S dřinou přichází útok na příčky nejvyšší

David Zadák v Kolíně

Starší žák David Zadák člen Cykloteamu Ostrov a SCM Cheb patří již druhým rokem k nejlepším cyklistům v naší republice. Dokázal se prosadit na dráze, na silnici dokonce zvítězil v závodě ČP v Plzni jako prvoročák v této kategorii. Po loňském absolvování ČP v cyklokrosu se dalo předpokládat, že by mohl David letos sbírat medaile v této neolympijské disciplině, kterou v současné době považuje za svoji prioritu. Toto rozhodnutí a speciální příprava stály zato.

David byl na začátku cyklokrosové sezony koncem září nemocný a do seriálu vstoupil až v druhé víkendové sérii. Přišel tak o dva hodnocené závody. Začal opravdu nadějně – hned vítězstvím. Jeho celkové výsledky po dokončení poháru před MČR jsou 3 první místa, 3 druhá místa, 2 třetí místa a 1 čtvrté místo. Ty dva chybějící závody mu nyní chybí k možnému celkovému vítězství, když na první místo ztrácí čtyřicet bodů, což je jedno čtvrté místo. Těch čtyřicet bodů mu chybí i přesto, že se počítá jen osm závodů z jedenácti.

Ještě má David jednu velkou šanci změnit celkové hodnocení, a tím je MČR 8. 12. 2012 v Lounech. Vítězství by znamenalo nejen titul mistra ČR, tak i celkové vítězství v poháru.

David se v rámci přípravy na cyklokros také věnuje dráhovým závodům a díky letošnímu rozpisu má také možnost se nominovat na dráhové MČR, které se koná týden po MČR v cyklokrosu 15. – 16. 12. Také zde bude mít možnost bojovat o kovy nejcennější.

Je krásné sledovat mladé cyklisty, když jsou úspěšní. Ale není to zdaleka tak jednoduché a zadarmo.

David se cyklistice věnuje již několik let. Poslední dva roky se to pomalu stupňuje a ta příprava stojí hodně času, fyzické dřiny a zodpovědnost. Pět až šest dní v týdnu trénink jednu až tři hodiny. Poslední část přípravy je již rozdělena i do tří tréninků v jednom dni. Například David absolvoval cyklokrosový trénink techniky, na který navazoval trénink běžecký a večer ještě nejtěžší část tréninku na válcích. Pokud k tréninku přidáme potřebné učení a stravování, lehký odpočinek, čas mezi příchodem ze školy a spánkem je vyplněn.

Sport je o vůli, vede k zodpovědnosti, učí mladého člověka využívat svůj volný čas a hlavně nedává těm mladým prostor myslet na zbytečné „lumpárny“.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>