Při terénním triatlonu se nenudíte, říká Klingorová

irena1

Rok ve znamení xterry, tak by se dal charakterizovat právě končící sportovní rok 2009 karlovarské triatlonistky Ireny Klingorové.

„Proč jsem se rozhodla zaměřit tuhle sezonu právě na terénní triatlon? To je jednoduché – xterra mi nabídla mimo spojení tří sportů v jeden, také větší pestrost a variabilitu. Plave se většinou v rybníce nebo řece, v tom není proti klasickému triatlonu moc velký rozdíl, zato v cyklistice a běhu. Zatímco na silnici většinou záleží na tom, s kým se svezete v balíku, a taktizovat se dá jen v kopcích, v terénu musí na kole každý makat sám za sebe, dost často i vzít kolo na ramena a běžet do příšerného kopce nebo schodů, musí si umět vybrat správnou stopu a spoustu dalších věcí. A podobné je to při běhu, prostě se při tom nenudíte,“ vysvětluje, co ji na terénním triatlonu láká, Irena Klingorová.

irena2

irena3

První velká překážka, která ji letos čekala, ale byla z jiné oblasti než sportovní. „V květnu mě čekala maturita a jako snad každý student jsem z ní měla respekt, tak trochu i strach, a proto jsem se na jaře věnovala více učení než tréninku. Nakonec jsem úspěšně odmaturovala a hned se vrhla do víru závodů,“ vrací se k začátku sezony triatlonistka, která si svůj první start odbyla v Praze na Xterra O2 Žluté lázně. „Po měsíci věnovaném učení to bylo doslova utrpení, byla jsem ráda, že jsem se do cíle vůbec nějak doplazila.“

Další xterra se jela opět v Praze, v Hostivaři, a už to bylo lepší: „Závodilo se na delších distancích a všechno bylo o poznání těžší, ale sedlo mi to. Vyšlo mi plavání, lezla jsem z vody jako první z žen, to všichni docela koukali! Taky kolo jsem zvládla bez pádu a nakonec i běh, i když mi na konci docela chyběly síly na výběhy kopců, kousla jsem se a doběhla.“

Splněný sen

irena4

irena5

Na svůj nejdůležitější závod letošní sezony se pak Irena připravovala na domácích tratích. Týden po Hostivaři to byla xterra v Chodově, hned den nato Chodovský bike a v součtu to dalo dvě vítězství mezi ženami. „A pak už tu byla Xterra Czech tour v Hluboké nad Vltavou, závod velice náročný nejen svou délkou, ale také podmínkami, za kterých se jel. O vodu nebyla nouze, bylo jí dokonce tolik, že nám plavání z rozvodněné Vltavy museli přesunout do sádkového rybníka, kolo se jelo na trati, kde se po vytrvalém dešti i jinak pevné lesní cestičky změnily v kašovitou hmotu, bláto jsem měla úplně všude. A také běh, i když jen v parku okolo zámku, byl po tom kole celkem náročný. Přestože jsem měla mockrát myšlenky, že to zabalím, nakonec jsem se do cíle dostala a tím jsem si splnila i svůj sen – kvalifikaci na Havaj!“

Že není pokaždé dobře, se ukázalo hned v příštím pohárovém závodě v Děčíně, kde se plavalo v rozvodněném Labi a k plavání to mělo dost daleko.

„Po proudu jsme plavali, ale proti proudu, který byl velice silný, jsme museli běžet po břehu, a to celé třikrát! Vůbec mi to nesedlo, ani kolo, hodně technické a kopcovité, ani běh, samé schody nahoru a po cestičkách dolů, do cíle jsem se nakonec nějak dostala, ale ten čas! No – ne pokaždé se daří…“

irena6

Zabloudila, ale vyhrála

Dařilo se naštěstí hned v dalším závodě, na mistrovství republiky v Xterra sprintu v Ostrově, i když i tady přišly problémy. „Zaskočil mě běh, měla jsem totiž z tréninku proběhnutou kratší trať, ale celkově to šlo. Do cíle jsem doběhla šestá mezi ženami a druhá z juniorek, výsledek tedy proti Děčínu výborný.“ A dařilo se i na populárním dalovickém Kiwi xterra triatlonu, který vyhrála: „Celkově jsem doběhla na 21. místě a na druhou ženu jsem měla náskok 5 minut. A to jsem při běhu zakufrovala a dala si navíc něco kolem 700 metrů!“

