Pozvánka na Jarní Bahno 2011

To ten čas letí. Jako by to bylo loni, co se na start prvního varského XC „sranda závodu“ postavilo pár desítek bikerů a bikerek ve třech kategoriích, na strojích, které jsou dnes k vidění jen v expozicích technického muzea… Od té doby už uplynulo devět let a letos Bahno slaví jubilejní desátý ročník.

XC Bahno 2011 - klepnutím na stránky závodu

Za tu dobu se tratě závodů znáročnily a prodloužily tak, že splňují standardy, požadované i pro oficiální celorepublikové závody, čehož je důkazem např. trať 3. závodu – Letního kina, kde se v letech 2008 a 2010 jel ČP XCO a v roce 2009 MČR XCO. To už se pravděpodobně nebude opakovat – je koneckonců přirozené, že se pořádání takových akcí konečně chopil krajský svaz cyklistiky, do jehož sféry logicky spadají, a který chce jejich dějiště přesunout do míst, která jsou jeho činovníkům bližší.

Pořadatelé Bahna také brzy zareagovali na volání po zvýšení počtu kategorií. Dnes jich je 16 a kromě veselých legrácek typu „Karel Rouča by rád kategorii Karel Rouča“ si jistě vybere každý.

Ustoupili jsme také (ač neradi) od modelu traťových rekordů. Po pár ročnících, kdy kalamita znemožnila průjezdy identickými tratěmi, jsme se s tím smířili, a naopak využili tohoto nepředvídatelného prvku k drobným či radikálnějším inovacím. Dějištěm jednotlivých závodů se tak za ty roky staly lokality: Tuhnická louka, Linhart, Sachrův dvůr (Zlatý kopec), Čankov, Všeborovice-Dubina, Letní kino (Sluneční lázně), Letní kino (park), Staré hřiště ve Staré Roli, Sedlečko, Tři kříže.

Za těch devět let nás počasí nešetřilo. Zažili jsme lijáky, sněžení, vichřice, půlmetrovou nadílku sněhu, kroupy, ledové plotny, zimu, bláto, prach, vedro i sucho. Ačkoliv se to tak nemusí při některých závodech seriálu jevit, je název „Bahno“ jen logickým průsečíkem těchto klimatických variací.

Od roku 2002 Bahno (jen jarní varianta) přivítalo na startovní čáře bezmála 700 jedinečných závodníků, kteří se zúčastnili alespoň jednoho ze závodů seriálu. Mnoho z nich s Bahnem doslova vyrostlo, někteří s ním i zestárli :-) A z řady z nich se staly hvězdy jako Filip Eberl, Láďa Fabišovský a podobně. Pro pořadatele je to vždy zvláštní, dojímavý pocit, poznávat na fotografiích starších ročníků dětské tváře dnešních úspěšných či nadějných sportovců…

Desátý ročník je také příležitostí k hodnocení účastníků z pohledu ročníkové „věrnosti“. Zde jednoznačně vedou Láďa Fabišovský, Petr Grobheiser, Vojta Marvan a Pavel Mrázek s osmi účastmi.

Jarní Bahno prošlo bezesporu vývojem s mnoha změnami a stalo se tradiční akcí, pevně zakotvenou v kalendářích cyklistických závodů. Co naopak rozhodně měnit nechceme, je termín konání na přelomu března a dubna, a především udržování pohodového a přátelského ovzduší setkávání vyznavačů horských kol. V případě dětí nám jde především o to, aby vstřebaly atmosféru kolem závodů, v pohodě si zasoutěžily bez stresujícího vlivu přemrštěných ambicí rodičů a zvykaly si na způsob organizace a průběhu podobných podniků, aby pak v pozdějším věku tyto zkušenosti zúročily.

Letošní ročník je charakterizován především menšími či většími změnami na tratích. Trať prvního závodu na Linhartu je prakticky celá vedena novými cestami a o pár set metrů se posunulo místo startu a cíle. Prostě pro změnu. Druhý závod na Třech křížích je veden jako loni, ale návdavkem „přihazuje“ kilometrový úsek technického sjezdu a výjezdu, protože trať byla stále ještě krátká. Na Letním kině týden nato z téhož důvodu také přibyl zhruba kilometr, který vás protáhne zastávkou lanovky Jelení skok. Trať závěrečné časovky na Čankově se už pár let vyvíjí a letos bude přinejmenším shodná s Podzimním Bahnem, i když rarášek v mém chorém mozku se stále připomíná s vložením pársetmetrové pasáže pro ještě větší labužníky technické jízdy. Nechme se překvapit.

Pořadatelský tým A.M.bike no limits vás tedy srdečně zve na letošní Jarní Bahno a přeje vám mnoho úspěchů v nastávající sezóně.

Daniel Danielčák, ředitel akce


One thought on “Pozvánka na Jarní Bahno 2011”

  • Start 3. vlny na 2. závodě (Tři kříže) se posouvá z 12:00 na 12:30.
    Dotčené kategorie – D1-junioři, F-ženy, H-ladies 1 ženy, I-masters 2 muži, K-50 a více let, T-tandemy.
    Vycházíme tím vstříc závodníkům, kteří se účastní dopoledního běžeckého závodu v Sokolově.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>