Čtyřicet tisíc kořenů

Letošní Chebská kořenovka čtyřicítka se jistě vryla do paměti sedacích partií všech účastníků. Povětšinou rovinatý zčásti závod vede po cestách, kam se neodváží ani srnky, aby se jednak neztratily a jednak si nevymkly kotníky. A teď si představte, že přes tu hrozně kořenovitou trať máme přelétnout co nejrychleji na kole. Někdo má to štěstí, že nerovnosti vyluxuje jeho/její celopéro nadopované 29 palcovými obručemi, popřípadě ty kořeny skutečně přelétne, ale i tak to bolí. A kdyby jízdní kola uměla mluvit, nadávala by na své jezdce ještě teď. Osobně nemohu přijít na to, kdo a jak vymyslel trasu závodu – možná nějaký zapálený houbař? Vždyť ty cesty někdy ani nejsou vidět…

Start v Pomezí

Buď jak buď, závod má již své místo v srdcích bikerů rezervované a každoročně se na něj těšíme. Abych zde nestrašil – tak upřesňuji, že kořenů tam zas tolik není…

Skupinka jezdců stíhajících R. Fišera v úniku se různě promíchávala, protože jezdci často stavěli kvůli zaneřáděným přehazovačkám

Na závodě bylo zajímavé to, že Jiří S. na bratrově kole přetrhl řetěz hned na startu, do cíle přijel jako na koloběžce, protože utrhl přehazovačku a ještě mu z nosu tekla krev a byl tak trochu špinavý (obávám se, že doma mu možná z nosu tekla podruhé :-). Por úplnost dodejme, že ten řetěz už byl načatý. Radek F. vedl skupinku po odbočení do terénu a zbloudil… a nějak vjel na větev, která se vymrštila k očím Pavla K., který je přivřel, vjel na pařez, spadl, poranil si stehno a, jak se zjistilo po závodě v nemocnici, si obnovil zranění vazů v rameni. Přišel ofačovaný, na rameni měl bouli jako při vyvrácené klíční kosti. Ale ano, závod s tím objel. Pár lidí bloudilo (jednak to chybné odbočení vedoucí skupiny a pak u Pomezí před cílem) a čekalo původní trasu do cíle (po panelce do kopce). Na trati se ale vyválelo více lidí, zblízka zem poznal, přes veškerou opatrnost, také např. Vašek S. Obdiv za absolvování trasy si zaslouží všechny díky, ženy i dámy!

Odpočinek v cíli před vyhlášením vítězů

V cíli na nás čekalo dobré jídlo a pití a příjemné posezení. Naštěstí nesprchlo a trať nebyla v tak hrozném stavu, jak nás strašili nedělní průzkumníci – naštěstí!

Výsledky: celkové a kategorie
Fotky: Dalibor Blažek (fotky v článku), Iva Rousová, R. Franck, VS Sport – V. Sinkule

Video Míla Luxík:


20 thoughts on “Čtyřicet tisíc kořenů”

  • Štafle napsal/a:

    No já nesouhlasím s Radkem ,že těch kořenů zas nebylo a myslím že jich bylo už moc :). Hodně lidí bloudilo,já 2x, ale u mě to není nic divného ,ale co bych VELMI ,VELMI hodnotila negativně byla absolutní nepřítomnost zdravotníka nebo lékárny.O úrazy na takovém závodu není nouze a pokud „bouchne“ zajištěná zdravotní služba měla by se to vyřešit alespoň hromadou náplastí,desinfekcí a osobou s autem k dispozici.A nebo mi zavolat :))

  • pan Záhada napsal/a:

    Myslím,že buď bloudili všichni krom jednoho a nebo bloudil jen jeden jediný..že Viktore alias Turbo :-P ta 40-ka ti vždy tak záhadně sedne.

  • kyjosek napsal/a:

    Mohlo to být v nějakých místech opravdu lépe označený, o to víc když člověk musí koukat pořád pod kola ,aby do něčeho nevlítnul. Jinak Viktorovi to sedlo, když jsem viděl jak za to v jednu chvíli vzal, takže bych v tom záhadu nehledal.

  • pan Záhada: tak to je dost ubohý komentář… samozřejmě že Viktor zná trať perfektně, ale podsouvat tady tuhle „myšlenku“, navíc statečně bez podpisu, je… hloupé.

