektu současného sportoviště viz zápis z posledního jednání 27. 2. 2013.

Školních hřišť máme v Chebu celou řadu, kromě 1. ZŠ Cheb jsou pro sportovní oddíly minimálně použitelné pro organizování pravidelných volnočasových aktivit. Naše připomínka potřeby sportoviště pro ISŠ Cheb, která by uvítala zejména Sportovní halu mládeže, také není akceptována.

Projekt školního hřiště dle zadání MěÚ Cheb (8/2013). Kliknutím otevřete větší verzi.
Projekt školního hřiště dle zadání MěÚ Cheb (8/2013). Kliknutím otevřete větší verzi.

Je chvályhodné, že projekt byl zařazen mezi dotační z EU ROP. Bohužel nikdo z našich členů nechápe, proč není projekt zpracován pro potřeby našich oddílů mládeže, široké sportovní veřejnosti, a nejsou akceptovány naše požadavky. Česká republika není schopna čerpat dostatečně nabízené dotace z EU. Naše vedení TJ Olympionik Cheb předložilo v letech 2009 a 2010 radě města, sportovnímu výboru prezentaci k projektu SHM, který by byl ideální možností nejen prezentace města a kraje, ale zejména by toto sportoviště přispělo k tělesné zdatnosti naší mládeže, což je cca 3-5 tisíc dětí a mládeže, kteří by se mohly plnohodnotně zapojit do kvalitních projektů volnočasových aktivit. Zejména by SHM, v centru města, by byla přínosem pro řadu školských zařízení MŠ, ZŠ, SŠ i VŠ.

Nevíme, kdo přišel s tím, že by se tam projekt SHM nevešel, když náš projektant zpracoval studii do katastrální mapy v měřítku, a také paní Fišerová, současná projektantka areálu, také zpracovala variantu s kompletem sportovišť jako SHM.

Zajímalo by nás, kdo o tom rozhodl a proč nebyla TJ OLYMPIONIK Cheb (majitel pozemku) pozvána ke stavebnímu řízení.

Věříme, že vedení města pochopí důležitost výstavby sportoviště, které bude plnohodnotně sloužit žákům 2. ZŠ Cheb, dalším školským zařízením, oddílům mládeže, sportovcům, nejen v našem městě, možná okrese.

Upozorňujeme na porušení vzájemných dohod mezi TJ a MěÚ, požadujeme sdělení, kdo rozhodl neakceptovat naše požadavky, a žádáme o projednání našich základních připomínek v zastupitelstvu MěÚ – úprava projektu dle našich požadavků a potřeb.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>