SCM Cheb 2013 – hodnocení závodníků dle disciplin

Rekapitulace sezóny 2013 v podání Sportovního centra mládeže Cheb.

Cyklokros

David Zadák (leden 2012)
David Zadák (leden 2012)

Mistrem ČR se stal Zadák David v kategorii starších žáků, v poháru mu patřilo druhé místo.

Ve společné kategorii žákyně kadetky jsme měli dvě účastnice. Poláková Karolina ještě mladší žákyně se několikrát umístila do desátého místa + Lacinová Kateřina.

V kadetech si vedl nejlépe v závodě na šestém místě Svatek Miroslav.

V juniorech se doplňkově tří závodů zúčastnil Novák Přemysl.

Pravidelné tréninky se konaly v Chebu, Sokolově a Ostrově.

Horská kola XC MTB

David Zadák se stal českou, žákovskou, bajkovou jedničkou v republice. Vítězstvím posledního závodu ČP v Boskovicích získal celkové první místo v seriálu ČP XC MTB. David zvítězil ve třech závodech ČP. Bohužel v době MČR byl David nemocný.

Jaroslav Vojíř
Jaroslav Vojíř

Vojíř Jaroslav mistr ČR v kategorii kadet, účastník také MČR silnice časovka družstev a silniční závod.

Páté místo v posledním závodě, v kategorii juniorů, posunulo Přemysla Nováka na vynikající celkové čtvrté místo v ČP. Páté místo také na MČR.

Celkové osmé místo si udržela žákyně Anežka Nováková, tentokrát desátým místem V této kategorii byla úspěšná ještě Karolina Poláková (ml. žákyně), celkově v poháru čtrnácté místo.

Účastníci ČP dále žáci Tyrpekl Karel, Chvostek Tomáš, Pavlík Tomáš, Luxík Jiří, kadeti Kočí Vojtěch a Klauko Vojtěch, kadetky Klauková Aneta, Lacinová Kateřina, v juniorech také z karlovarských závodníků Blažek Josef 2. místo MČR eliminátor.

Na Přeborech SCM horských kol se naše SCM umístilo na 2. místě.

David Zadák se stal vítězem ČP horských kol 2013. Na fotografii gratulace od Milana Spěšného. Zdroj: 5+2, noviny Karlovarska.
David Zadák se stal vítězem ČP horských kol 2013. Na fotografii gratulace od Milana Spěšného. Zdroj: 5+2, noviny Karlovarska.

Dráha

Martin Čechman na čele pelotonu. Foto z MČR mládeže na dráze v Praze 12/2012 (M. Šverdík)
Martin Čechman na čele pelotonu. Foto z MČR mládeže na dráze v Praze 12/2012 (M. Šverdík)

Dráha byla základem pro přípravu většiny našich členů a využívali jsme zejména dráhu v Praze Motole v zimním období, dále velodrom v Plzni, někteří využívali dráhová kola při tréninku na válcích.

Nejúspěšnějším byl kadet Martin Čechman (Cykloteam Ostrov) – 4x zlato sprint, 500 m, scratch, keirin, 1x 4. místo sprint družstev na MČR v Prostějově, v Motole na MČR omnium 3. místo a celkovým vítězem ČP sprint.

V kadetech byl dalším úspěšným závodníkem Míroslav Svatek 1. místo omnium v Motole, 1x zlato stihačka družstev, 1x stříbro bodovací závod a 4. místo sprint družstev na MČR v Prostějově, 4. místo ještě Seidl Arny sprint družstev, oba PROFI SPORT Cheb.

V kadetkách vybojovala Aneta Klauková Cykloteam Ostrov, zlato a bronz, Tereza Hošmanová 1 x bronz, Anežka Nováková ještě žákyně 2 x bronz obě PROFI SPORT Cheb.

Junioři z našeho kraje byli úspěšnými reprezentanty, když několik medailí z MČR získali Kubík Martin a Fiala Petr, kteří se zúčastnili všech našich soustředění.

Silnice

Martin Kubík (TJ Plamen Chodov) 3. na MČR v juniorech v hromadném silničním závodě
Martin Kubík (TJ Plamen Chodov) 3. na MČR v juniorech v hromadném silničním závodě

Tato královská disciplina tvořila základ letní přípravy a byli jsme pravidelnými účastníky úterních závodů květen až srpen v Kulbachu (Německo), většinou středy – kriteria Giant ligy. Příprava v kopcích zejména Kladská u Lázní Kynžvart a Schirding (Německo), ostrovští využívali zejména kopce směr Boží Dar.

V ČP se prosadilo na medailových místech několik našich závodníků.

Mladší žáci Macán Karel a Fiala Dominik, žákyně a kadetky Poláková Karolina, starší žáci Zadák David, kadeti Čechman Martin a Svatek Miroslav.

Zleva Petr Fiala, Michal Schlegel, Míra Svatek. Petr Fiala zvítězil v poslední etapě a celkově druhý. Miroslav Svatek celkově druhým nejlepším kadetem.
Zleva Petr Fiala, Michal Schlegel, Míra Svatek. Petr Fiala zvítězil v poslední etapě a celkově druhý. Miroslav Svatek celkově druhým nejlepším kadetem.

V juniorech karlovarští závodníci a reprezentanti ČR Fiala Petr a Kubík Martin, včetně MČR. Petr Fiala ME 37. místo, SP 10. místo v jedné etapě, celkově 21. místo, účastník MS Florencie.

Na MČR získal pro SCM Cheb dvě stříbrné medaile Zadák David. Čtvrté místo Novák Přemysl. Družstvo kadetů se při odstoupení Martina Čechmana propadlo na 7. místo.

Výborně si vedl kadet Svatek Miroslav na etapovém závodě juniorů Regionem Orlicka, kde byl třetím nejlepším kadetem, když jako jediný se dokázal v poslední královské etapě pohybovat ve skupince uprchlíků. Tuto etapu vyhrál Fiala Petr, celkově druhé místo.

S ohledem na finanční náročnost účasti na závodech ČP nejsou naši závodníci schopni se prosadit na vyšší příčky celkového hodnocení.

Rekapitulace a prognóza

Celkově 17 medailí z MČR, o které se zasloužilo 7 našich členů. 4 medailisté PROFI SPORT Cheb, 2 medailisté Cykloteam Ostrov a 1 Hnízdil team.

V reprezentačních družstvech bychom měli v roce 2014 vidět:

  • kadeti: Čechman Martin – dráha a silnice, Zadák David – horská kola a silnice, (cyklokros),
  • junioři: Svatek Miroslav – silnice, dráha, Vojíř Jaroslav a Novák Přemysl horská kola.

Foto do článku vybral R. Fišer


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>