16. etapa — Rasmussen udolal Contadora; Soler jde do puntíkovaného

Michael Rasmussen

Dnešní poslední horská etapa, dlouhá 219 km a vedoucí z Orthez do Gourette-Col d’Aubisque, byla poznamenána neúčastí kazašské stáje Astana v důsledku včerejší dopingové kauzy. Na trase čekalo cyklisty pět kopců, z toho první a poslední mimo kategorie, mezi nimi jeden vrch třetí kategorie a dvakrát první kategorie.

Profil 16. etapy

Profil 16. etapy, klikněte pro zvětšení

V úniku se dlouho dobu držela skupinka pěti jezdců, z nichž nejzajímavější byli Carlos Sastre a Juan Mauricio Soler. Carlos Sastre ztrácel v celkovém hodnocení 6:46 na Rasmussena a únik si postupně získal náskok až pět minut, což už začínalo být zajímavé. Únik byl nakonec na posledním kopci zlikvidován.

Juan Mauricio Soler si na vrchařských prémiích vyjel 26bodový náskok ve vrchařské soutěži na Michaela Rasmussena a vůbec poprvé se dostal do vedení. Na posledním kopci byly k dispozici dvojnásobné body, pro vítěze, jímž se nakonec stal právě Rasmussen, tak čekalo celkem 40 bodů. Soler dojel do cíle na vynikajícím pátém místě, připsal si 24 bodů a do další etapy nastoupí s náskokem 10 bodů ve vrchařské soutěži. Do Paříže ještě zbývá 11 kopců čtvrté kategorie a jeden kopec třetí kategorie. Uvidíme, jak se s tím Soler s Rasmussenem vyrovnají. Poslední, kdo vyhrál celkové hodnocení i vrchařskou soutěž byl v letech 1969 a 1970 Eddy Merckx.

Cadel Evans, Alberto Contador, Michael Rasmussen

Pořadí v boji o žlutý trikot ovlivnilo odstoupení kompletního týmu Astana včetně Andréase Klödena na pátém místě a Andreje Kašečkina na osmém. Ve stoupání na Col d’Aubisque spolu jeli staré známé firmy. Rasmussen, Contador, Leipheimer a Evans. Jako obvykle na sebe útočili všichni navzájem a jako obvykle se očekával souboj mezi Contadorem a Rasmussenem. Užuž to vypadalo, že si to o etapové vítězství mezi sebou skutečně rozdají opět tito dva. Zpět se na ně ale dotáhl Leipheimer, na posledním kilometru zútočil Rasmussen a Contador na to tentokrát neměl. Rasmussen tedy vyhrál letos svoji druhou etapu, 25 sekund před Leipheimerem, 35 sekund před Conatodorem a 43 sekund před Evansem, který se celé stoupání držel pár sekund za čelní skupinkou.

Do sobotní časovky tak budou jezdci, pokud se nestane nic mimořádného, nastupovat v pořadí: 1. Rasmussen s náskokem tři minuty na Contadora. Za nimi další dvě minuty Evans a další minutu za nimi Leipheimer. Tři minuty je sice velice slušný náskok, ale nemusí stačit. Vzpomeňme navíc na památnou časovku před dvěma lety, kdy Rasmussen bojoval o třetí místo a při poslední časovce dvakrát upadl, několikrát měnil kolo a propadl se až na sedmé místo.

Na trati dnes také vybuchla bomba. Více zde.

Zítra a pozítří nás čekají dvě rovinaté etapy a pozornost se opět přesune ke sprinterům a k boji o zelený trikot.

Peloton, 16. etapa

Dnešní etapa

1 Michael Rasmussen (Den) Rabobank 6.23.21 (34.20 km/h)
2 Levi Leipheimer (USA) Discovery Channel +0.25
3 Alberto Contador (Spa) Discovery Channel +0.35
4 Cadel Evans (Aus) Predictor-Lotto +0.43
5 Mauricio Soler (Col) Barloworld +1.25
6 Haimar Zubeldia (Spa) Euskaltel-Euskadi +1.52
7 Juan José Cobo (Spa) Saunier Duval-Prodir +1.54
8 Carlos Sastre (Spa) Team CSC +2.12
9 Oscar Pereiro (Spa) Caisse d’Epargne +2.27
10 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d’Epargne

Celkové pořadí

1 Michael Rasmussen
2 Alberto Contador +3.10
3 Cadel Evans +5.03
4 Levi Leipheimer +5.59
5 Carlos Sastre +9.12
6 Haimar Zubeldia +9.39
7 Alejandro Valverde +13.28
8 Kim Kirchen +14.46
9 Yaroslav Popovych +16.00
10 Mauricio Soler +16.41

Zázemí týmu Discovery Channel


8 thoughts on “16. etapa — Rasmussen udolal Contadora; Soler jde do puntíkovaného”

  • Honza napsal/a:

    Tak to věříš dobře, Rasmusena odvolali… :o( No? Kdo je na řadě? Contador? Bude ve žlutým, to by šlo…

  • Olda D. napsal/a:

    Rasmusen byl asi opravdu nejlepší, ale také nejhloupější. Tedy mezi nejhloupějšími a naivními. Contador No.1. O.D.
    P.S. Asi mu nestačil BA 95 a musel zkoušet někde dolít BA 100 /myšleno pohonné hmoty/

  • Nevím, jestli byl nejhloupější. Naopak mi připadá velice inteligentní. Antidopingovým komisařům já nevěřím ani slovo. Chovají se jako prasata.

  • Olda D. napsal/a:

    Ten výčet nahoře hovoří za vše a kdo nakouknul trochu do vrcholového sportu, ví o čem je řeč. Pantani si spackal život sám. Pokud jdu do čehokoli, tak musím znát obě možné strany mince.
    Doping není nic složitého. Buď na to přistoupím, nebo prostě v Alpách a Pyrenejích pojedu za někým. Nebo budu o třídu lepší????? To jde asi jen v krajském přeboru.
    A řeči ať to povolí??? Až nám děti budou sportovat na EPO a pod., tak se asi poserem vzteky.
    Olda D.

  • Doping není nic složitého, ale současný boj proti němu porušuje základní princip západního práva, totiž princip presmupce neviny. Už jsem tady o tom psal ve starším článku. A to už složitý problém je.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>