Namlsaná úspěchy na domácích tratích se pak karlovarská závodnice vydala na předposlední závod sezony Xterra Lipno se startem v Horní Plané. „Tady se závodilo na tratích vedoucích po území tří zemí a mě ze začátku trochu děsily distance – 800 m plavání, 44 km kolo a 7 km běh. Ale pak to šlo. Z vody jsem vylézala jako první žena, kolo a běh taky šly. Zachránily mě dvě občerstvovačky po cestě. Druhá část běhu byla v lese po šotolině, převážně do kopce, ale opět na sluníčku. V závěru jsem na cílové pásce vyhrála souboj s rakouskou závodnicí. Celou trať jsem zvládla za 2:59:30,2. Celkově z žen jsem dokončila na sedmém místě, třetí z Češek a první z juniorek.“

Symbolickou tečkou za sezonou pak byla Velká cena Sokolova, zařazená do série závodů Českého poháru v klasickém triatlonu.

„Počasí nebylo příliš vlídné, nejhorší byl silný vítr, který v kombinaci s mokrým dresem dělal z kola peklo. Naštěstí jsem jela v balíku s chlapy, mezi kterými jsem se před nejhoršími poryvy větru schovala. Běh pak byl už ale jen a jen na mně a bylo z toho krásné třetí místo v juniorkách,“ radovala se z úspěchu ve své původní disciplíně Irena Klingorová.

irena7

Vzhůru na Havaj

V závěru sezony se pak konečně dostavil i s napětím očekávaný úspěch z kategorie sportovní diplomacie. „Celé léto jsem se pokoušela sehnat peníze, abych mohla jet na mistrovství světa na Havaj. Oslovila jsem mailem, telefonicky nebo i osobně více než osmdesát firem a podnikatelů, dost dlouho to vypadalo bledě a mé nadšení z kvalifikace už pomalu opadávalo. Naštěstí se mi ale nakonec jedna z oslovených karlovarských firem ozvala a slíbila, že mou tréninkovou přípravu ke konci letošního roku a pro příští rok podpoří,“ dostala impuls do dalšího tréninku karlovarská triatlonistka.

Profil triatlonistky Ireny Klingorové

Narozená 14. srpna 1990, závodnice oddílu triatlonu TJ Olympionik – Profi Sport Cheb. Trenér: Petr Fiala; trenéři plavání (TJ Slovan Karlovy Vary): Štěpánka Řehořková, Marie Cagaňová, Pavel Banzet a Aleš Pachta; příprava závodních kol: Jiří Čechman. Největší podpora (finanční, psychická i praktická při závodech): rodiče.

Výsledky závodů v roce 2009

Xterra Žluté lázně (0,5–20–5) – 7. místo v pořadí žen, 2. v kategorii juniorek; Xterra Hostivař (0,9–27–7) – 6. místo v pořadí žen, 1. v kategorii juniorek; Xterra Czech Tour Hluboká nad Vltavou (0,8–38–11) – 16. místo v pořadí žen, 1. v kategorii juniorek; Xterra Děčín (0,75–20–5) – 7. místo v pořadí žen, 2. v kategorii juniorek; MČR Xterra-sprint Ostrov (0,8–16–6) – 6. místo v pořadí žen, 2. v kategorii juniorek; Xterra Lipno (0,9–44–7) – 7. místo v pořadí žen, 1. v kategorii juniorek; Velká cena Sokolova, ČP klasický triatlon (0,75–26–5) – 6. místo v pořadí žen, 3. v kategorii juniorek.

Umístění v dlouhodobých soutěžích 2009

ČP Xterra 2009 – 5. místo v kategorii žen, 1. v kategorii juniorek; Karlovarský pohár horských kol – 2. místo v kategorii žen; Karlovarský pohár v triatlonu – 1. místo v kategorii juniorek.


One thought on “Při terénním triatlonu se nenudíte, říká Klingorová”

  • Anonym napsal/a:

    Triatlon je jeden z nejnáročnějších sportů vůbec.
    Pokud cyklista trénuje a má problém se řádně připravit na vrchol sezony v jedné cyklistické disciplině, tak triatlonisté to mají mnohem složitější. Kdo si to nevyzkoušel nedokáže si vůbec představit jak je složité se do vrcholové triatlonové cyklistiky dostat. Irena je příkladem opravdu poctivého sportovce, který byl a je schopen téměř veškerý svůj volný čas věnovat jen sportu a učení. Irena to dokázala, poctivým tréninkem se dostala téměř na vrchol mládežnického triatlonu v České republice.
    Patří ji gratulace od všech, kteří Irenu znají a drží palce. Irena je navržena mezi nejlepší sportovce okresu Chebza rok 2009.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>