  • Podhaj napsal/a:

    Pokud vím, o výkonech Turba na této (jeho) trati se spekuluje už pár let. Je skutečně značně podezřelé, že člověk jezdící ostatní část sezony někde jinde, je na jediném závodě schopen takového výkonu. Je to jenom tou znalostí trati? Možná…
    Letos to, jak jsem četl a s několika lidmi mluvil, bylo částečně i proto, že značení nebylo v pořádku a trať místy ponechaná v syrovém stavu. To je možná důvod, že jen ten jediný, kdo zná trať metr od metru, nemusí bloudit a má výsledně čas o dost lepší (relativně) než bloudící a defektní:) zbytek.
    Pan Záhada jen nahlas vyjádřil domněnku několika lidí. Sice anonymně, ale alespoň řekl, co si myslí (a možná nejenom on). Je to lepší než pomlouvat za zády, nebo ne?
    Mimochodem, slyšel jsem, že Fíša letos ulítává na nějakých nových bobulích :)

  • Pepa Blažek napsal/a:

    No rozhodně to mohlo být značený líp… já jsem se chtěl už asi 3x vracet, protože jsem dlouho neviděl fáborek, už jen kvůli tomu, že jsem si vybíral cestu, abych objel ty největší díry a kořeny.A hlavně u toho mostíku do cíle mohl někdo stát.Osobně jsem tam zabloudil a sjel jsem až dolů k hlavní silnici, tam sem si uvědomil, že asi jedu špatně.A kdybych byl „nesportovní svině“ tak to tam švihnu po hlavní, měl bych o minutu a půl lepší čas a nikdo na to nepřišel, pač tam nikdo nebyl…. Ještě jedna pasáž cca 3 km před cílem se jelo přes ty pořezaný větve.Samozřejmě, že jsem po 10 metrech tahal klacky z drátů, nepřipadá mi to jako přírodní překážka na trati, jak by někdo mohl říct. Spíš to je akorát tak o nějaký defekt viz. Jirka Svoboda.
    Do příštího roku by se toho mohlo hodně zlepšit.
    Jinak

  • Tomáš Kubát napsal/a:

    Vážení přátelé,
    k výtkám k letošnímu ročníku CH40 se chci jen krátce vyjádřit. V předešlých ročnících jsem si trať značil sám. V tomto ročníku jsme se o značení tratě podělili. Tím se v žádném případě nechci zbavit zodpovědnosti za chyby, které jste v komentářích uvedli. Chtěl bych se tímto omluvit všem, kteří měli na trati závodu nějaké problémy. Kdo někdy pořádal závod, tak mi dá určitě za pravdu, že to není vůbec nic jednoduchého a to navíc, když to děláte v jednom a půl člověku. Na druhou stranu, když na to člověk nestačí, tak by měl jít od toho, než takto nekvalitní závod, tak to raději žádný. Budu rád, když tento závod bude organizovat někdo jiný. Já už ho pořádat nebudu.

    Tomáš Kubát

  • Honza napsal/a:

    Koukám, ještě že jsem nejel. Měl jsem taky v plánu zajet poprvé dobře. Zápal plic mě zachránil před linčem. :o)

    Pro organizátory: Závod jsem jel jenom loni a značení bylo dokonalé. Chebská 40 je jeden z těch závodů, který by hodně chyběl.

  • Viktor napsal/a:

    Tomáši Kubáte, s tím značením máš krátkou paměť. Lžeš. Pouze vloni jsi značil sám. Trať byla letos značená jako každý rok a navíc, kdo chtěl si to mohl se mnou předem projet, přišlo 10 lidí. Píšeš, že jsi to dělal v jednom a půl člověku. Do toho půlčlověka zahrnuješ všechny, kdo ti pomáhali a bylo jich dost. Píšeš, že to byl nekvalitní závod, to snad nemyslíš vážně?

  • Viktor napsal/a:

    Honzo, jak jsem poznal, být poctivý a snažit se se ani u bikerů nevyplácí. Na závod jsem dřel a tréninku věnoval všechen volný čas, vždyť mám trať za barákem. Já mám z mého výsledku skvělý pocit a že za tím někteří ubožáci vidí něco jiného je jejich problém, který si musí vyřešit oni sami.

