Trať Tour de France – úvodní slovo

Jan na Kolem Švýcarska; CYCLINGNEWS.COMLetošní trať dlouhá 3.584 km obsahuje oproti loňsku navíc těžké a do jisté míry zrádné horské etapy a svým charakterem klade důraz na týmovou strategii.

Letošní ročník je nejspíš posledním, u kormidla Tour stojí Jean-Marie Leblanc, ředitel závodu. Právě on navrhl podobu letošní trati: je více roztažená a eliminuje důraz na jednu či dvě etapy, které by mohly rozhodnout celý závod. Nejspíš tedy uvidíme kouzla v oboru týmové strategie a taktiky.

Závod začíná 19 km časovkou v u středozápadního pobřeží Francie (oblast Vendee) a poté pokračuje ve směru chodu hodinových ručiček okolo Francie – Tour de France. Začátek Tour tradičně patřil prologu, nyní je tu však časovka – a již v zde by se měli ukázat favorité závodu.

Závodníky čeká více horských etap. Celkem sedm a první z nich je devátá (170 km, Gérardmer > Mulhouse) Vede pohořím Vogéz v Alsasku a poslední stoupání této etapy vede přes kopec Ballon d’Alsace ( 9,1 km při průměrném 6,8% stoupání), který se přesně před 100 lety stal prvním oficiálním horským přejezdem TdF.

Stoupání na Ballon d’Alsace nekonkuruje v obtížnosti alpským ani pyrenejským vrcholům, nicméně…nahoru je to dálka a klikatá úzká silnice je hodně záludná: v roce 1969 zde Eddy „Kanibal“ Merckx unikl a vyhrál svou první etapu na Tour, později získal celý závod a pak to celé zopakoval ještě 4x. A v roce 1997 zde vrchaři Virenque a Pantani svým překvapivým útokem pěkně vystrašili držitele žlutého trikotu, Jana Ullricha.

Organizátoři umístili poslední kopcovitou etapu čtyři dny před konec závodu. 18. etapa vede přes Centrální Masiv a končí ve městě Mende. Právě zde v roce 1995 připravil Francouz Laurent Jalabert horké chvilky svým dlouhým únikem vedoucím k etapovému vítězství dalšímu 5-ti násobnému vítězi Tour, Miguelu Indurainovi.

Lance na Dauphin Liberee; CYCLINGNEWS.COMPrvní časovka se koná první den, měří 19 km, druhá se koná předposlední den a měří 55 km. Týmová časovka dlouhá 67 km je na pořadu čtvrtého dne. 3 etapy končí dojezdem na alpský nebo pyrenejský vrchol.

Jean-Marie Leblanc říká: Letošní ročník bude doslova hustý – náročné úseky jsme rozprostřeli tak, že pohyb v pelotonu by měl být v každé etapě. Chtěli jsme rozhýbat bitevní pole tak, aby favorité museli převzít iniciativu.

Hlavní dva favorité, Lance Armstrong a Jan Ullrich, se mezitím připravují an etapových závodech, na Dauphin Liberee, respektive na Okolo Švýcarska. A oba ukazují, že na tom jsou velmi, velmi dobře.

Jan Ullrich dokonce říká: Na jistotu mohu říci, že dva týdny před startem Tour jsem velmiblízko své nejlepší fyzické kondici. Koncemtohoto týdne bduu vědět, jestli je všechno v perfektním pořádku nebo jestli ještě mám nějaké detaiy k doladění.

Lance se na Dauphin Liberee po rozpačitém začátku konečně ukazuje ve správném světle.


4 thoughts on “Trať Tour de France – úvodní slovo”

  • Na Tour se moc těším. Doufám, že nějaké nečekné události neomezí startovní pole a budeme mít všechny favority před očima. Já osobně věřím Lanceovi. Je to silná osobnost a to je myslím v takovém závodě nejdůležitější.

  • Muj tip:
    1. Armstrong
    2. Ullrich
    3. Basso

    (jestli porazi Ullrich Armstronga, budu si rvat vlasy, protoze si myslim, ze letos na to ma vic nez kdy predtim)

  • Wickey napsal/a:

    Jestli neporazi Ullrich Armstronga, budu si rvat vlasy, protoze si myslim, ze letos na to ma vic nez kdy predtim. 8-)
    1. Jenik
    2. nějakého itala bych rád.
    3. Botero

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>