Ašský bláteník zezadu

Po téměř tropickém týdnu, kdy jsme zprávy z Aše o sněhu ležícím na sjezdovce nebrali příliš vážně, přišlo v sobotu ráno docela kruté teplotní vystřízlivění. Po příjezdu do zamračené a mlhou zahalené Aše bylo jasné, že letos se tedy určitě prášit nebude.

_DSC0226

Nejdříve si to na cestách pod vrchem Háj rozdali ti nejmenší a bylo jich opravdu požehnaně – celkem 72 dětí se postavilo na start závodů v kategoriích do 14 let, s jasnou převahou místních oddílů.

_DSC0039

Již na parkovišti byla vidět převaha německých SPZ-tek, která se následně odrazila i v samotném závodě. Zařazení do poháru CUBE přilákalo celkem 21 mužů a 9 žen z Německa. Při rozjíždění byla pak nejaktuálnější otázka, jak se obléct. Byla sice zima, ale taky bylo jasné, že se po startu nahoru po sjezdovce prudce oteplí. Takže byly k vidění dlouhé dresy a čapáky a taky několik jedinců nedbajících nebezpečí napadení klíšťaty, kteří vyrazili v krátkém.

_DSC0110

Trať je stále stejná, těžká a pro ty nejlepší je odměnou 5x výjezd od nástupu vleku až nahoru k rozhledně. Na trať se nakonec vydalo celkem 66 kluků a 14 holek. Ti nejlepší z Aše bohužel chyběli, protože ve stejný den se jel Český pohár v Teplicích, a tak mezi první desítkou byli pouze tři zástupci z Čech – 4. Tomáš Eberl, 6. Jan Šíma (nejlepší z Masters 2) a 9. Jirka Podhajský z Aše. Mne osobně zaujal na 11. místě T.Hartmann, ročník 1960, nejlepší z Masters 3, a snad ještě víc na 16. místě celkově K. Dumler ročník 1956, který za sebou nechal 40 mladších závodníků. Mezi ženami byly mezi prvními deseti pouze dvě naše závodnice. O tom, že trať byla náročná, svědčí i celkem vysoký počet nejrůznějších defektů, kdy celkem 10 borců nevidělo cílovou bránu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Takže závod byl těžký a spravedlivý a doufám, že ti, kteří nepřijeli, si to vynahradí již ve středu při tradiční časovce na Zelenou horu, která sice kratší, ale o to víc bolí, a pak za týden na Chebské čtyřícítce, jejíž upravený název Chebská kořenovka snad dává vědět, o co tu půjde.

Video: Míla Luxík

Foto v článku: L. Němec (trať), S. Cabal (vyhlášení)

Výsledky Ašský bláteník 2013

Fotky Libora Němce

Fotky od Romana Knedlíka

Vlasta Kunc. Foto: Roman Knedlík. Odkaz vede na celou fotogalerii
Vlasta Kunc. Foto: Roman Knedlík. Odkaz vede na celou fotogalerii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>