3. etapa — Cancellara fantasticky!

Fabian CancellaraWow! To byl závěr jako řemen! Nevím, jak vy, ale já jsem dosavadním průběhem letošní Tour nadchnut. O dramatické okamžiky není nouze a nic není jasné až do posledního šlápnutí. Dnešní etapu měl vyhrát buď někdo ze čtveřice uprchlíků, nebo nějaký velký sprinter. Lídr závodu na to měl ale jiný názor. Pokud mě paměť neklame, naposledy jsme viděli zvítězit žlutý trikot ve sprintu v roce 2004, kdy Lance Armstrong v etapě do Le Grand Bornand přespurtoval Andréase Klödena.

Dnešní etapa z Waregemu do Compiègne měřila 236,5 km a byla nejdelší v letošním programu. Jezdci se zřejmě rozhodli, že cyklistiky je v televizi málo, a tak jeli pomalu, abychom si to mohli užít o dvě hodiny déle než normálně ;). Jelo se průměrnou rychlostí méně než 36 km/h. To je pro závodníky na Tour de France skoro jako když jede stará Blažková do krámu pro housky :).

Vpředu jeli dva uprchlíci Matthieu Ladagnous a Nicolas Vogondy, ale protože ani oni nijak nespěchali, rozjel se za nimi Stéphane Augé a s ním Frederik Willems. Motivace Francouze Augého byla jasná. V dnešní etapě byl kategorizován jediný vrchol, konkrétně byl označen jako čtvrtá kategorie. Augé byl na druhém místě vrchařské soutěže za Davidem Millarem při shodném počtu bodů, a protože Millarova stáj Saunier-Duval na únik nijak nereagovala, stačilo Augému dojet na vrch třetí a připsat si jeden bod, což na této vrchařské prémii nakonec hravě splnil vítězstvím, a zítra si oblékne puntíkovaný trikot.

George Hincapie

Čtveřice uprchlíků měla náskok tak akorát, aby jim vydržel až do cíle. Těsně před cílem ale začali hrát klasickou hru kočky s myší, a tak byli nějakých 500 metrů před cílem dojeti. Stále tak čekáme na první úspěšný únik na letošní Tour de France. A pak přišlo něco, co se jen tak nevidí. Na čele pelotonu se v tu chvíli vezl vedoucí muž závodu Fabian Cancellara, který se v těch místech pohyboval z klasické obavy před zraněními z pádů uprostřed pole, a na samé čelo se nejspíš dostal nějakou shodou okolností. Perfektně vyhodnotil situaci a jakožto famózní časovkář to napálil přímo do cíle.

Čtveřice uprchlíků se jej ještě snažila udržet, ale jeho tempu jednoduše nestačila. Z balíku nejrychleji zareagovali Erik Zabel a Danilo Napolitano. I to ale bylo pozdě, a přestože Erik Zabel byl v závěru nejrychlejší, žlutý dres už přespurtovat nestihl. Z druhé vlny se pokoušel ještě zaútočit Robbie McEwen, jeho pokus byl ale zmařen tím, že mu v tradiční cílové vřavě někdo zavřel cestu.

A tak dnešní etapu vyhrál Fabian Cancellara, muž ve žlutém. Díky bonifikaci za vítězství zvětšil svůj náskok v celkovém pořadí závodu. Žlutý trikot už si drží čtyři první dny, to se nepovedlo žádnému vítězi prologu minimálně od roku 2000 (dále tu statistiku bohužel neukazovali). Odstup Toma Boonena od Robbieho McEwena v soutěži o zelený trikot se zvětšil na šest bodů, na třetí místo se posunul Erik Zabel. Puntíkovaný dres putuje z ramen Davida Millara na ramena Stéphana Augého.

Zítra nás čeká 193 km z Villers-Cotterêts do Joigny.

Fabian Cancellara a Tom Boonen

Dnešní etapa:

1 Fabian Cancellara (Swi) Team CSC
2 Erik Zabel (Ger) Team Milram
3 Danilo Napolitano (Ita) Lampre – Fondital
4 Tom Boonen (Bel) Quickstep – Innergetic
5 Robert Hunter (RSA) Barloworld
6 Robert Förster (Ger) Gerolsteiner
7 Robbie McEwen (Aus) Predictor – Lotto
8 Bernhard Eisel (Aut) T-Mobile Team
9 Mark Cavendish (GBr) T-Mobile Team
10 Heinrich Haussler (Ger) Gerolsteiner

Sprinteři:

1 Tom Boonen 80 pts
2 Robbie McEwen 74
3 Erik Zabel 62
4 Romain Feillu 57
5 Fabian Cancellara 54

Vrchaři:

1 Stéphane Augé 8 pts
2 David Millar 5
3 Freddy Bichot 3

Celkové pořadí:

1 Fabian Cancellara
2 Andreas Klöden + 0.33
3 David Millar + 0.41
4 George Hincapie + 0.43
5 Bradley Wiggins


3 thoughts on “3. etapa — Cancellara fantasticky!”

  • 500 metrů před cílem?! Že to tomu balíku vždycky tak vyjde… tomu říkám perfektní logistika (sponzoruje to zřejmě DHL) či načasování. A jak si pamatuješ, že před 3 lety Lance přespurtoval Klodena? Je to už nějaký pátek.

    A jinak – perfektní reporty, těšil jsem se dneska celej trénink, když sjem vyhrál svou TdF = že jsem vůbec vyjel. Ve dvě hodiny jsem zjistil, že není skupinový trénink, ve tři vylezu z domu, začne pršet, čekám v cyklooblečení u PC do pěti a pak teda jedu. Sice pomalu, ale i to stačí. A cítím, jak se vrací do nohou síla!

  • Dneska to měl balík jen tak, tak. Musim se přiznat, že jsem jim 20 km před cílem nevěřil. Ta etapa se mi líbila, pamatuju si jí docela dobře. Samozřejmě letopočet jsem nevěděl, spíš tušil, a město jsem si nepamatoval vůbec. A kromě toho se o tom vedly vášnivé diskuse, jak je ten Arsmtrong špatný, že ho přespurtoval.

    Dík. Jenom teď musim dohledat a opravit tu blbost, co jsem do toho článku dneska napsal :D.

    Včera jsem byl na kole a taky jsem si připadal nějakej silnej (ale v úplně jiný kategorii než ty, to je jasný :))

    Jo a důležitá věc, já osel na to už dvakrát zapomněl — ČT2 zase dává večerní sestřihy z Tour.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>