Podváděl Landis? Podezření z testosteronu je tu.

Dopoval?Floyd Landis měl pozitivní dopingový test A na vysokou hladinu testosteronu a epitestosteronu (T/E). Pokud se potvrdí podezření, že dopoval, ztratí Landis titul z TdF a ještě více vrhne šedý stín na celou cyklistiku, která v poslední době trpí na dopingové skandály. Landis se vyjádřil, že „ani nedoufá v to, že následující B test bude negativní“ a dodal, že je realistou. Na otázku, zda použil testosteron na regeneraci, odpověděl jasně NE.

Pozitivní B test by však ještě neznamenal, že Landis dopoval. Někteří jezdci mají od přírody zvýšenou hladinu T/E což lze zjistit endokrinologickým vyšetřením. Landis řekl, že podstroupí vyšetření u španělského doktora Luise Hernándeze, který již takto pomohl mnohým jezdcům. V roce 1999 prokázal přirozeně zvýšenou hladinu T/E (čtyřnásobek limitu) Kolumbijec Santiago Botero.

Landis má povoleno brát kortizon kvůli své nemocné kyčli, ale dle svého vyjádření měl letos jen několik injekcí. Také řekl, že každý den bere hormon štítné žlázy. A byť by právě toto způsobilo vysokou hladinu T/E. Landis tuší, že lidi nepřesvědčí.

23. července

Testosteron

Německý lékař Kurt Moosburger, který se kromě jiných stará již dva roky o Jörga Jakscheho, věří, že léky zvyšující výkonnost jsou pro vrcholovou cyklistiku nezbytné. V rozhovoru řekl, že rychlostní průměry dosahované na těžkých etapových závodech jsou neuvěřitelné Člověk prý může zajet alpskou etapu rychle, ale pak má unavené svalstvo, které potřebuje regeneraci.

Tu urychluje testosteron lidský růstový hormon, kteréžto obě látky může cyklista použít. Pomáhají růstu svalů a jejich regeneraci.

Jak se testosteron používá? Dr. Moosburger: „Standardní balení horonu testosteron používané při jiných mužských problémech si cyklsita přiloží na šourek a nechá jej tam šest hodin. Malé balení hormonu se projeví v testu moči, a přeci regeneraci urychluje.“

Doktor Moosburger dále vysvětlil: „Zásoba kyslíku v krvi určuje, jak tělo může fungovat a jak bude probíhat jeho metabolismus tuků a uhlovodíků. Tato kapacita je určena nejvíce geneticky. Svaly nejlepších sportovců mimo sezónu zvládnout přenést 60 ml na kilogram hmotnosti za minutu. Běžní lidé dosahují hodnoty 40. Na vrcholu sezóny ji špičkoví sportovci mají na 85 až 90. Právě známé EPO zlepšuje schopnost transportovat kyslík.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>