Zpackaná Tour aneb kdo nejede do Paříže

Mohl by to být skvěle obsazený závod, nebýt antidopingových aktivit, které z něj dělají frašku. Pojďme si říct, které cyklistické hvězdy letošní Tour de France nejedou. Ta jména by vydala nejméně na dva týmy těch nejvyšších kvalit.

Lance Armstrong — Sedminásobný vítěz, rekordman. Jako jediný ze jmenovaných ukončil kariéru dobrovolně. Nikdy v životě neměl pozitivní test na jakoukoliv látku. Přesto na něj fanoušci v horách pokřikovali „Dopi, dopi!“, přesto o jeho kariéře mnoho lidí hovoří způsobem: „Otazníky zůstávají.“ nebo „Kdy se přizná?“

Marco Pantani — Poslední závodník, který v jednom roce vyhrál Giro d’Italia i Tour de France. V následujícím roce byl coby lídr Gira vyhozen ze závodu v důsledku zvýšeného množství červených krvinek v krvi. Byla mu zničena kariéra a později i život.

Jan Ullrich — Vítěz závodu z roku 1997 a minimálně do letoška poslední, kdo vyhrál bílý i žlutý trikot v jednom roce. Nikdy nebyl pozitivně testován. Z loňské Tour de France byl vyloučen dva dny před startem pouze proto, že se někde ve sklepě ve Španělsku našla krevní konzerva s označením Jan. Letos ukončil kariéru.

Ivan Basso — Při poslední účasti Lance Armstronga skončil na TdF druhý, předpovídala se mu zářná budoucnost. Kariéru mu (dočasně?) zrušila podobně jako Ullrichovi Operace Puerto a letošní zákaz činnosti za to, že nevzal doping (více).

Joseba Beloki — Opakovaně stál v Paříži na stupních vítězů. Nikdy nebyl pozitivně testován. Skončil s aférou Operace Puerto.

Francsico Mancebo — Excelentní vrchař. Nikdy nebyl pozitivně testován. Kariéru mu ukončila Operace Puerto.

Oscar Sevilla — Držitel bílého trikotu. Nikdy nebyl pozitivně testován. Kariéru mu ukončila Operace Puerto.

Santiago Botero — Vítěz vrchařské soutěže z roku 2000, celkově čtvrtý v roce 2002, mistr světa v časovce v roce 2002. Nikdy nebyl pozitivně testován. V loňském roce vyloučen z Tour kvůli Operaci Puerto.

Raimondas Rumšas — V roce 2002 třetí na Tour de France. Po závodě byly v autě jeho manželky Evity nalezeny růstové hormony. V roce 2003 byl po šestém místě na Giru pozitivně testován na EPO.

Tyler Hamilton — Skvělý časovkář, opakovaně se umisťoval v první desítce Tour de France. Na olympijských hrách byl pozitivně testován na krevní doping. Opakovaně popřel, že by kdy dopoval.

Roberto Heras — Bývalý dvorní Arsmtrongův domestik, později čtyřnásobný vítěz Vuelty. O poslední vítězství na Vueltě později přišel s pozitivním testem na EPO.

Floyd Landis — Vítěz loňské Tour. V jeho moči byl nalezen neobvyklý poměr testorenu vůči epitestosteronu. Landis říká, že nedopoval a že světu vysvětlí, že se jednalo o přírodní událost.

Alexandr Vinokurov — Bývalý hlavní Ullrichův domestik. Jeho největším úspěchem na Tour de France bylo třetí místo za Armstrongem a Ullrichem v roce 2003. V letošním ročníku byl pozitivně testován po obou vyhraných etapách na krevní doping. Dopování popírá.

Andreas Klöden, Andrej Kašečkin a celá stáj Astana — Klöden byl druhý na Tour de France 2004, nikdy nebyl pozitivně testován. Kašečkin byl v loňském roce třetí na Vueltě, nikdy nebyl pozitivně testován. Akutálně se Klöden s Kašečkinem nacházeli na čtvrtém a osmém místě celkového pořadí. Celá jejich stáj byla vyřazena z Tour v důsledku pozitivního nálezu lídra Vinokurova.

celá stáj Cofidis — Vyhozena v důsledku pozitivního nálezu člena týmu Cristiana Moreniho.

Michael Rasmussen — Dvojnásobný vítěz vrchařské soutěže, aktuálně lídr závodu. Nikdy nebyl pozitivně testován. Údajně lhal o místě svého pobytu a zmeškal tak čtyři antidopingové kontroly. Přestože se o celé záležitosti vědělo před TdF, začala se řešit až při závodě.


4 thoughts on “Zpackaná Tour aneb kdo nejede do Paříže”

  • Daniel.J napsal/a:

    Tohle mi připomíná jednu aféru z 50-60 let v jednom městečku v USA (i film byl polde toho natočen) . Tehdy kdosi nařkl na něčí popud rodiče z obtěžování dětí a šlo to tak daleko že tehdá mnoho rodičů (desítky) skončilo ve vězení na desítky let než se zjistilo že to byla fikce a celé vymyšlené . Tohle je obdobné nikdo nic mnohým neprokázal přesto je všichni odsoudil a zkazili jim život….

  • Je zajímavé, že se všichni soustřeďují na cyklistiku, jmenovitě na TdF, jako kdyby v ostaních sportech nikdo zakázané látky nepoužíval. A jde to tak daleko, že jsou ze závodu vylučováni i cyklisté na které jenom někdo ukázal prstem. Rasmussen je (zatím) poslední obětí tohoto honu na čarodějnice. Jeho jediným prohřeškem je, že mohl TdF vyhrát.

  • Hlavně mi přijde stupidní, když někdo prohlásí, že všichni cyklisti dopujou. I kdybychom uznali, že Vino a Moreni skutečně dopovali, tak jsou to pouze 2 z asi 200, tedy 1 %. Taky snad nikdo neřekne, že jsme všichni Číňani, přestože Číňanů je 17 %.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>