  • Viktor napsal/a:

    Pro všechny Záhady, Podhaje, Blažky a další co jim ležím v žaludku. Moje životní moto je: „I will never let you fuck me over!“ (Justin Furstenfeld)

  • kyjosek napsal/a:

    Tomáši, máš určitě pravdu, že organizovat závod není nic jednoduchého a člověk se poděkování kolikrát nedočká, je škoda, že svůj příspěvek končíš, s tím, že nic už pořádat nebudeš. Myslím, že pro většinu bikerů je to kultovka ta „kořenovka“. Značení určitě mohlo být lepší v tom smyslu – blbuvzdorné jako na seriálu kola pro život. Tím zase nechci urazit ty, co zabloudily, ale víte jak jsem to myslel. Ale to je organizačně zase úplně někde jinde. Osobně si myslím, že tolik lidí zabloudilo jen proto, že první jezdec, nečučel na značení, neboť zrovna kličkoval mezi kořeny a těch dalších pět jelo jak ovce za ním. Ale to se stane i na jiných závodech a hold to k tomu patří. Já jsem osobně trať předem neprojížděl a nezabloudil jsem. Takže i když jsem při závodě psychicky i fyzicky trpěl , děkuji za tento závod Tomášovi a všem, kteří mu pomáhali i kdyby měl být tento ročník poslední, tajně doufám, že nebude. Byla by to velká škoda, protože takovou kořenovku jinde nemají.

  • anonym napsal/a:

    Pánové je zbytečné se takhle dohadovat, nevím o co komu jde, nicméně se několik lidí z řad cyklistů silničárů ze Sokolovska netají tím že berou jakési podpůrné zakázané látky pro podporu výkonu,ať si každý sáhne do svědomí..vdyť cyklistiku děláme protože nás to baví a ne přeci abychom někomu něco dokazovali..nemyslíte?..

  • Pepa Blažek napsal/a:

    Viktorovi:
    O Tobě jsem nenapsal ani slovo, vůbec nevím, proč bys mi měl ležet v žaludku.Osobně mi je to docela dost ukradený,jen jsem měl námitky na značení trati ;)

  • Chtěl bych se také vyjádřit k CH40, kterou jsem absolvoval po druhé. Značení trati bych neviděl tak tragicky podle mě to bylo označené dobře. I když jsem svou nepozorností cca na 3. km také sjel ještě s několika lidmi z trati, ale poté již nebyl nejmenší problém. Přál bych si aby CH40 pokračovala je to jeden z mála opravdu bajkových závodů, který se v našem okolí jede. My z NEVIX Teamu vždy rádi přijedeme. Díky pořadatelům.

  • Pítrs napsal/a:

    Zdar jsem také z Nevixu a říkám za sebe že by byla škoda kořenovku nepořádat.Je to krásnej bajkovej závod kterej nikde neni.Já jel 2x a vždy se mi to libilo.Jo a bloudění, musíte koukat kolem sebe kluci ne jen před sebe ,zas tak hrozný to s těma kořenama není.Už se těším za rok.

  • Lenka J. napsal/a:

    Tomáši,já doufám,že se nenecháš těmi mnohdy trapnými komentáři otrávit!Mrzí mě to,protože vím kolik máš(máte)s pořádáním závodu práce a pak se ještě objeví remcalové a rejpalové.Ale věř tomu,že většině se závod líbil a veškeré komplikace na trati přičítáme svému osobnímu selhání(u mě platí rovnice,čím víc ujetých km,tím menší IQ:)Takže jestli to nějak zvrátí tvoje rozhodnutí,já ti slibuji,že příští rok pujdu trat´značit s tebou atˇ máme všichni ty šipky v přijatelné výšce.A nebo ti nechám zahrát písničku v rádiu,nebo máš u mě rok stříhání zdarma,nebo uspořádám za zachování závodu demonstraci,sepíšem petici….nebo už tě nikdy nepozvu na svoje narozeniny,a víš přece jak to letos krásně dopadlo:)Předem děkuji za kladné vyřízení mé prosby:)

  • amito napsal/a:

    Tome já se připojuji k Lence pojedu s tebou značit a budu podávat ionťák na občerstvovačce a ukazovat směr duším zbloudilým……

  • Petr Moos napsal/a:

    Tomáši, slíbil jsem Ti, že vyrobím čitelnější čísla, aby se nám závodníci v cíli líp odchytávali – přece mi nechceš tvrdit, že je budu dělat zbytečně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>