Aktuality ze světové cyklistiky 3/2015

Víkendovou sedmou etapou zakončili jezdci osmidenní snažení v závodě Paříž – Nice, ve stejném čase se jela také osm etap dlouhá Tour de Langkawi v Malajsii. Zatímco malajsijský závod měl ve čtyřech etapách stejného vítěze Itala Guardiniho, celkovým vítězem se o 9 vteřin stal Alžířan Youcef Reguigui, který bezpečně dojel v balíku. Úplně jiný výsledek týdenního snažení měla francouzská série závodů, kde až v posledním deštivém závodě předjel domácího Gallopina i polského harcovníka Kwiatkowskiho australský rychlovlak Porte, který si v celkovém součtu o půl minuty zajistil vítězství.

Reguigui. Zdroj:  Wikipedia
Reguigui. Zdroj: Wikipedia

V Malajsii byl úvod v režii Guardiniho z týmu Astana, ten zvítězil první, druhou a hned i čtvrtou etapu, v celkovém hodnocení však dlouho vedl Australan Ewan z týmu Orica GreenEgde, který zvítězil ve třetí etapě a následně i v etapě šesté a držel si vedení až do sedmé etapy, ve které se propadl o 14 minut a Reguigui z týmu MTN-Qhubeka se ujal celkového vedení. Když pak v poslední etapě znovu zvítězil Guardini a Reguigui si dojel na desátém místě v hlavním balíku pro devítivteřinový náskok na druhého zástupce týmu Astana Agnoliho, bylo rozhodnuto.

Agnoliho spolupráce s Guardinim byla ukázková, když jej čtyřnásobný etapový vítěz v posledním závodu vyvezl pro třívteřinový bonus za první sprint. Tím se z celkově pátého místa posunul na druhé a o vteřinu tak posunul Henaa z týmu Sky na třetí příčku. Astana tak měla zaděláno na radost z celkového průběhu tour.

Guardini. Zdroj:  Wikipedia
Guardini. Zdroj: Wikipedia

Naopak Reguigui musel být více než překvapen, bráno v potaz, že tým měl ve svém startovním poli čtyři vrchaře a pětadvacetiletý sprinter Reguigui si oblékl trikot vedoucího jezdce až po sobotním výjezdu na vrchol Fraser. Jediný Čech ve startovním poli František Paďour skončil s dvouminutovou ztrátou celkově osmnáctý.

Kwiatkowski. Zdroj: Wikipedia
Kwiatkowski. Zdroj: Wikipedia

Ve Francii pak byly změny vedoucích jezdců velmi časté. V prologu se do vedení dostal Polák Kwiatkowski ze stáje Etixx – Quick-Step, který o 7 vteřin odsunul na druhé místo Australana Dennise z MBC Racing a na třetí se stejnou ztrátou svého týmového kolegu Němce Martina. Polák nakonec dlouho v celkové klasifikaci vedl. Po třetí etapě jej sice vystřídal Australan Matthews z týmu Orica GreenEdge, ale předskočil Kwiatkowskiho jen o jedinou vteřinu a tak si Polák trikot vedoucího jezdce ve čtvrté etapě znovu přivlastnil. Po šesté etapě však udělal svým trhákem čáru přes rozpočet domácí Gallopin z týmu Lotto Soudal, když o půl minuty vyhrál etapu, na hlavní balík s Kwiatkowskim najel dokonce minutu a ujal se tak průběžného vedení v celkové klasifikaci.

Porte. Zdroj: Wikipedia
Porte. Zdroj: Wikipedia

Závěrečnou etapu i celkové vítězství si nicméně po sedmé etapě připsal Australan Porte z týmu Sky, který najel na nakonec druhého Kwiatkowskiho půl minuty. Perfektně mu tak vyšla sázka na únik a odměnil se tak za pád v předchozí etapě. Shodný čas s Polákem měl nakonec i Slovinec Špilak z týmu Kaťuša, který v závěrečném závodě skončil druhý. Kwiatkowskiho může těšit alespoň vítězství v hodnocení mladých závodníků.

Pokud chcete být aktivní cyklistice o trochu blíže, vězte, že již za měsíc začíná Chebský pohár 2015. Hned za týden se pak můžete zúčastnit Chebského aquatlonu, který se koná 21. března a na nějž naváže Chodovský duatlon. Obě akce jsou součásti Poháru Karlovarského kraje v triatlonu 2015.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>