Jak jsem běžel steepla

Když mi Honza Sokol na ICQ psal, ať k večeru přijdu na Baník na „stýpla“, nechtělo se mi, ale naštěstí jsem si vzpomněl, že na triatlonech mi to běželo docela dobře, a tak jsem šel. Více než čtyři hodiny jsem pak jezdil v traktoru na poli a na stadion do Sokolova jsem přijel taktak. Kamarádi závodníci už byli přihlášeni. Stadion byl plný lidí (ale ne až tak moc) a rozhodně z něj dýchala příjemná atmosféra. To bych rád zdůraznil a kvůli tomu tam půjdu co nejdřív závodit opět. Nohy jsem měl ztěžklé, takže jsem se rozbíhal a rozcvičoval. Steeple, co to vlastně je… běží se 3 km, tj. 7,5 okruhu a na trati jsou 4 překážky vysoké dle odhadu necelý metr a vodní příkop. To je divácká lahůdka. Minulý ročník se ve vodním příkopě údajně objevily ryby a kačenky. A údajně se tam také málem utopil Peruánec Alvarez.

Na startovní čáře byl favoritem (kromě jiných) Pavel Procházka a já sám jsem chtěl běžet co nejblíže Honzovi Sokolovi (oba z AK Sokolov). Ale chyba lávky, ti dobří totiž po startu nasadili tempo, kterému jsem zdaleka nestačil, a tak to bylo až do cíle a Honza mi nakonec nadělil minutu (já měl 11:22). Honza byl druhý, já čtvrtý. Byli první tři, pak díra, já, dírka a zbytek.

Skok
Foto z minulého ročníku

A jaké to tedy je, skákat přes překážky? Zaprv, skákání je dost náročné na sílu. Zadruhé je lepší skákat bez dotyku nohou. Do vodního příkopu je vhodné skočit s nohama nakročenýma, jelikož se padá do protisvahu. Voda však není nepřítelem, je to příjemné osvěžení a vodní živlové si v bazénku mohu zadovádět. Hrdě mohu oznámit, že jsem byl mokrý od hlavy až k patě.

Běží se jen sedm okruhů a tak odpočítávání není až tak bolestivé. první dva okruhy člověk dá, aniž by vnímal, že běží a pak zbývá pět. Tři dáte a pak už je tu předposlední a poslední kolo, kdy seběží o život. Jinak vám řeknu, že běhání na okruhu není až tak hrozné. Přinejmenším je to dobré na techniku běhu – můžete se na ni soustředit a zlepšit ji.

Dále byli pozdě odpoledne k vidění sprinteři a nakonec olympijská štafeta (800-00-200-100). Výsledky a fotky na AK Sokolov. Doporučuji všem sportovcům, aby někdy na Baník zavítali. Přivítá je krásný stadion, moderní vybavení, pohodlný tartan, kvalitní zázemí a organizace a podobně postižení lidé… sportovci. Tady je jeden z nich:

Honza Sokol
Honza Sokol v r. 2006 (vítěz)

Ještě poznámka. Když jsme se stavěli na start, tak kdekdo zaslechl větu manažera pozdějšího vítěze Tomáše Reise z týmu AC PRAHA 1890, jak řekl přibližně tohle: „Co to s tebou běží za kašpary..?“ Dále to snad nemusím komentovat…


One thought on “Jak jsem běžel steepla”

  • Olda D. napsal/a:

    Radovane,
    běžel si super. Vůbec ten „stýpl“ byl krásný závod.
    Hezky si to popsal. O.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML značky:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>